Проф. Александър Маринов: Няма да има съществен отлив от гласовете на Румен Радев

2568
Проф. Александър Маринов: Няма да има съществен отлив от гласовете на Румен Радев
Снимка: БГНЕС

„Няма да има съществен отлив от гласовете на Румен Радев. Призоваваме нашите привърженици, не защото сме притеснени за изхода, напротив – ние сме убедени в победата. Призоваваме нашите привърженици, които ще се умножат в гласове, защото това е поредната стъпка в борбата между статуквото и промяната“. Това заяви в студиото на Бтв проф. Александър Маринов, член на ИК, издигнал кандидатурите на Румен Радев и Илияна Йотова. Според него промяната е демонтиране на корупционния модел, който се олицетворява в пачки, кюлчета, торби с пари, разкешвани от магистралите. „Това е смисълът на промяната“, категоричен е той. По неговите думи истинският Инициативен комитет на Анастас Герджиков се състои от Борисов, Мустафа Карадайъ и Делян Пеевски. „Интересно е да се проследи потокът от новини в деня, в който беше обявена кандидатурата на проф. Герджиков. Представители на ГЕРБ казаха, че ще го подкрепят преди той да беше дал съгласието си. А на другата сутрин зам.-председател на ДПС обяви, че ще го подкрепят на втори тур, което е безпрецедентно за ДПС“, обясни той. Според него тези гласове не могат да обърнат резултата. „ГЕРБ имаше на тези избори малко под 600 000 гласа. ДПС около 340 000 гласа. Дори да се съберат всички заедно, не стигат 400 000 гласа. Освен това условие – да се съберат всички, 1/3 от нашите избиратели не трябва да излязат да гласуват, което ми се струва като перфектната буря“, коментира проф. Маринов. Той изрази надежда още повече хората да бъдат мотивирани да излязат да гласуват в неделя. „Избирателната активност пада. Въпросът е кои няма да отидат да гласуват. Аз съм на мнение, че голяма част от гласоподавателите на всички останали кандидати, няма да излязат да гласуват. Те наистина нямат мотив. Ние разчитаме и ще получим подкрепата на партиите, които вече са обявили, че ни поддържат. Нямаме колебание в това“, каза още той.

Проф. Маринов категорично отрече критиките на проф. Герджиков, че Румен Радев не е направил отчет на мандата си. „Това не е вярно. Той всяка година прави отчет на мандата си, в т.ч. последният отчет беше през януари тази година. Мандатът още не е приключил“, припомни той.

Радев с повече гласове от първия тур на президентския вот 2016

348 631 повече печели на първи тур президентът Румен Радев, сравнено с първи тур на изборите през 2016 г., показват данните на ЦИК. Ка...

По повод предстоящия дебат между Румен Радев и проф. Анастас Герджиков, той подчерта, че Радев е достатъчно подготвен. „Нашите позиции са изразени. Той няма какво да измисля. Няма защо да говори за някаква несъществуваща книжка с визия“, каза още проф. Маринов и добави: „Разпространява се версията, че ние сме поставяли някакви условия за този дебат. Това не е вярно. Нашето предложение, и преди първи тур, беше дебат по германски модел, отразен от всички национални медии“, посочи той. Проф. Маринов изрази мнение, че „дебатите“, които се състоят в телевизионните студия не могат да помогнат хората да се ориентират за кой да гласуват.  

„Държавата буксува по една проста причина – служебният кабинет е един авариен инструмент. Той не е предвиден, поне по българската Конституция и практика, с тези възможности, които имат подобни форми в други страни. Това е един дълъг срок и не е лесно да се управлява държавата по този начин“, подчерта проф. Маринов. Според него самият факт на съществуване на служебен кабинет не се отразило върху рейтинга на президента, а необходимостта да се взимат много трудни и непопулярни решения, които в крайна сметка падат върху него. „Но държавничеството изисква понякога да се вземат трудни решения“, каза още проф. Александър Маринов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика