Протест пред Министерския съвет - заради минималната заплата и горивата

2239
Протест пред Министерския съвет - заради минималната заплата и горивата
Снимка: БГНЕС

Увеличение на минималната работна заплата от 510 лв. на 750 лв. Това поискаха протестиращи пред Министерския съвет. За да бъдат чути, представители на малкия и среден бизнес надуха свирки и размахаха лозунги: "Не искаме Жан-Борисова зима", "Борисов 3 = Глад и мизерия", предаде БГНЕС.

Зам.-председателят на Националния синдикат "Защита" Милена Атанасова каза, че протестът им е мирен и няма да блокират кръстовища. Атанасова добави, че това едва ли ще е единственият им протест, тъй като опитът й показвал, че властимащите не чуват от един път исканията на народа, а в същото време държавата има пари, но проблемът е в неправилното им разпределение.

Зам.-председател на ВМРО: Управляващата коалиция не съществува

Ако на мен ми се беше случило да направя такъв лапсус, бих се извинил. Това заяви депутатът от ВМРО, зам.-председател на партията и час...

"Основното искане, което поставя бизнесът, е за достойно възнаграждение. В това число увеличение на минималната работна заплата за страната, не с 50-60 лв., а да бъде 750 лв. от началото на следващата година. Увеличение на медицинските сестри и лекари, които бягат и заради, което здравната ни система е в колапс. Искаме минимална работна заплата за сестрите 1500 лв., за лекарите – 2000 лв. Увеличение на заплатите на хората, работещи в реалния сектор- тежката индустрия, металургията, рудодобива, химията и др. минимум 1200 лв. Не на последно място поставяме искането си за увеличение на минималната пенсия от 200 лв. на 350 лв.”, обясни исканията на протестиращите Атанасова.

Според нея всичко това е възможно да се случи, защото всяка година държавата има бюджетен излишък в размер на над 3 млрд. лева.

Сред недоволните е и Красимир Цветков, който е таксиметров шофьор. Той негодува срещу факта, че години предоставя услуга, която е под себестойност. Проблемът се задълбочил след последното повишение на цените на горивата.

"Имаме проблем в таксиметровия бранш. Освен високата цена на горивата, имаме редица други и търсим вариант да търсим чуваемост на тези проблеми. Досега това не се получава. За нас е проблем, че вече 4-а година, Столичната община не спазва Закона за автомобилните превози. Би трябвало да има една карта, която да определи минимална тарифа на услугата, а не само максималната, както е сега. По този начин ние нямаме защита от дъмпинг и нелоялни практики. Освен това до вчера общината трябваше да определи годишния ни данък и това не направи“, заяви Цветков.

Каракачанов: Повече няма да играя ролята на "синя каска"

Аз повече няма да играя ролята на „синя каска”, това заяви вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов. &bd...

На въпрос на БГНЕС дали т.нар. „копърки“ не са проблем за бизнеса им, той каза, че е против имитиращите компании, но подкрепя колегите си, които оценяват по-адекватно труда си.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Манол Пейков и депутати от "Възраждане" почти се сбиха в кулоарите на парламента

Борисов: Мераклии за премиери винаги ще се намерят (ВИДЕО)

Настимир Ананиев каза какво ще прави с двойните си заплати

ПП-ДБ не са обсъждали Андрей Гюров като кандидат за служебен премиер: Говори Явор Божанков

ИТН настоя за нови машини за гласуване

Тагарев: Не знам военното разузнаване да е работило срещу Атанас Атанасов

Конституционните капани за служебно правителство: Обяснение

НАТО не е доминирано от САЩ: Говори бивш военен министър

Радев продължава срещите с потенциалните служебни премиери

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика