Проблем ли е инфлацията в България за Еврозоната? Говорят управляващите

1589
Проблем ли е инфлацията в България за Еврозоната? Говорят управляващите
Снимка: iStock

Представители на Комисията по бюджет и финанси от управляващата коалиция коментираха дали високите нива на инфлация в България ще се окажат проблем за Еврозоната. Коментарите дойдоха на фона на кръгла маса „Инфлация и икономически растеж. Въвеждане на единната европейска валута в Република България – ползи, предизвикателства и рискове“.

По данни на НСИ годишната инфлация за април скочи на 14 %, а проучване на Евростат сочи, че за същия месец България е сред страните в Европа с най-висока инфлация.

"Продължаваме промяната": По-високата инфлация не би следвало да бъде проблем за икономиката като цяло

Заместник-председателят на Комисията по бюджет и финанси Венко Сабрутев от "Продължаваме промяната" коментира темата за Еврозоната и инфлацията. "Това, което се чу в панела, е много ясна статистика, която следва да се комуникира с обществото. В годината, в която държавите, приели еврото, са въвели валутата, инфлацията е спаднала спрямо предишната година, а втората година в техните страни се е задържала на нивото от първата година от приемане на еврото. Това, че има по-висока инфлация не би следвало да бъде проблем за икономиката като цяло", каза депутатът от "Продължаваме промяната". 

Той заяви, че би трябвало да срещнем разбиране от Европа за случващото се с инфлацията. "Факт е, че голяма част от инфлацията в България, дойде тъкмо от Европа. Говорим за високите цени на енергоносителите", коментира още Сабрутев. 

Депутатът отчете, че на първия панел от дискусията е станало ясно кои са основните фактори за вдигане на инфлацията. "Чуха се критики относно това, че мерките не са таргетирани и допълнително биха вдигнали инфлацията, но никой не даде предложения. По-скоро ставаше въпрос за политическо говорене", заяви още Сабрутев. Той защити мерките, като каза, че са абсолютно таргетирани като визира помощите за горивата, вдигането на пенсиите, помощите за децата и работещите родители.

Венко Сабрутев дефинира най-уязвимите хора, като посочи, че това са тези с най-ниски доходи. "Това, което се чу на масата, че вдигането на пенсиите ще доведе допълнително инфлация, смятам, че е вулгарно. Смятате ли, че ако ние продължим тази 12-годишна политика за държане на пенсионерите на 170 лв. при положение, че цените растат всеки един ден, това е хубаво за държавата и икономиката?",  коментира още той. 

БСП: Проблем за Еврозоната не е инфлацията за България

Зам.-председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "БСП за България" проф. Румен Гечев заяви, инфлацията за България е малко по-висока от средната в Европа. "Вярвяйте ми, че двете институции Европейският съвет и Европейската централна банка са правили компромиси", каза още проф. Гечев.

Депутатът отбеляза, че проблемът за България е, че имаме ниска конкурентоспособност и че сме най-слабо развитата страна в ЕС и това ни поставя в особени условия.

"Няма как общата монетарна политика на ЕС да бъде еднакво добра за развити и слабо развити. Трябва да сме подготвени за влизане в Еврозоната. Дискусията в България не е дали да влиза в Еврозоната,  тъй като ние сме подписали договор при членството в ЕС. Въпросът е кога да влезе в Еврозоната, тъй като евентуално ранно влизане без да сме подготвени, може да има много повече негативни последици, отколкото плюсове", обясни народният представител. Той даде пример с Унгария, Полша, Чехия, както и развити страни като Швеция и Дания. 

Той определи разгвора за Еврозоната като сложен. 

ИТН: Инфлацията влияе върху бъдещия ни прием в Еврозоната

"Колкото по-голяма разлика има между българската и европейската и не можем да догоним тази в Еврозоната, толкова повече генерираме и допълнителна инфлация, която влияе върху нашия бъдещ прием в Еврозоната". Така коментира темата за еврото и Еврозоната председателят на Комисията по бюджет и финанси и депутат от "Има такъв народ" Любомир Каримански

Според него шансът ни за еврото за 2024 г. не е голям, тъй като ако запазим сегашните критерии, трудно бихме ги изпълнили от гледна точка на инфлация. "Предполагам, че във втория панел ще стане дума за негативната тенденция да минаваме към свръхдефицит", заяви депутатът от "Има такъв народ".

Той коментира и антиинфлационните мерки. "Може да бъде доизработено е в самия механизъм на мерките. Очаквам, че мерките, които са обявени чрез механизмите вътре вече в приложението на самата мярка, да се постигне някакъв тип диференциация", заяви още Каримански. 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Сваляне на служебното правителство: Варианти, единият доста реалистичен

"Вярвам, че ако няма катаклизми, ще разчитат на мен": Говори служебният министър на културата

Румяна Бъчварова: България е в конституционна криза и криза на демокрацията

Йорданов: Когато обвинят някого за престъпник, трябва да се дадат конкретни данни

Прокуратурата потвърди: Живко Коцев е привлечен като обвиняем

Веселин Вучков: Поведението на Коцев нанесе тежки поражения върху МВР

Главчев призова президента да подпише указа за Даниел Митов

Костадинов с предизборен дъх: България говорила с Украйна да ѝ дава ракети и танкове

Правна комисия реши как ще работи парламентът в кампанията

Президентът обяви, че не иска Даниел Митов за външен министър (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика