При най-големите кметове имуществото е предимно при брачната половинка

8740
При най-големите кметове имуществото е предимно при брачната половинка
Снимка: БГНЕС

След като в понеделник (6 август) на бял свят излязоха декларациите на хората, заемащи (висши) публични длъжности в България, дойде ред да погледнем какво пише в декларациите на градоначалниците на най-големите градове в България – София, Пловдив, Варна и Бургас.

Кметът на София Йорданка Фандъкова е подала доста впечатляваща декларация. Тя има цели 26 имота, от които 9 са земеделски, а някои от имотите всъщност са само част от по-голям имот - 12. Всъщност сериозно участие в имуществото на Фандъкова има съпругът ѝ Юри. В общо 13 имота той и Фандъкова са съсобственици – един парцел в Бистрица, апартамент с право на строеж в София, парцел и етажна собственост пак в София, четири паркоместа, като едното е право на ползване на паркомясто, един магазин, две мазета, два апартамента.

Дневник-размечтал се - за милионите на Пеевски

Как се печелят милиони с основна професия "депутат"? По принцип на този въпрос отговор трябва да дадат НАП, евентуално ДАНС. Те обаче н...

Впечатление прави, че двамата имат къща с двор в Угърчин, купена за само 2000 лева през 2001 година – от заплата! А Фандъкова има къща само на нейно име в Самоков, която и е на 100% дарена. Тя има и четири ниви, както и четири ливади в село Белчин, Самоковско – по една шеста от всяка от нивите и ливадите.

Всъщност от 2014 година насам семейство Фандъкови нямат нов имот, но през 2008 година са се сдобили с цели 8, а година по-късно Йорданка Фандъкова стана кмет.

Семейство Фандъкови има и три автомобила - "Рено Меган“, "Тойота Корола Версо" и "Фолксваген Голф", за общо 16 700 лева, като последната кола е купена миналата година и то всъщност само 50% от нея.

Що се отнася до паричните средства, Фандъкова има две банкови сметки – за общо малко над 15 000 лева. Мъжът ѝ е с четири банкови сметки, за общо малко под 60 000 лева. Кметицата има и малко над 42 000 лева данъчна основа от доходи, които са извън длъжността ѝ на кмет.

Вече е ясно колко безотчетни пари вземат горе-долу депутатите

Вече е ясно горе-долу колко безотчетни пари получават българските депутати, след като Комисията за противодействие на корупцията и за о...

Освен това, Фандъкова е похарчила 3000 лева обществени средства за три събития миналата година – за командировки в Брюксел и Будапеща, както и за церемонията в Рим по обявяване на България за съдомакин на Световното първенство по волейбол, което започва на 9 септември.

Извън София

За разлика от Фандъкова, кметът на Града под тепетата Иван Тотев не е толкова обстоятелствен в декларацията си. Той има малко над 119 000 лева в банка, както и 499 долара, а съпругата му Деница е с 6324 лева в банка. Тотев е посочил като годишна данъчна основа от трудови доходи извън длъжността му на кмет сума от малко над 13 000 лева.

В декларацията на кмета на Варна – Иван Портних, прави впечатление имуществото на жена му и това, че нейното име присъства там по-често от неговото. Той е декларирал модуларен павилион, прехвърлен от жена му Вилислава – за малко над 31 000 лева. Жената на Портних има и два автомобила - "Лексус PX 400X" и "Пежо 206", за общо 5760 лева. И отново – Вилислава Портних притежава 400 000 лева като "налични парични средства", а Портних – 60 000 лева. Съпругата на варненския кмет има около 29 000 лева в банкова сметка, докато мъжът ѝ не е декларирал такава, а жена му има и 325 850 лева дивидент. Вилислава Портних е взела и 25 407 лева кредит, а Портних е посочил 20 357 лева като годишна данъчна основа от трудови доходи, които са извън дейността му на кмет.

Пеевски декларира 37 млн. лева дивидент от тютюн, а в банка - 4 млн. лева, 3 млн. долара, 300 хил. евро

Малко над 37 млн. лева дивидент от тютюн, близо 5 милиона лева в банката, още около 3 млн. долара в банкови сметки и около 300 000 евро...

Кметът на Бургас – Димитър Николов, също си прилича в известна степен с Портних що се отнася до темата "съпруга", но мащабът е много по-малък. В декларацията на Николов е вписано, че съпругата му Гергана има три банкови сметки – две за малко над 31 000 лева и една с 617 евро. Николов е декларирал годишна данъчна основа от приходи извън работата му на кмет на стойност 22 814 лева, а за съпругата му тази основа е почти 25 000 лева. Това са и всички неща, които са вписани в декларацията на бургаския градоначалник.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

В търсене на служебен премиер: Росен Желязков отиде при Радев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика