Приемат нов закон за социалните услуги до края на годината

1871
Приемат нов закон за социалните услуги до края на годината
Снимка: БГНЕС

Новият закон за социалните услужи трябва да бъде приет до края на тази година. Това заяви в Благоевград социалният министър Зорница Русинова.

Една от целите на този закон е вече създадената мрежа от многото доставчици на социални услуги да предоставят по-качествени и ефективни услуги и те да бъдат насочени към специфичните нужди на всеки отделен човек. Ще се засили конкуренцията между доставчиците на различните видове услуги. Това пък реално ще доведе до по-ефективно изразходване на публичните средства, подчерта министърът. Русинова сподели, че много важно е партньорството на общините.

Социалното министерство предложи увеличение на заплатите и пенсиите

380 лева минимална работна заплата от догодина - при тези разчети социалният министър Йордан Христосков представи плановете за реформи ...

Предстои следващ етап от деинституционализацията на децата. През септември с решение на Министерски съвет ще бъде приет следващият план, в който се предвижда реформиране на услугите в останалите Домове за деца, лишени от родителски грижи. Извеждането на 650 деца от тях и осигуряване на съпътстващи мерки от гледна точка на превенция, на изоставане, на доразвиване на приемната грижа на около 4000 деца, каза още социалният министър, цитирана от Стандарт нюз.

В момента министерството работи активно със Сдружението на общините, за да определи какво ще е финансирането към всяка община. Около 180 млн. лева са средствата от ОП „Развитие на човешките ресурси" и малко над 50 млн. от ОП „Региони в растеж". „Активно работим за услугите в домашна среда – за хора с увреждания и хора, които имат нужда от специфични услуги. Има критики към схемата „Независим живот". Пътят е да развиваме комплексно тази услуга. Важно е да подкрепим общините да ги развиват като комплексна услуга в домашна среда. По отношение на самите програми за лични асистенти съвместно със Сдружението на общините работим по механизъм как можем да увеличим средствата им и да добавим ресурс там, където има най-голяма нужда. Това може да стане в началото на следващата година", уточни министърът. Зорница Русинова бе категорична, че министерството ще реагира и ще провери всеки един сигнал за нарушение и злоупотреби по социалните програми.

Тя похвали община Благоевград за провежданата социална политика. Заедно с областния управител Бисер Михайлов, кмета Атанас Камбитов и депутатът Даниела Савеклиева разгледаха новия Домашен социален патронаж и Центъра за ранно детско развитие. „В момента около 150 човека се хранят в социалната трапезария, за цялата страна са около 13 000 души. На тях осигуряваме топъл обяд благодарение на европейските средства", каза Русинова.

„Работим за по-ясни и обективни критерии за подпомагане на нуждаещите се. Общините трябва да поемат своята социална отговорност. Идеята ни е да разширим капацитета на кухнята, повече хора да получават топъл обяд", подчерта кметът Камбитов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Борисов намекна, че не иска коалиция с ПП-ДБ след изборите (ВИДЕО)

Евродепутати се опасяват от руска намеса в изборите у нас

Новият земеделски министър положи клетва

"Възраждане" също иска оставката на Росен Желязков

Денков обвини ГЕРБ и ДПС, че не получаваме второто плащане по ПВУ (ВИДЕО)

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, ще гради доверие с него в личен план

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика