Премиерът обясни защо няма да падне правителството

16559
Премиерът обясни защо няма да падне правителството
Снимка: ПЦ на МС

"Намираме се в притихналия ад, аз така го определям, защото под нас са погребани хора като нас, човешки съдби, които не са си представяли, че това може да се случи в 21 век. Това са хора, които са родени тук, възпитавани тук, които са се образовали, които са развивали собствен бизнес, който наблюдавам с очите си как е унищожен. Наистина притихнал ад, за съжаление, за държава, която е част от Европа". Това каза от Украйна Станислав Балабанов от „Има такъв народ”, който е част от българската делегация, която е на посещение в страната. Делегацията бе заведена до масов гроб край Киев, в който в Буча са погребани 97 души, повечето със следи от куршуми. 

"На това място се губи политическото говорене и остава човешката трагедия на мястото, където се е случила", каза премиерът Кирил Петков.

"И идеята в този момент да кажем, ами това си е украински проблем, това не ни интересува, просто според мен изчерпва всякакво съдържание. Защото това в Европа изобщо не може да бъде допуснато. България е част от демократичния свят и ние трябва да кажем в един глас "Това е недопустимо".   

"Това е недопустимо и трябва да го виждат колкото се може повече хора за да осъзнаят, че няма нищо по-скъпо от чистата човешка душа, която за съжаление, виждаме как плаща в този момент", каза още Балабанов.

На въпрос дали в пленарната зала „Има такъв народ” ще подкрепи военната помощ за Украйна под формата на оръжия, Балабанов отговори: "В пленарната зала аз винаги съм призовавал за единна позиция, колкото по-голямо е мнозинството, толкова по-добре. Тук не трябва да се делим на коалиционни партньори и на опозоция, тук трябва да имаме единна позиция и се надявам каквото и да реши пленарната зала, да е с максимално много мнозинство".

Премиерът Кирил Петков каза:

Лена Бориславова от Украйна: Гледките са потресаващи

"Пътувахме нормално, всичко беше наред, не е имало смущаващи ситуации. Гледките обаче са потресаващи". Това заяви от град Бородянка на...

"Ние разговаряхме дълго вчера и по пътя за тук. Мойто чувство е, че всеки от тримата коалиционни партньори тук сме в момента, ще говорим и с четвъртия, ще коментираме и това, което виждаме в момента и от първо лице. Много добре казано е, че оттук нататък не е въпрос на коалиция, а е въпрос на човешки ценности. Време е България да се обедини около човешките ценности на демокрация, на зачитане на човешки права, на зачитане на човешки живот. И се надявам, че тази хипотеза "Няма да мине", остава в последните седмици на политическо говорене, реалността е съвсем различна и ще се обединим около тази позиция. 

Всеки говори за падане на този кабинет. От първия ден, в който този кабинет тръгна. Както виждате, не е паднал. И това, което мога да кажа е, че не мисля, че ще падне. Така че за всички, които се надяват в момента, а те се надяват по много причини, някои се надяват, за да не отидат в затвора, защото са направили престъпления, други се надяват, защото са откраднали държавни средства и се надяват да не се разкрият техните престъпления. Трети се надяват, защото са взимали пари от чужда държава, за да правят пропаганда, в случая от Русия. Най-различни хора се надяват това правителство да падне. Обаче ето тук сме застанали един до друг и мисля, че това, което чухте от "Има такъв народ" в случая е много показателно, че няма политически линии, когато става дума за човешки ценности", допълни Кирил Петков.

Атанас Атанасов, съпредседател на "Демократична България" каза:" Много съм развълнуван. Съжалявам, но аз съм чувствителен човек. ужасяващо е това, което виждам и не мога да си го обясня. Между другото и местните хора, с които разговаряхме тук, не могат да си обяснят защо се прави това нещо. Моето усещане е, че Путин иска да спре европейският избор на Украйна. Страхува се от това, че Европа идва по-близо до Русия. Не знам. Но във вътрешнополитически аспект аз съм убеден, че независимо от крамолите, които съществуват в българския политически живот, българският парламент ще направи цивилизационен избор и ще подкрепи жертвата, която в този случай е Украйна. Сто процента съм сигурен в това. Нека да не спекулираме".

От своя страна Кирил Петков каза: "Това не е и въпрос на политическо решение. Всеки трябва да вземе своето решение, когато е добре информиран. Аз се надявам, че част от нашето посещение е да информираме за истината. Защото има толкова фалшиви новини от една страна. И на базата на тази информация всеки трябва да застане пред собствената си съвест и да каже що за човек съм, какви са ми принципите, какви са ми ценностите, искам ли да съм страхлив и да преклоня глава, вярвам ли, че неподкрепяйки Украйна е най-доброто нещо за България, въпреки че 97 човека са погребани тук под нас. След това всеки сам трябва да си вземе решението. Аз и в нашата политическа партия не бих призовал някой нещо да направи, защото някой му е казал. И като си натисна бутона за гласуване, вечерта да отида пред огледалото и да кажа направих ли правилното нещо, горд ли съм от своята позиция. И това е лично решение", каза премиерът.   

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

"Петков ще скимти пред вратата в Банкя": Пеевски обяви, че в сърцето на Борисов има място за всички

Кирил Петков: Борисов има голям врат - Пеевски виси на него и го задушава (ВИДЕО)

Бивш военен министър обясни защо правителството промени договора за F-16 и какво следва

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика