X
 
 

Драмата Изборен кодекс: От какво се уплаши Борисов?

10362 21
photo of Драмата Изборен кодекс: От какво се уплаши Борисов?
Снимка: БГНЕС
Изключително натовареният маратон с промени в Изборния кодекс, който беше преминат в рамките на почти 15 часа, доведе до множество изменения и отхвърляне на множество предложения – кои разумни, кои откровено популистки. Ето и обзор на всичко, което се случи в пленарна зала.

Най-важните промени

На първо място – фактическото обезсилване на преференцията. Това стана след предложение на ДПС, с което беше въведен минимален брой необходими преференциални гласове за даден кандидат, за да може той да отиде в изборен орган. Долният праг е поне толкова гласове, колкото трябват на даден кандидат, за да бъде избран по принцип. Например – за Европейския парламент това са около 115 000 гласа, за депутат в Народното събрание са около 17-20 000 гласа.

Втората много важна промяна е въвеждането на машинното гласуване. За европейските избори ще има 3000 секции с машини, за местните избори през есента – 6000. Тепърва обаче ще се изяснява в кои секции точно, а от 2020 година е предвидено гласуването в България да е изцяло машинно т.е. без хартиени бюлетини, но с някои изключения - хартиени бюлетини ще се ползват само в райони с под 300 избиратели, в секциите в лечебни заведения, домове за стари секции, кораби и секции извън страната.

Основният въпрос тук е как ще се справи ЦИК, след като няколко години наред не предприемаше никакви стъпки с оправдания "невъзможност", най-вече финансови – трябвали поне 50 млн. лева. Имаше дори осъдително решение, че ЦИК трябва да въведе машинното гласуване от тази година, а комисията пусна обществена поръчка за 12 000 машини след като беше осъдена и след като през 2017 година прави обществена поръчка, но тя се провали, тъй като имаше само един кандидат - "Лирекс" (поддържащите Търговския регистър, да не почваме и с тази тема) и той беше отстранен, защото не даваше гаранция по изискванията, едно от които беше да бъдат обучени членовете на секционните избирателни комисии (СИК) за работа с машините. И за около половин година всичко това се промени ли - публични индикации преди бясното гласуване на 14 февруари нямаше!

Изключително интересен аспект е, че всъщност докато течеше пленарното заседание, беше направена извънредна почивка и правната комисия в парламента набързо прие де факто всичко по машинното гласуване, след като уж отначало трябваше секциите с машини да са 1000 и само за няколко минути станаха 3000 за евроизборите и 6000 за местния вот. Въпросът е и къде точно ще бъдат разположени секциите?

Вечните дупки отново зеят

На първо място – пак няма борба с мъртвите души. Този път имаше предложение – на БСП, да се прави публичен регистър от ЦИК на база сравнение със списъците на ГРАО и действително гласувалите на последните парламентарни избори, но си остана само предложение. А ЦИК и по досегашния Изборен кодекс трябваше да води такъв регистър – води го, ама друг път ...

С оглед казуса кой може и кой не може да работи с машини за гласуване и кой ще показва на гласоподавателите как да гласуват – потенциално много сериозен фактор за активността, предложението на БСП членовете точно на СИК да имат задължително средно образование беше разумно и ... то НЕ мина! Това помага за по-ниска активност – безспорно, а ниската активност винаги е в полза на управляващите елити, особено когато страдат имиджово, каквато отдавна е тенденцията при ГЕРБ.

Неприетото предложение за средното образование беше в частта със съдебния контрол на изборите. И там нещата се промениха в полза по-голям контрол от силния на деня т.е. този, който държи властта. Вече част от решенията на избирателните комисии ще се обжалват само на по-ниско административно ниво т.е. не ВАС, а и решенията ще се вземат с обикновено мнозинство т.е. по-голям шанс управляващите да определят какво се случва, защото няма да им трябват чак 2/3 гласове.

Изненадващо на пръв поглед не мина предложението да се обявяват социологически проучвания и резултати от изследвания точно преди и през изборния ден. Това предложение беше лансирано от в. "24 часа" и правна комисия го прие, но в пленарна зала последва обрат. Нещо повече – мнозина не разбраха, че режимът поне на хартия се затяга, защото няколко часа по-късно през преходни и заключителни разпоредби беше прието, че профилите на медии в социални мрежи също са медии. Така вече няма оправдание да си пускаш изборни резултати в официалната страница на съответната медия във Facebook – само че да видим дали на предстоящите избори ще има действително санкции по тази линия!

Нотки на паника

Всичко по промените се развиваше в такъв хаос, че всъщност отхвърленото предложение на Марешки и партията му "Воля" да има видеонаблюдение не е съвсем отхвърлено. И причината е, че в чл. 108, ал. 1, т. 6 се прокрадна поправка, според която би трябвало да има видеонаблюдение в кабините за гласуване в секциите в чужбина и записите да се пращат по дипломатическа поща на Външно министерство, а то да ги предава на ЦИК заедно с всички книжа и протоколи. Само че този текст виси в кодекса – защото не беше прието да има видеонаблюдение по принцип. Но може да се носят видеозаписи от кабинки за гласуване от чужбина – как стана така?! И ще се прилага ли?! И какво нарушение е това на тайната на вода? Бушонът Анна Александрова, която де факто прокара 90% от скандалните поправки, се усети какво стана чак когато приключваше гледането на кодекса, но вече имаше гласуване и не беше прието да се направи прегласуване, тъй като бяха минали много текстове след това. Въобще – показателен фрагмент как от много бързане стават бели. А не изглежда да има чак толкова очебийни причини за бързане. Тогава ...

Защо?

Въпросът с отговор за много пари и власт, власт и пари. И на слепите е ясно – почти едновременното избухване на българската следа в случая "Скрипал" т.е. Емилиян Гебрев и т.нар. Венецуелска афера подсказват вече директен сблъсък на Запада и Русия в България и намекват за осветляване на тъмни връзки в заплетените свински черва, известни ни под името "български политици". Това прилича много на момента, в който конкретно Бойко Борисов ще си спомни поговорката, че колкото и бързо да се въртиш, имаш само един задник. От досието "Буда", та до връзките с Оман – със сигурност и САЩ, и Русия имат с какво да го притиснат, ако не слушка. Промените в Изборния кодекс действително приличат на отчаян опит за подсигуряване, за застраховка да остане във властта. Защото в мига, в който Борисов падне от власт, ще се случи това, което се случва в глутницата, когато водачът покаже слабост. Наближава ли този миг и колко е близо – трудно е да се каже, но вниманието вече е крайно изострено!

Автор: Ивайло Ачев

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 8 потребители

21 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 10 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  · ''Финансовият министър Горанов: "Бащите на някои млади депутати следващия път трябва да се бръкнат по дълбоко, ако искат пак да ги направят депутати!" И други много интересни мъдрости изръси човекът на ДПС в ГЕРБ, но публичното, директно признание от министър в действащото правителство за покупко-продажба на места във висшия орган на власт е АРХИСКАНДАЛ! Имаме обективирано п виж още ›› ризнание от висш представител на властта, че Народното събрание е конструирано чрез извършване на престъпления! И понеже главният прокурор очевидно е част от тази власт - няма кой да извърши обективно разследване. Нaродеее, вземи се в ръце! 19 февруари...''(oт стр.на ген. Атанас Атанасов, преди 22ч.)
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 9 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ и неговия кардинал Цв. Цв. показаха колко безочливи могат да бъдат бранейки властта си! Изборите наистина са обезсмислени! Мафията си прави каквото си иска! В държавата няма правосъдна и правораздавателна сиситема.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Размерът има значение! 8 Размерът има значение! преди 2 месеца Профил на трол?
  Да плашиш пИдал бОКО с голема паламарка е все едно да плашиш куче със салам, налапването е 100% сигурно!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Чао мутанти ! 7 Чао мутанти ! преди 2 месеца Профил на трол?
  ГРОБарите отлитат към топлите страни : ЦВЕТАНОВ ГО ШИТКАТ В ЕВРОПОЛ, БОРИСОВ В ЕС а Румяна Бъчварова, прочула се в МВР като „Шматката“, отлита като посланик в Израел .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 6 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Сега ГЕРБ изглежда, а ръководството му по-точно Е, нервна авторитарна шайка корумпета, която се опитва да задържи властта с нелегитимни трикове . Единственото обяснение е самозабравянето и неистовият стремеж към еднопартиен режим . Ако ханъмата на Доган (ГЕРБ) успее в плановете си, еднопартиен режим ще има .
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 5 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ЦИК с изтекъл мандат ще организира евроизборите през май ? ГЕРБ решиха, че няма да се спази законът и евроизборите ще се правят от ЦИК с изтекъл мандат ! За да покажат на всички, че не им пука от факта, че законодателят нарушава законодателството ! И ГЕРБ не съзнават пред каква бездна се изправят с упорството си ! Защото стават пример за погазване на правилата .
 • Анонимен 5.1 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Хунтата на ГРОБарите узурпира власта - извънпарламентарните партийки, да духат супата !
  : 3 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 4 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  ГЕРБ, ДПС и БСП със зъби нокти бранят статуквото! Те знаят,че веднъж провалят ли се, няма спасение повече за тях! ГЕРБ след 10 години в управлението натрупаха толкова грехове и негативи, че изпуснат ли властта, съдбата им ще е като на НДСВ, за които никой вече не си спомня!Затова, тези избори ще бъдат силно манипулирани!
 • Анонимен 4.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Зависи от членовете на СИК, РИК и ЦИК - дали няма пак да се продадат.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 2 месеца Профил на трол?
  Борисов е пътник и се плаши от затвора! Но, не е само той!
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • на страха СТАБИЛНО СНИШАВАНЕ му е майката 2 на страха СТАБИЛНО СНИШАВАНЕ му е майката преди 2 месеца Профил на трол?
  “Федотов” е офицер от ГРУ и по едно време се разхождал насам натам из Европата и у нас да соли и пресолява манджи :mediapool.bg/tainstveniyat-fedotov-se-okaza-ofitserat-ot-gru-denis-sergeev-news289904.html
 • ciklop50 2.1 ciklop50 преди 2 месеца Профил на трол?
  Това е тъпотия 2 Циклопа на Едноокия Невменяем ТЪПАК (Циклоп е единица мярка за тъпотия) !
  : 2 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • хуйбевин в Р.България 1 хуйбевин в Р.България преди 2 месеца Профил на трол?
  Прочетох внимателно статийката на дрУгАрЕ Ачев....много БЛЯ...бля...бля има в нея...Ноооо и ма имного истини от сорта на :..."Това прилича много на момента, в който конкретно Бойко Борисов ще си спомни поговорката, че колкото и бързо да се въртиш, имаш само един задник...."
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.1 Боко Мазника от БРЕГ преди 2 месеца Профил на трол?
  Мафия на ГЕРБ и ОП е овладяла всички институции в държавата, както и всички медии. С малки изключения. Така омертата се спазва, но тя наказва всички. Унизена България се отдалечава все повече от Европейските ценности. Смешникът Бойко Борисов, без срам и притеснение ни унижава навсякъде по света. Наскоро дори и в ООН. Европейската сцена вече му е тясна. Смешникът Бойко Борисов не спира да говори виж още ›› простотии, хвалби и лъжи. Също като при безразборното строителство навсякъде в страната. Не стига, че мафиотите на ГЕРБ и ОП ни ограбиха, но вече ни натрапват и какво да гледаме, слушаме и "ценим" !!! Обезличаването на нацията води до нейното намаляване, чувствително и безвъзвратно!!! Метастазите са обхванали всички области на живота у нас и населението няма защита от тях. Но защо българският народ, не иска да се защитава??? Но малкото борещи се с тях са все по-притиснати и безпомощни!!„Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“!!!
  : 8 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.2 Боко Мазника от БРЕГ преди 2 месеца Профил на трол?
  Смешника Бойко Борисов е крадец, лъжец и измамник!!! Докато Смешника Бойко Борисов е на власт, нещата в България ще стават все по зле и по зле!!! На Българският народ му трябва правителство, което да работи за българският народ, а не да краде и прогонва българите!!! България без ГЕРБ и ОП!!! Смешника Бойко Борисов и Цветан Цветанов в затвора!!!„Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оста виж още ›› вка“!!!
  : 8 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.3 Боко Мазника от БРЕГ преди 2 месеца Профил на трол?
  Смешникът Бойко Борисов не спира да говори простотии, хвалби и лъжи. Също като при безразборното строителство навсякъде в страната. Не стига, че мафиотите на ГЕРБ и ОП ни ограбиха, но вече ни натрапват и какво да гледаме, слушаме и "ценим" !!! Обезличаването на нацията води до нейното намаляване, чувствително и безвъзвратно!!! Метастазите са обхванали всички области на живота у нас и виж още ›› населението няма защита от тях. Но защо българският народ, не иска да се защитава??? Но малкото борещи се с тях са все по-притиснати и безпомощни!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“!!!
  : 6 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.4 Боко Мазника от БРЕГ преди 2 месеца Профил на трол?
  На 31.10.2013 г Йордан Цонев заявява в НС: „Бойко Борисов е мутра. Той е основател на СИК. Казвам го от трибуната на парламента и въобще не се притеснявам. Като говорите, че трябва да изчистим мутрите от България, трябва да почнем от вашия председател.) „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“ !!!
  : 6 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.5 Боко Мазника от БРЕГ преди 2 месеца Профил на трол?
  Мафия на ГЕРБ и ОП започнаха да използват създадената и контролирана от тях Специализирана прокуратура за сплашване, за заплаха, за публично унижение на своите противници!!! Опитват се да смажат тези, които показват как ГЕРБ и ОП - тази организирана престъпна група, разграбва България!!!. Това няма да спре умният български гласоподавател!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка виж още ›› “ !!!
  : 6 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.6 Боко Мазника от БРЕГ преди 2 месеца Профил на трол?
  Вината винаги е персонална, но не бива да се разминава без санкция. А у нас, циганите са богопомазани. Тях обикновено не ги съдят поради "социално милосърдие". Те обикновено са гласуващите под натиск и финансиране за ГЕРБ и ОП, те са тези удобни лица (неграмотни - това е извинението), на който българската мафия прехвърля фалирали фирми или фирми със задължения, защото знаят, че на цигани виж още ›› те, а и на тарикатите, които ги използват, ще им се размине. Нима неграмотност е извинение? Образованието е задължително. Затова присъдата трябва да включва и това нарушение на законите на страната. А циганската малолетна раждаемост, защо не се нарича с истинското име - педофилия и да бъдат съдени тези, които нарушават отново закона!!! Циганите са платените гласоподаватели на мафията ГЕРБ и ОП!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“ !!!
  : 3 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.7 Боко Мазника от БРЕГ преди 2 месеца Профил на трол?
  Смешникът Бойко Борисов е прост премиер, при това и мутра мафиот, прости министри, прости управляващи - затова се разбират и поемат всичко, заедно с мезетата. За простите избиратели има време, ще дойдат избори и с големите субсидии - десетки милиони, които ГЕРБ е натрупала, ще си ги купи. Просто е !!! Проста държава !!!!!!!!!!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка“!!!
  : 4 !
 • Боко Мазника от БРЕГ 1.8 Боко Мазника от БРЕГ преди 2 месеца Профил на трол?
  И най-мрачните прогнози за полицейщина се оказаха верни!!! МВР освен, че е пряка отговорност на Цветанов е и любимият ресор на Смешникът Борисов!!! Тоест, всичко важно случващо се в тази институция не става, без личното одобрение на Борисов!!! Следователно и отговорността за тези фрапиращи нарушения в МВР, е главно на Смешникът Борисов и Цветанов!!!! А единственият ход в една демократична страна с виж още ›› лед подобни разкрития е – оттеглянето на Смешникът Борисов и Цветанов от политиката!!! „Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка, Оставка “!!!
  : 5 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Нагоре
missing image
Почти 100 млн. души не са

Доклад, публикуван от Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), установява, че на тазгодишните избори за Европейски парламент (ЕП) може да участват около 97

missing image
Дневен хороскоп за 19 април

Овен Този петък е възможно личните ви потребности да вземат връх над всичко. Това по принцип не е хубаво, но ако не пречи на

missing image
Огромни великденски яйца красят центъра на

Огромни яйца радват от днес пловдивчани и гостите на града. Те са разположени пред общината в центъра на Пловдив и ще останат тук

Последно в Актуално