Президентът: Изразявам дълбокото си съжаление за нелепия инцидент

3319
Президентът: Изразявам дълбокото си съжаление за нелепия инцидент
Снимка: БГНЕС

Изразявам дълбоко съжаление за нелепия инцидент, който доведе до смъртта на нелегално преминал българско-турската граница мигрант. Трагичният инцидент, който бележи продължаващата тежка миграционна криза в Европа, е пореден повод да призова за единни и бързи общоевропейски мерки, насочени към разрешаване на кризата, породена от миграционния натиск върху Европа, в нейните корени.

Това заявява държавният глава Росен Плевнелиев в позиция, разпространена от прессекретариата му.

Късно снощи група от 54 нелегални мигранти влязоха нелегално у нас, 3 гранични полицаи ги спрели, но срещнали съпротива, тогава единият стрелял, а рикоширал куршум улучва и убива един от нарушителите.

„Убеден съм във високия професионализъм на служителите на реда, които денонощно пазят българската и европейската граница и се намират под изключително напрежение при изпълнението на професионалния си дълг. Приветствам бързата реакция на органите на реда, както и инициирането на независима експертиза, която да оцени обективно извършените действия. Разчитам, че компетентните институции по разследването на случая ще си свършат работата възможно най-скоро и ще информират обществото за резултатите”, заявява президентът Плевнелиев.

„Държа да подчертая, че България винаги е проявявала хуманно и толерантно отношение към търсещите закрила, без значение от техния регион и държава на произход. Не бива обаче да се пренебрегват отговорностите ни да пазим националната си граница и суверенитет, както и границите на обединена Европа, съгласно ангажиментите си на отговорна европейска нация.

Отново напомням, че България беше една от първите държави в Европа, които станаха обект на засилен миграционен натиск и които предприеха спешни мерки за адекватната охрана на външните граници на Европейския съюз. Две години по-късно, за съжаление, България остава една от малкото държави членки на ЕС, които стриктно се придържат към европейските регулации по отношение на търсещите закрила, като продължава да регистрира всички мигранти, преминаващи през територията на страната”, категоричен е президентът.

Той използва случая и за да призове лидерите на държавите-членки на Европейския съюз всички да спазваме европейските правила и да се придържаме към регулациите, които ние, убедените европейци, сами сме изработили и сме призвани да спазваме. „България ще продължи отговорно да изпълнява задълженията си по охрана на националната си граница и на външните граници на Европейския съюз, при тясно взаимодействие с партньорските европейски институции и с приятелските съседни държави.

Апелирам на разследващите да бъде осигурено необходимото спокойствие, като същевременно отново призовавам търсещите закрила на българска територия да не извършват деяния, противоречащи на българското и европейското законодателство и да спазват правилата, които са задължителни за всички”, заключва държавният глава.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика