Псуващите пултове в парламента - по-скъпи, отколкото взема на месец Бойко Борисов

2220
Псуващите пултове в парламента - по-скъпи, отколкото взема на месец Бойко Борисов
Снимка: Facebook/Радан Кънев

5116 лева на месец плащат българските данъкоплатци за поддръжка на компютъризираната система за гласуване в Народното събрание, която преди няколко дни "напсува" депутати. Това става ясно от подписан през април договор между администрацията на парламента и частната фирма "Контракс". Сумата е по-голяма от месечната заплата на Бойко Борисов като премиер - 4700 лева.

Договорът е за срок от една година, като в цената се включват всички разходи по изпълнението му - труд, стойност на резервните части, транспорт и лицензи за софтуера.

Парламентът дава близо 70 хил. лв. за поддръжка на автомобили

Народното събрание се готви да даде близо 70 хил. лв. за поддръжка и ремонт на автомобилите от автопарка си. Това става ясно от обществ...

Интересното в случая е, че в Народното събрание има специализирана дирекция „Информационни и комуникационни системи“, чиито експерти очевидно не могат да поддържат софтуера на 270-те депутатски пулта.

Според договора фирмата е задължена да опазва информацията, която представлява държавна или служебна тайна. При неспазване на договора „Контракс“ губи между 0,2 и 20 процента от месечната сума.

През 2009 г. Народното събрание реши депутатите да гласуват чрез биометрични данни или чрез система, задействана с биометрични данни на всеки народен представител. Основната причина за това решение бе проблемът с гласуването с карти на отсъстващи депутати - проблем, който периодично се повдигаше години наред.

За първи път депутатите гласуваха с пръстов отпечатък през януари 2010 г. Тогава народни представители от БСП и от ДПС заявиха, че се чувстват унизени, а един от тях дори определи новата техника като "полицейщина".

"Ваканцуването" на депутатите!

Кои в държавата имат ваканция, а не отпуска? Учениците и студентите - ще отговорите веднага. Така е, но не съвсем! Защо ли? Защото проп...

Биометричните данни от 3 пръста на всеки народен представител се съхраняват под формата на криптиран шаблон във всички пултове, което позволява да се гласува от всяко място в залата. Търсенето и разпознаването в рамките на тези 720 шаблона става за 2 секунди, след което се извършва сравнение на биометричните данни с тези на картата с радиочестотна идентификация на народния представител. При съвпадение, пултът преминава в режим на гласуване, като се активира клавиатурата с трите бутона – "за", "против" и "въздържал се".

В пленарната зала е изградено специално работно място за системен оператор, който следи и управлява подсистемата за биометрични показатели в реално време. Надградената система позволява 100% идентификация на всеки народен представител, като времето за гласуване е до 30 секунди. Ако депутат е забравил картата си му се издава временна, с която да гласува само за деня.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com