X
 
 

Драмата Изборен кодекс: От какво се уплаши Борисов?

11611 21
photo of Драмата Изборен кодекс: От какво се уплаши Борисов?
Снимка: БГНЕС
Изключително натовареният маратон с промени в Изборния кодекс, който беше преминат в рамките на почти 15 часа, доведе до множество изменения и отхвърляне на множество предложения – кои разумни, кои откровено популистки. Ето и обзор на всичко, което се случи в пленарна зала.

Най-важните промени

На първо място – фактическото обезсилване на преференцията. Това стана след предложение на ДПС, с което беше въведен минимален брой необходими преференциални гласове за даден кандидат, за да може той да отиде в изборен орган. Долният праг е поне толкова гласове, колкото трябват на даден кандидат, за да бъде избран по принцип. Например – за Европейския парламент това са около 115 000 гласа, за депутат в Народното събрание са около 17-20 000 гласа.

Втората много важна промяна е въвеждането на машинното гласуване. За европейските избори ще има 3000 секции с машини, за местните избори през есента – 6000. Тепърва обаче ще се изяснява в кои секции точно, а от 2020 година е предвидено гласуването в България да е изцяло машинно т.е. без хартиени бюлетини, но с някои изключения - хартиени бюлетини ще се ползват само в райони с под 300 избиратели, в секциите в лечебни заведения, домове за стари секции, кораби и секции извън страната.

Основният въпрос тук е как ще се справи ЦИК, след като няколко години наред не предприемаше никакви стъпки с оправдания "невъзможност", най-вече финансови – трябвали поне 50 млн. лева. Имаше дори осъдително решение, че ЦИК трябва да въведе машинното гласуване от тази година, а комисията пусна обществена поръчка за 12 000 машини след като беше осъдена и след като през 2017 година прави обществена поръчка, но тя се провали, тъй като имаше само един кандидат - "Лирекс" (поддържащите Търговския регистър, да не почваме и с тази тема) и той беше отстранен, защото не даваше гаранция по изискванията, едно от които беше да бъдат обучени членовете на секционните избирателни комисии (СИК) за работа с машините. И за около половин година всичко това се промени ли - публични индикации преди бясното гласуване на 14 февруари нямаше!

Изключително интересен аспект е, че всъщност докато течеше пленарното заседание, беше направена извънредна почивка и правната комисия в парламента набързо прие де факто всичко по машинното гласуване, след като уж отначало трябваше секциите с машини да са 1000 и само за няколко минути станаха 3000 за евроизборите и 6000 за местния вот. Въпросът е и къде точно ще бъдат разположени секциите?

Вечните дупки отново зеят

На първо място – пак няма борба с мъртвите души. Този път имаше предложение – на БСП, да се прави публичен регистър от ЦИК на база сравнение със списъците на ГРАО и действително гласувалите на последните парламентарни избори, но си остана само предложение. А ЦИК и по досегашния Изборен кодекс трябваше да води такъв регистър – води го, ама друг път ...

С оглед казуса кой може и кой не може да работи с машини за гласуване и кой ще показва на гласоподавателите как да гласуват – потенциално много сериозен фактор за активността, предложението на БСП членовете точно на СИК да имат задължително средно образование беше разумно и ... то НЕ мина! Това помага за по-ниска активност – безспорно, а ниската активност винаги е в полза на управляващите елити, особено когато страдат имиджово, каквато отдавна е тенденцията при ГЕРБ.

Неприетото предложение за средното образование беше в частта със съдебния контрол на изборите. И там нещата се промениха в полза по-голям контрол от силния на деня т.е. този, който държи властта. Вече част от решенията на избирателните комисии ще се обжалват само на по-ниско административно ниво т.е. не ВАС, а и решенията ще се вземат с обикновено мнозинство т.е. по-голям шанс управляващите да определят какво се случва, защото няма да им трябват чак 2/3 гласове.

Изненадващо на пръв поглед не мина предложението да се обявяват социологически проучвания и резултати от изследвания точно преди и през изборния ден. Това предложение беше лансирано от в. "24 часа" и правна комисия го прие, но в пленарна зала последва обрат. Нещо повече – мнозина не разбраха, че режимът поне на хартия се затяга, защото няколко часа по-късно през преходни и заключителни разпоредби беше прието, че профилите на медии в социални мрежи също са медии. Така вече няма оправдание да си пускаш изборни резултати в официалната страница на съответната медия във Facebook – само че да видим дали на предстоящите избори ще има действително санкции по тази линия!

Нотки на паника

Всичко по промените се развиваше в такъв хаос, че всъщност отхвърленото предложение на Марешки и партията му "Воля" да има видеонаблюдение не е съвсем отхвърлено. И причината е, че в чл. 108, ал. 1, т. 6 се прокрадна поправка, според която би трябвало да има видеонаблюдение в кабините за гласуване в секциите в чужбина и записите да се пращат по дипломатическа поща на Външно министерство, а то да ги предава на ЦИК заедно с всички книжа и протоколи. Само че този текст виси в кодекса – защото не беше прието да има видеонаблюдение по принцип. Но може да се носят видеозаписи от кабинки за гласуване от чужбина – как стана така?! И ще се прилага ли?! И какво нарушение е това на тайната на вода? Бушонът Анна Александрова, която де факто прокара 90% от скандалните поправки, се усети какво стана чак когато приключваше гледането на кодекса, но вече имаше гласуване и не беше прието да се направи прегласуване, тъй като бяха минали много текстове след това. Въобще – показателен фрагмент как от много бързане стават бели. А не изглежда да има чак толкова очебийни причини за бързане. Тогава ...

Защо?

Въпросът с отговор за много пари и власт, власт и пари. И на слепите е ясно – почти едновременното избухване на българската следа в случая "Скрипал" т.е. Емилиян Гебрев и т.нар. Венецуелска афера подсказват вече директен сблъсък на Запада и Русия в България и намекват за осветляване на тъмни връзки в заплетените свински черва, известни ни под името "български политици". Това прилича много на момента, в който конкретно Бойко Борисов ще си спомни поговорката, че колкото и бързо да се въртиш, имаш само един задник. От досието "Буда", та до връзките с Оман – със сигурност и САЩ, и Русия имат с какво да го притиснат, ако не слушка. Промените в Изборния кодекс действително приличат на отчаян опит за подсигуряване, за застраховка да остане във властта. Защото в мига, в който Борисов падне от власт, ще се случи това, което се случва в глутницата, когато водачът покаже слабост. Наближава ли този миг и колко е близо – трудно е да се каже, но вниманието вече е крайно изострено!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 8 потребители

21 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 4 месеца Профил на трол?
  · ''Финансовият министър Горанов: "Бащите на някои млади депутати следващия път трябва да се бръкнат по дълбоко, ако искат пак да ги направят депутати!" И други много интересни мъдрости изръси човекът на ДПС в ГЕРБ, но публичното, директно признание от министър в действащото правителство за покупко-продажба на места във висшия орган на власт е АРХИСКАНДАЛ! Имаме обективирано п виж още ›› ризнание от висш представител на властта, че Народното събрание е конструирано чрез извършване на престъпления! И понеже главният прокурор очевидно е част от тази власт - няма кой да извърши обективно разследване. Нaродеее, вземи се в ръце! 19 февруари...''(oт стр.на ген. Атанас Атанасов, преди 22ч.)
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ и неговия кардинал Цв. Цв. показаха колко безочливи могат да бъдат бранейки властта си! Изборите наистина са обезсмислени! Мафията си прави каквото си иска! В държавата няма правосъдна и правораздавателна сиситема.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Размерът има значение! 8 Размерът има значение! преди 5 месеца Профил на трол?
  Да плашиш пИдал бОКО с голема паламарка е все едно да плашиш куче със салам, налапването е 100% сигурно!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Чао мутанти ! 7 Чао мутанти ! преди 5 месеца Профил на трол?
  ГРОБарите отлитат към топлите страни : ЦВЕТАНОВ ГО ШИТКАТ В ЕВРОПОЛ, БОРИСОВ В ЕС а Румяна Бъчварова, прочула се в МВР като „Шматката“, отлита като посланик в Израел .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Сега ГЕРБ изглежда, а ръководството му по-точно Е, нервна авторитарна шайка корумпета, която се опитва да задържи властта с нелегитимни трикове . Единственото обяснение е самозабравянето и неистовият стремеж към еднопартиен режим . Ако ханъмата на Доган (ГЕРБ) успее в плановете си, еднопартиен режим ще има .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ЦИК с изтекъл мандат ще организира евроизборите през май ? ГЕРБ решиха, че няма да се спази законът и евроизборите ще се правят от ЦИК с изтекъл мандат ! За да покажат на всички, че не им пука от факта, че законодателят нарушава законодателството ! И ГЕРБ не съзнават пред каква бездна се изправят с упорството си ! Защото стават пример за погазване на правилата .
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Хунтата на ГРОБарите узурпира власта - извънпарламентарните партийки, да духат супата !
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ, ДПС и БСП със зъби нокти бранят статуквото! Те знаят,че веднъж провалят ли се, няма спасение повече за тях! ГЕРБ след 10 години в управлението натрупаха толкова грехове и негативи, че изпуснат ли властта, съдбата им ще е като на НДСВ, за които никой вече не си спомня!Затова, тези избори ще бъдат силно манипулирани!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Зависи от членовете на СИК, РИК и ЦИК - дали няма пак да се продадат.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 5 месеца Профил на трол?
  Борисов е пътник и се плаши от затвора! Но, не е само той!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • на страха СТАБИЛНО СНИШАВАНЕ му е майката 2 на страха СТАБИЛНО СНИШАВАНЕ му е майката преди 5 месеца Профил на трол?
  “Федотов” е офицер от ГРУ и по едно време се разхождал насам натам из Европата и у нас да соли и пресолява манджи :mediapool.bg/tainstveniyat-fedotov-se-okaza-ofitserat-ot-gru-denis-sergeev-news289904.html
 • ciklop50 2.1 ciklop50 преди 5 месеца Профил на трол?
  Това е тъпотия 2 Циклопа на Едноокия Невменяем ТЪПАК (Циклоп е единица мярка за тъпотия) !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • хуйбевин в Р.България 1 хуйбевин в Р.България преди 5 месеца Профил на трол?
  Прочетох внимателно статийката на дрУгАрЕ Ачев....много БЛЯ...бля...бля има в нея...Ноооо и ма имного истини от сорта на :..."Това прилича много на момента, в който конкретно Бойко Борисов ще си спомни поговорката, че колкото и бързо да се въртиш, имаш само един задник...."
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.1 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 месеца Профил на трол?
  Мафия на ГЕРБ и ОП е овладяла всички институции в държавата, както и всички медии. С малки изключения. Така омертата се спазва, но тя наказва всички. Унизена България се отдалечава все повече от Европейските ценности. Смешникът Бойко Борисов, без срам и притеснение ни унижава навсякъде по света. Наскоро дори и в ООН. Европейската сцена вече му е тясна. Смешникът Бойко Борисов не спира да говори виж още ›› простотии, хвалби и лъжи. Също като при безразборното строителство навсякъде в страната. Не стига, че мафиотите на ГЕРБ и ОП ни ограбиха, но вече ни натрапват и какво да гледаме, слушаме и "ценим" !!! Обезличаването на нацията води до нейното намаляване, чувствително и безвъзвратно!!! Метастазите са обхванали всички области на живота у нас и населението няма защита от тях. Но защо българският народ, не иска да се защитава??? Но малкото борещи се с тях са все по-притиснати и безпомощни!!„Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“!!!
  : 8 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.2 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 месеца Профил на трол?
  Смешника Бойко Борисов е крадец, лъжец и измамник!!! Докато Смешника Бойко Борисов е на власт, нещата в България ще стават все по зле и по зле!!! На Българският народ му трябва правителство, което да работи за българският народ, а не да краде и прогонва българите!!! България без ГЕРБ и ОП!!! Смешника Бойко Борисов и Цветан Цветанов в затвора!!!„Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оста виж още ›› вка“!!!
  : 8 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.3 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 месеца Профил на трол?
  Смешникът Бойко Борисов не спира да говори простотии, хвалби и лъжи. Също като при безразборното строителство навсякъде в страната. Не стига, че мафиотите на ГЕРБ и ОП ни ограбиха, но вече ни натрапват и какво да гледаме, слушаме и "ценим" !!! Обезличаването на нацията води до нейното намаляване, чувствително и безвъзвратно!!! Метастазите са обхванали всички области на живота у нас и виж още ›› населението няма защита от тях. Но защо българският народ, не иска да се защитава??? Но малкото борещи се с тях са все по-притиснати и безпомощни!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“!!!
  : 6 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.4 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 месеца Профил на трол?
  На 31.10.2013 г Йордан Цонев заявява в НС: „Бойко Борисов е мутра. Той е основател на СИК. Казвам го от трибуната на парламента и въобще не се притеснявам. Като говорите, че трябва да изчистим мутрите от България, трябва да почнем от вашия председател.) „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“ !!!
  : 6 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.5 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 месеца Профил на трол?
  Мафия на ГЕРБ и ОП започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници!!! Опитват се да смажат тези, които показват как ГЕРБ и ОП - тази организирана престъпна група, разграбва България!!!. Това няма да спре умният български гласоподавател!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка виж още ›› “ !!!
  : 6 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.6 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 месеца Профил на трол?
  Вината винаги е персонална, но не бива да се разминава без санкция. А у нас, циганите са богопомазани. Тях обикновено не ги съдят поради "социално милосърдие". Те обикновено са гласуващите под натиск и финансиране за ГЕРБ и ОП, те са тези удобни лица (неграмотни - това е извинението), на който българската мафия прехвърля фалирали фирми или фирми със задължения, защото знаят, че на цигани виж още ›› те, а и на тарикатите, които ги използват, ще им се размине. Нима неграмотност е извинение? Образованието е задължително. Затова присъдата трябва да включва и това нарушение на законите на страната. А циганската малолетна раждаемост, защо не се нарича с истинското име - педофилия и да бъдат съдени тези, които нарушават отново закона!!! Циганите са платените гласоподаватели на мафията ГЕРБ и ОП!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“ !!!
  : 3 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.7 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 месеца Профил на трол?
  Смешникът Бойко Борисов е прост премиер, при това и мутра мафиот, прости министри, прости управляващи - затова се разбират и поемат всичко, заедно с мезетата. За простите избиратели има време, ще дойдат избори и с големите субсидии - десетки милиони, които ГЕРБ е натрупала, ще си ги купи. Просто е !!! Проста държава !!!!!!!!!!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“!!!
  : 4 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.8 Боко Мазника от БРЕГ преди 5 месеца Профил на трол?
  И най-мрачните прогнози за полицейщина се оказаха верни!!! МВР освен, че е пряка отговорност на Цветанов е и любимият ресор на Смешникът Борисов!!! Тоест, всичко важно случващо се в тази институция не става, без личното одобрение на Борисов!!! Следователно и отговорността за тези фрапиращи нарушения в МВР, е главно на Смешникът Борисов и Цветанов!!!! А единственият ход в една демократична страна с виж още ›› лед подобни разкрития е – оттеглянето на Смешникът Борисов и Цветанов от политиката!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка “!!!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Новините: Най-важното за деня, 20 юли

Редакционният екип на Actualno.com ви представя най-важните новини за изминалия 20 юли.  БОРИСОВ: БЪЛГАРИЯ ЩЕ ПОДКРЕПИ КЬОВЕШИ ЗА ЕВРОПЕЙСКИ...

missing image
Отиде си Буги Барабата

На 58-годишна възраст почина музикантът Марио Събев, известен като Буги Барабата. Буги Барабата, основателят на "Бараби Блус Бенд", легендарен...