Димитър Георгиев е правителственото предложение за шеф на ДАНС

7565
Димитър Георгиев е правителственото предложение за шеф на ДАНС
Снимка: БГНЕС

Правителството предложи кандидат за ръководната позиция в Държавна агенция "Национална сигурност" - това е Димитър Георгиев. По всяка вероятност той ще бъде избран на днешното правителствено заседание. Веднага след гласуването му кабинетът ще изпрати предложението си на президента за подпис, съобщава БТВ. 

Веднага след оставката на Владимир Писанчев, подадена покрай оттеглянето на вътрешния министър Веселин Вучков, в пространството се завъртя именно името на Димитър Георгиев за шеф на спецагенцията.

Ясен е новият шеф на ДАНС?

Димитър Георгиев ще е новият шеф на ДАНС. Назначаването му трябва да бъде обявено на заседанието на Министерския съвет днес.  Това...

Публичното внушение с пускането на името на Георгиев „в оборот” е, че новият шеф на ДАНС ще бъде от квотата на реформаторите, тъй като той е съветник на Меглена Кунева, в чийто ресор попадаха службите преди избирането на колегата й Румяна Бъчварова начело на МВР.

Димитър Георгиев е завършил ВВТУ „Тодор Каблешков”, а по-късно и ЮЗУ „Неофит Рилски”, от където има магистърска степен по икономика. От октомври 1995 г. до ноември 2005 г. работи като разузнавач и инспектор в Националната служба за сигурност при МВР, съобщават от правителствената пресслужба.

След това става съветник на главния секретар на МВР с ранг на полицейски комисар. От ноември 2006 г. до януари 2011 г. е директор на дирекция „Международно оперативно полицейско сътрудничество”, след което – до 28 май 2013 г. заема поста заместник-министър на вътрешните работи. В периода октомври 2013 г. – април 2014 г. е консултант по въпросите на сигурността на Телекомуникационна компания „Глобул”, а от 1 май 2014 г. заема длъжността директор по сигурност на Комуникационна компания „Теленор България”.

Правителството предлага на Президента на Република България да издаде и указ, с който да освободи контраадмирал Димитър Денев от длъжността командир на Военноморските сили и от военна служба, считано от 13 април 2015 г., поради навършване на пределна възраст за притежаваното звание. До назначаването на титуляр, но за срок не по-дълъг от една година, да заеме поста е предложен сегашният заместник-командир на ВМС комодор Димитър Ангелов.

Борисов: Предложиха ми човек за военното разузнаване

“Министър Николай Ненчев ми предложи Йордан Бакалов за шеф на военното разузнаване. Харесват се, познават се, аз също, така че а...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com