Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Преди Коледа депутатите създават комисиите в парламента

22 декември 2021, 10:13 часа • 1635 прочитания

След леко разместване депутатите приеха програма за последните два работни дни преди празниците.

В приетия дневен ред са включени проекторешения за избор на членове на 15 постоянни комисии.

По предложение на депутати от парламентарната група "Възраждане" в дневен ред са включени и проекти на решения за създаване на временни комисии - за установяване на всички факти и обстоятелства относно машинното гласуване в изборите на 14 ноември 2021 г. и друга - за установяване на всички факти и обстоятелства относно въведените в България противоепидемични мерки срещу COVID-19.

В проекта на програма за четвъртък е предвидено изслушване на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков и на вицепремиера и министър на финансите Асен Василев.

Вътрешният министър Рашков ще бъде изслушан относно сигнали, свързани с нарушения при разкриването на подвижни избирателни секции за изборите на 14 ноември.

Вицепремиерът Асен Василев ще бъде изслушан за връщането на представения от България Национален план за възстановяване и устойчивост от Европейската комисия, както и във връзка с подготовката на Споразумението за партньорство за програмния период 2021-2027 г. и на оперативните програми, които ще бъдат финансирани от Кохезионния и Структурните фондове на Европейския съюз.

Депутатът от ГЕРБ Делян Добрев призова да бъде разгледан внесеният от него проект на решение, свързан с компенсаторен механизъм за небитовите крайни потребители на енергийния пазар, но предложението не беше подложено на гласуване.

От ГЕРБ предложиха и проект на решение с който се задължава здравният министър да отмени изискването за зеления сертификат. То обаче също не беше допуснато до обсъждане от пленарната зала от председателя Никола Минчев. Аргументът му беше, че не са изтекли сроковете, предвидени в Правилника за дейността на НС за обсъждането на проекта на решение от постоянната Комисия по здравеопазване. 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес