Първанов: АБВ е с ДПС за мажоритарния вот - като не мине, да подкрепят нас

10961
Първанов: АБВ е с ДПС за мажоритарния вот - като не мине, да подкрепят нас
Снимка: БГНЕС

Далеч преди всички аз говоря за мажоритарен вот, заради което си отнесох куп критики, дори отляво. Нашето предложение е за смесена система – 50/50, но аз ще предложа на нашата парламентарна група да подкрепи всички депутати да се избират мажоритарно. Ако това не мине, нека ДПС подкрепи нашето предложение. Това заяви бившият президент и лидер на АБВ Георги Първанов пред Нова телевизия.

Според Първанов идеята на ГЕРБ за смесена система е много „мешана”. ГЕРБ искат 30 или 60 мажоритарно избрани депутати, не е много ясно, уточни бившият президент.

Атанас Атанасов е против задължително гласуване и 100% мажоритарен вот

Против съм 100% мажоритарен вот, а като цяло Реформаторският блок не приема и задължителното гласуване - то е право, а не задължение. Т...

Първанов счита, че идеята за пряката демокрация в България е на път пак да бъде провалена. С формулировка „да се избират част от народните представители мажоритарно” сме на път да отблъснем избирателите. Почнаха се дебати и накрая ще видите, че на местните избори ще се гласува за кметове, но не и на референдума, смята Първанов.

Георги Първанов припомни и, че за валидност на референдум АБВ предложили 40% от активността на последните парламентарни избори и 50% при въпрос, променящ конституцията. А ГЕРБ са направили миш-маш в случая, критикува лидерът на АБВ.

Корупция, политика и малко ток

Чудя се защо гледаме само към Румъния за корупцията, а не към Западна Европа. Законопроектът на г-жа Кунева обаче поражда няколко въпроса. Първо, има свиване на наблюдаваните хора – от 120-130 хил. чиновници отиваме на 17-18 хил. Останалите ще ги наблюдават министри и кметове според сектори, което създава елемент на субективност, посочи Първанов. Той е твърдо против анонимния сигнал. Ще постъпят хиляди анонимни сигнали и ще бъде затлачена системата и ще я компроментираме, даде аргумент Първанов. Той обяви, че през последните години системата работела – след като бил отстранен Филип Златанов, КПУКИ е наред.

Първанов не е съгласен и с Антикорупционното бюро – да бъде назначен шефът му от президента или премиера. Как тогава ще проверява шефовете си, той ще бъде зависим от тях, попита бившият президент. Заложените механизми за отстраняване на директора на Антикорупционното бюро са в ръцете на президента и премиера, посочи Първанов. Надяваме се тези неща при разговорите да бъдат изчистени, добави той.

Кънев: Ще предложим редакция - Подкрепяте ли повече мажоритарност в пропорционалната система?

Срещата беше свързана с въпросите за референдума и предложението на ДПС за 100% мажоритарен вот. Очевидно е, че не подкрепяме това пред...

ГЕРБ решава на кого да се опре – ако предпочита ДПС, моля. Така Първанов коментира думите на Бойко Борисов отпреди две седмици за ролята на ДПС в българската политика и подкрепата по „някои въпроси”. АБВ няма да стои самоцелно в кабинета, предупреди Първанов.

Бившият президент заяви и, че вече е завършена подписката срещу външния заем от 16 млрд. лева и тя е в Конституционния съд. Ние следим операциите по дълга и ще огласяваме на всяка стъпка резултатите от този контрол, каза лидерът на АБВ.

По отношение на ромския въпрос Първанов неглижира миналото. Как си представяте да си сътруднича с Цветелин Кънчев, попита Първанов, след като му беше припомнено, че в Коалиция за България Кънчев беше член. Бившият президент заяви, че Кънчев беше помилван от съда и през 2006 година той не участва в моята кампания. Припомнено беше, че указът за помилване е подписан от вицепрезидента на Първанов – Ангел Марин. В миналото нямаше такива технологии за покупко-продажба на гласове. Това се появи от 2008 година насам, каза лидерът на АБВ, който добави, че купуване на гласове няма само сред ромите, но и сред българите. В Пернишко ДПС напредва, а там мюсюлмани няма – явно ДПС добре работи с българското население, заяви бившият президент.

Има етнизация на изборния процес. Ако обаче изхвърлим ромите на улицата, като им разрушим къщите, те ще са още по-страшен фактор, смята лидерът на АБВ.

По въпроса с енергетиката Първанов пак запя познатата песен – да сме строели „Белене”. Как може Турция да строи нова централа, ние – не, попита той. На аргумента, че и сега имаме излишък с производството, Първанов заяви, че имало скъп ток от американските централи, а токът от АЕЦ в микса свалял цената.

Мажоритарният вот на Местан - реална опасност или кръчмарска сметка?

100% мажоритарен вот – това предложение на ДПС разбуни политическите духове през тази седмица. А днес, 19 юни, лидерът на Движени...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика