Първанов: "Белене" е много печеливш проект, но времето е изключително важно

24411
Първанов: "Белене" е много печеливш проект, но времето е изключително важно
Снимка: БГНЕС

АЕЦ "Белене" е един много печеливш проект, но времето е изключително важно. Обявената буквално в последните дни нова ядрена централа във Великобритания ще струва 18 милиарда паунда. Сравнете го с базата, върху която ще се развива строителството на „Белене”, и ще видите, че това продължава да е един много печеливш проект, но времето е изключително важно. Аз не случайно завърших своето заключително слово с тезата, която е и призивна, няма време!".

Това каза Георги Първанов, пред журналисти в Плевен, на дискусия на тема: „За национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет”.

На дискусията в Плевен са били формулирани теми, по които българското общество, българските политици, могат да се обединят с една работеща, консенсусна позиция, смята той.

"Позиция, която е професионално, експертно издържана, е за ядрената енергетика, за разширяване на газопреносната мрежа, включително и за нашия собствен добив, за търсенето и развитието на интелигентни мрежи в развитието на енергетиката", добави той.

Георги Първанов се обяви и за търсенето на нов подход към професионалното ръководство на енергийните структури, на дружествата на монополите. "Защото голяма част от причините за проблемите в нашата енергетика идват от партизирането и от лобизма, който има в този сектор вече, бих казал, по време на целият преход", каза Георги Първанов.

На въпрос - предвид промяна в енергийният микс, има ли вече конкретни индикации, в каква посока ще се променят и за сметка на кои и в полза на кои енергийни вносители, Георги Първанов коментира, че нещата се развиват в негативна посока, и това ще влияе върху потреблението на енергия в България. "Ако ние, своевременно, бързо не решим въпроса, тоест не дадем ход, „зелена улица” на новата ядрена централа „Белене”, наистина ни чака един енергиен микс, който няма да е добър, с оглед на бъдещата цена и за потреблението и за бизнеса. Така, че друга алтернатива няма", каза Георги Първанов.

На дискусията е имало и тези за развитие и на други мощности. Става дума за нови блокове на територията на ТЕЦ „Марица-изток” 2. Разбира се, не пренебрегваме възобновяемите енергийни източници. Отчитаме ролята и възможностите за диверсификация по линия на южния газов коридор със строителството на тапа и отклоняването от българска територия", каза Георги Първанов.

Трябва откровено да заявим, че не можем да приемаме повече бежанци, смята Първанов

"Трябва да на хората не само в Телиш, а навсякъде да им се обяснява аргументирано необходимостта от подобни действия - от това, да се н...

Време е да кажем честно, че ние не сме в състояние да поемаме повече бежанци. По думите на Първанов - това ще бъде по-честната, по хуманната позиция, отколкото да ги приемаме на вълни, без да има гарантирано, нормално съществуване.

"Виждам опасност в стремежа на досега съществуващи и нови политически формации или други структури, да експлоатират възможни проблеми, какъвто е този с бежанците. Не бих искал да тръгваме по тази плоскост, защото при цялата икономическа криза, при цялата политическа нестабилност, ако бъде накърнен и етническият мир, това би ни струвало твърде много", каза Георги Първанов.

"Призовавам към повече спокойствие, призовавам и към разум, към действеност в съответните компетентни и отговорни фактори, защото и по темата за бежанците виждаме голямо изоставане, неподготвеност", каза Георги Първанов.

Оттук нататък не просто ще дебатираме, вече ще търсим консолидация на граждански сили, на структури, които да се ангажират с една или друга позиция. Консолидация, която е безспорно необходима, каза Георги Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика