Първанов: АБВ няма да си партнира с ДПС

19768
Първанов: АБВ няма да си партнира с ДПС
Снимка: АБВ

Идеята за коалиционното управление е израз за разбирането на друг модел на управление. Интеграционен модел на управление, модел на засилено гражданско присъствие. АБВ ще си партнира с всяка отговорна политическа организация, извън кръга ще бъде поставена ДПС, но в една такава теза никой не бива да усеща и нюанс на етничество. Това каза председателят на АБВ Георги Първанов и президент на България в периода 2002 – 2012 година на учредителната конференция политическата формация, предаде „Фокус”.

Първанов подчерта, че е опасно да се играе с етническата карта. „Форумът ни се провежда в изключително тежка ситуация, в условията на една криза, която напомня и се различава от други тежки кризи, на които сме били свидетели през периода на прехода – сравнявана с 1996 – 1997 година”, обясни Първанов. По думите му, сегашна България изглежда много по-различно от онзи период, много по-стабилна е българската икономика. В същото време кризисните процеси в политиката са непредсказуеми и дълбоки. „Тогава имаше диалог и неписани механизми за изход от тези кризи. Днес няма лидерство, отсъства държавническа отговорност от онези, които са призвани, няма готовност за разумни и работещи. Затънали сме в блатото на най-тежката конфронтация на едно политическо разединение. Никога омразата и агресията в политиката и обществото не са били толкова силни, особено в парламента, подчерта Георги Първанов.

Калфин: Заради слабата държава живеем в тази ситуация

Това, което се случва момента в България, показва слаби и липсващи институции. Така Ивайло Калфин от АБВ коментира в ефира на Дарик рад...

„Покушенията срещу отделни български банки са на път да взривят обществото. Години наред едни хора, които смятаха, че всичко им е позволено сега изпитват докъде е пределът на нервите на българските граждани. Датата на изборите ще постави на изпитание формации като АБВ, както и непарламентарните неразполагащи с богат финансов ресурс”, допълни в словото си Първанов.

„По-важно е друго – очакваше се и аз се надявах, че изборите ще се опитат да развържат възела, а не да го разсекат, да се предложат ясни ангажименти по важни въпроси за днешна България – по финансовата стабилност като цяло. Буквално за дни трябва да взимаме решения по енергийни проекти, които могат да дадат тласък на българската икономика”, обясни Първанов. „Стои и друг въпрос – опитите да се търсят договорки в рамките на този парламент. Може би за да се реализира още някой друг проект, да не кажа далавера, могат само да компрометират в частност българския парламентарист, българската политика”, каза още Георги Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика