Проф. Ивайло Дичев: Трети провал на Народното събрание не е възможен

3645
Проф. Ивайло Дичев: Трети провал на Народното събрание не е възможен
Снимка: БГНЕС

"Всяко начало на ново Народно събрание се приема с надежда, за съжаление два пъти се провалиха тези надежди и сега трети провал мисля, че не е възможен, след като видяхме какви са последните изборни резултати за някои от политическите сили", каза проф. Ивайло Дичев  след откриването на 47- то Народно събрание ".

"Освен това начело на парламента е една партия с оптимистичен поглед към живота, енергични млади хора, които идват от бизнеса, а там знаят как да преговарят. Това мисля, че е основният залог за успеха, да направиш така, че и другият да мисли, че печели...", каза още пред БНР той.

По думите на Дичев все пак щеше да е по-добре, ако имаше повече гражданско участие, ако повече хора бяха участвали в гласуването на последните избори.

"Оказва се, че парламентът е малко елитарен в момента, малко представлява хора, които или се интересуват от политика, или са добре материално...което не е съвсем добре", посочи още Дичев.

По думите му в момента в парламента няма мнозинство за конституционна промяна в прокуратурата, за смяна на Главния прокурор.

Проф. Ивайло Дичев: Да продаваш шнорхели не е като да управляваш държава

"Нещата вървят зле за първия мандат, надявам се на третия - БСП обявиха, че ще предложат служебното правителство като редовно. В момент...

"Вероятно Главният прокурор ще бъде държан по-изкъсо пред погледа на депутатите, но няма да може да бъде сменен с това мнозинство. Трябва да се търси подкрепата на ГЕРБ или ДПС, което ми се струва невъзможно да стане...Така че, нека бъдем реалисти. Няма да стане бързо такава смяна.

А дали хората се интересуват чак толква от реформата на съдебната система - да, тя е важна в смисисъл на това, че хората искат справедливост. Но как точно да стане, дали това е през главния прокурор, дали той е виновен, мисля, че хората чак толкова не го разбират...", каза още Дичев.

Според него обаче е наложително от тук насетне да се въдеде ред в съдебната система.

Да има публичност и отчетност, това е много важно. Но голяма реформа според мен не е възможно в тази сфера сега", посочи той.

"Наблюдава се обаче усещането за увеличаване на неравенствата - например в здравеопазването, за разликите в работата на държавните и частните болници и заплатите на медицине там - това е също във фокуса на вниманието на новата формация "Продължаваме промяната". Мисля, че мерки в тази посока ще бъдат подкрепени от другите политически сили.

Проф. Ивайло Дичев: Слави Трифонов наказва политическата система по най-нелепия начин

„Има такъв народ“ е парадоксална партия, защото Слави Трифонов и неговите хора мразят партийната система и проекта, който т...

Другата мярка обаче, предложение на БСП - за връщане на прогресивното подохдно облагане, мисля че няма да срещне подкрепа сега. Няма да има и данъчна реформа и да се пипат данъците", коментира Дичев. 

Според него е нормално да има преговори и на втори план, извън разговорите в МОЛ- ла.

"Много е важен и един друг въпрос пред нас - можем ли да продължаваме да избираме чрез пропорционалната система - тази система означава коалиции, означава компромиси.

Другият вариант е да минем към мажоритарна система, към президентска република, или мойто предложение е за системата като в Гърция и Италия за бонификация за първия с допълнителни неща, за да може да има стабилно мнозинство. За да не продължаваме с това - всеки срещу всеки", смята Дичев.

"За да вървим напред със сегашната избирателна система, трябва всички да се съгласят, че ще правят компромиси с коя формация управляват заедно и да покажат политическа зрялост в управлението на държавата, обобщи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Димитър Гърдев е единственият депутат от България на най-големия форум на консерваторите в света

"Цялата работа изглежда силно съмнителна": Журналист с важни въпроси по случая с Агенция "Митници"

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажовете вече по закон трябва да са достъпни за хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика