Предложеният за шеф на ДАНС получи добри думи от ДПС и ГЕРБ

11668
Предложеният за шеф на ДАНС получи добри думи от ДПС и ГЕРБ
Снимка: БГНЕС

По-рано днес правителството предложи кандидат за ръководната позиция в Държавна агенция "Национална сигурност". Това е Димитър Георгиев. Решението е изпратено на президента Росен Плевнелиев за издаване на указ.

Реакциите не закъсняха:

Ясен е новият шеф на ДАНС?

Димитър Георгиев ще е новият шеф на ДАНС. Назначаването му трябва да бъде обявено на заседанието на Министерския съвет днес.  Това...

Безупречен, изключително отговорен професионално към работата си. По този начин бившият министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и шеф на ПГ на ГЕРБ коментира предложението на кабинета за председател на ДАНС в лицето на Димитър Георгиев.

Цветанов познавал добре професионалните качества на Димитър Георгиев от времето, когато е работил в системата на МВР и от периода си като вицепремиер и министър на вътрешните работи. По това време предложеният за нов шеф на ДАНС беше зам.-министър на вътрешните работи, припомня БГНЕС.

Председателят на Парламентарната група на ГЕРБ посочи, че Георгиев се ползва с доверието на евроатлантическите ни партньори. "Спомням си, когато премиерът Борисов беше главен секретар на МВР, Димитър Георгиев беше част от екипите, с които заедно с "Европол" и евроатлантическите партньори успяхме да направим много успешни реализации", каза Цветанов.

Трябва да се отнесем с подобаваща отговорност от гледна точка на отговорностите, които ще изпълнява Димитър Георгиев. Номиниран е един достоен кандидат. Този коментар направи от своя страна лидерът на ДПС Лютви Местан.

За факта, че номинацията е на Реформаторския блок, а все повече анализатори и политици твърдят, че блокът "преяжда с власт", Местан коментира, че самият той е уличен в преяждане с власт, но тази опорна точка не е на ДПС. "Този израз "преяждане с власт", с който беше номинирано ДПС в участие в предишните две управления, по никакъв начин не кореспондираше с реалната властова тежест, която имахме и в кабинета "Сакскобургготски", и в кабинета "Станишев", и в кабинета "Орешарски", категоричен беше лидерът на Движението.

Борисов доволен от предложението на Кунева за шеф на ДАНС

Г-жа Меглена Кунева ми направи добро предложение за председател на ДАНС от името на Реформаторския блок. Това каза пред журналисти ми...

Предложеният от Министерския съвет за председател на ДАНС Димитър Георгиев е добра кандидатура. Той е почтен човек и професионалист. Това каза в кулоарите на парламента пред журналисти днес Найден Зеленогорски, съпредседател на Парламентарната група на Реформаторите и заместник-председател на "Движение България на гражданите".

Зеленогорски изрази надежда, че в трудната за България ситуация, както във вътрешен аспект, така и в международен, Димитър Георгиев ще се справи със своята работа. Кандидатурата на Георгиев е толкова качествена, че не може да се говори, че е само на РБ или на ГЕРБ, каза още съпредседателят на ПГ на Реформаторския блок. Това става ясно от информацията на пресцентъра  на ДБГ.

Той добави: "Аз съм удовлетворен. Ние от РБ смятаме, че Георгиев е безспорен авторитет, който е общоприемлив за обществото, в този смисъл нямаме никакви опасения и аз съм убеден, че ще се справи".

Единствено от БСП бяха по-негативно настроени.

Димитър Георгиев е в нова политическа среда и ще трябва да изпълнява личната воля на Бойко Борисов. Това коментира пред журналисти в парламента Красимир Янков от ПГ на "БСП лява България" във връзка с предложението Димитър Георгиев да е председател на ДАНС, предаде агенция "Фокус".

Цветанов: Има по-подходящи хора от Бакалов за шеф на ДАНС

Кандидатът за шеф на ДАНС със сигурност ще бъде достоен и професионалист. Това каза заместник-председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветан...

Той добави: "Направи се тестване на обществена реакция дали ще има и днес вече е факт. Решението е лично на Бойко Борисов. Това е предложение на Министерски съвет. Отговорността за действията ги поема лично Борисов".

Въпреки всичко депутатът призна, че тепърва ще се запознае с качествата на Димитър Георгиев. Янков добави: "Каквито и качества, обаче да имал, той е в нова политическа среда с нови шефове и ще трябва да изпълнява личната воля на Бойко Борисов. Начинът, по който се управлява държавата, ще се отрази на сектор "Сигурност".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com