Приоритетите на 48-ото НС: Кои законопроекти внесоха най-напред депутатите?

4088
Приоритетите на 48-ото НС: Кои законопроекти внесоха най-напред депутатите?
Снимка: Ивайло Илиев/Actualno.com

Макар три дни 48-ото Народно събрание да се намираше в безпрецедентна криза поради невъзможността да си избере председател и с това на практика да се забави конституирането на парламента, всъщност кипеше усилено законотворчество.

ОЩЕ: След 3-дневни мъки: ГЕРБ, ДПС, БСП и "Български възход" избраха Рашидов за председател на НС

В деловодството на Народното събрание за миналата седмица има внесени 28 законопроекта. Рекордьори по внесени законопроекти в първата седмица са от „Демократична България“, които са внесли 13 законопроекта. На следващо място са групата на „Възраждане“, които са внесли 5 законопроекта. 4 от проектозаконите са внесени от „БСП за България“. По 2 законопроекта са внесли първите две политически сили ГЕРБ - СДС и „Продължаваме промяната“.

Оказва се, че здравето на българите, борбата с корупцията, социалната политика, енергетиката и Изборният кодекс са сред най-важните теми за новото Народно събрание.

Ето някои от по-интересните законодателни инициативи:

Кой е първият законопроект? Здравето на първо място. 

Първият внесен законопроект е този за изменение на Закона за здравето. Той е внесен от Александър Симидчиев от „Демократична България“ и група народни представители. С промените от „Демократична България“ предлагат да се създаде постоянен орган към Народното събрание, в чийто състав да са включени представители на всички политически партии и коалиции. Идеята е да се осигури приемственост в здравната политика на държавата. От „Демократична България“ искат да възложат задължения и отговорности на пациентите, като задължението да спазват предписанията на изпълнителите на медицинска помощ във връзка с поддържане, запазване, укрепване и възстановяване на тяхното здраве, да съдействат на лекуващия ги лекар с изчерпателна здравна информация, необходима за правилно диагностициране.

Борбата с корупцията

Очаквано от „Продължаваме промяната“ са внесли изцяло нов Закона за противодействие на корупцията. Такъв те бяха внесли и в миналото Народно събрание, но той така и не беше приет, а темата срещу корупцията бе сред основните приоритети на формацията по време на предизборната кампания. С него те искат да уредят мерките за противодействие на корупцията, условията и редът за установяване на конфликт на интереси, статутът и функциите на Комсията за противодействие на корупцията, на нейните служители и правомощията на органите й, както и взаимодействието й с други органи. Те искат комисията да е независим специализиран постоянно действащ държавен орган за осъществяване на политиката по противодействие на корупцията и установяване на конфликт на интереси. Те искат тя да се състои от петима членове, сред които председател и заместник-председател. Идеята на „Продължаваме промяната“ е председателят и членовете на Антикорупционния орган да се избират от Народното събрание, а предложенията да се правят от народните представители.

Социалната политика

Предложенията в социалната сфера очаквано са внесени предимно от „БСП за България“. Такова обещание даде лидерът на партията още преди свикването на парламента. Социалистите предлагат промени в Кодекса на труда, с които минималната работна заплата за страната за следващата календарна година да се определя в срок до 31 октомври на текущата година и да не може да бъде по-малка от 50% от средната брутна заплата за страната за предходните 12 месеца. От БСП са внесли и промени в Закона за семейните помощи за деца. Те искат размерът на помощта за второ и трето дете на родители, осигурени 1 година преди раждането на детето, да не може да бъде по-малък от 10-кратния размер на минималната работна заплата за съответната година за всяко дете. Социалистите искат още помощта за началото на учебната година за деца от семейства с ниски доходи да се разшири не само за 1 клас, както е сега, но и за децата от 2, 3 и 4 клас.

Енергетиката

„Демократична България“ са внесли изменения в Закона за енергетиката, с които предлагат норми Фонд „Сигурност на електроенергийната система“ да компенсира не по-малко от 50% от разходите, произтичащи от ангажиментите на електропреносното и електроразпределителните дружества за присъединяване на енергийни обекти за производство на електрическа енергия от възобновяеми източници.

Промени в Закона за енергетиката са внесли и от „Възраждане“. Те искат пълномощията на КЕВР да могат да бъдат прекратени предсрочно и преди изтичане на нейния петгодишен мандат по решение на Народното събрание, включително и при неизпълнение на нейните задължения по отношение на независимост, безпристрастност, професионализъм, почтеност, последователност, публичност и прозрачност.

От „Демократична България“ са внесли изцяло нов Закон за енергията от възобновяеми източници в морските пространства. Целта е да уредят обществените отношения, свързани с производството на електрическа енергия от вятърни електроцентрали в морските пространства на Република България. Законът също така регламентира и предварителните проучвания за за установяване на осъществимостта на вятърни електроцентрали в морските пространства, тяхното изграждане, експлоатация и премахване. С него те искат да се въведат и принципи в държавното управление и развитието на оперирането на вятърни електроцентрали в морските пространства на България. Сред тях са предвидимост и доверие в приложимата правна рамка, ограничаване на административната тежест до оправдана необходимост, интегрирано управление на морските дейност, гарантирани от държавата достъп и сигурност до електроенергийната система и други.

Изцяло нов Закон за енергията от възобновяеми източници са внесли и от ГЕРБ-СДС, който цели също уреждане на обществените отношения в тази сфера, както и регламентиране на предварителните проучвания за осъществимостта на вятърните електроцентрали в морските пространства. Подобно на „Демократична България“, ГЕРБ искат Междуведомствен експертен съвет за развитието на офшорната вятърна енергия, като целта е той да осигурява координация в сферата на планирането, изграждането и експлоатирането на вятърни електроцентрали в морските пространства, както и сътрудничеството с други държавни органи и органи на местното самоуправление.

Изборното законодателство

Два са законопроектите за промени в Изборния кодекс. Първи такива изменения са внесли от „БСП за България“. „Възраждане“ пък са внесли свой законопроект за промени в изборното законодателство.

От БСП предлагат възможност гражданите да могат да избират между два алтернативни способа за гласуване – бюлетина или машина. В същото време социалистите искат да се запази изискването в действащия закон за прилагане на разпечатания от машината финален протокол към секционния и придаване на първия на качеството на неразделна част от секционния протокол.

От „Възраждане“ искат съставът на Централната избирателна комисия да отразява актуалните политически нагласи на обществото и съставът й да бъде променян пропорционално по време на нейния петгодишен мандат. Партията на Костадин Костадинов настоява още за видеонаблюдение, което да дава видимост в изборното помещение, без да бъде насочено пряко и директно към дисплея на машината за гласуване с цел да не нарушава тайната на вота.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

„Левицата“ представи водачите си за двата вида избори на 9 юни

Христанов: Притеснява ме как Кирил Петков заклеймява медии за това, че са част от мафията

НСО опроверга Денков за преустановената охрана

Минчев отрича да е замесен в "Да запазим Корал"

Прокуратурата реагира с 8 месеца закъснение по скандала с Кирил Петков и "Да запазим Корал"

Денков: Пеевски подвикваше на Желязков какво да прави

"Удар по ГЕРБ и ДПС": Напуснала ПП-ДБ партия подкрепи последното вето на Радев

Съдят Кирил Петков за клевета заради Румен Николов - Пашата

"Важно е да върнем доверието в машините за гласуване:" Започна въвеждането на устройствата (СНИМКИ)

"Ядоса се, че съм дал Пашата на прокуратурата": Кирил Петков за председателя на "Да запазим Корал"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика