Първанов: Борисов не направи хеттрик в Русия, но се върнахме в мача

6775
Първанов: Борисов не направи хеттрик в Русия, но се върнахме в мача
Снимка: БГНЕС

Не виждам друг вариант освен падането на мораториума. Парламентът трябва да развърже ръцете на правителството в контактите с инвеститорите. По това две мнения няма. Това каза президентът на България за периода 2002-2012 г. Георги Първанов по БНР по повод рестарта на проекта "АЕЦ Белене".

„Какъв интерес ще има един инвеститор, ако знае, че има забрана на парламента да се строи“, попита той. „Аз мисля дали междувременно няма да се обади някой „голям брат“, някой приятел отвън, който да наложи забрана за развитието на проектите. Независимо от затоплените отношения отвъд океана, аз все мисля, че има едни трайни интереси, които не са в наша полза. Руското икономическо и енергийно присъствие не е желано за мнозина на запад, но за нас то е жизнено необходимо и ние трябва да си отстоим интереса. Идеята със снабдяване с компресиран или втечнен газ през океана ми се струва нереалистична“, допълни Георги Първанов.

Първанов: Договарянето за името на Македония не трябва да е за наша сметка

Договарянето за името на Македония не трябва да е за сметка на България. Това каза Георги Първанов, президентът на България в периода 2...

Мисля, че не е добре нашите двама първи мъже да се надскачат, когато стане дума за външна политика, особено когато става дума за отношенията с Русия. Има място и за двамата. Елементарна координация трябва да се получи между тях. Сега ми се ще президентът Радев да създава климата, да допринася за подобряване на отношенията в политико-дипломатическата сфера, премиерът Борисов и неговия екип да правят конкретни неща. Тази конкурентност между президента и премиера за мен е необяснима“, каза още той.

Нямаше „хеттрик“ на премиера Борисов по време на визитата му в Москва. Добрата новина е, че с тази визита се върнахме в мача. Някои хора очакваха триумф на срещата, не се получи, но все пак е крачка напред. Ние искаме от днес за утре да получим революционна промяна в отношението към България, но няма как да стане“, заяви Първанов. По думите му след 8-9 години отсъствие на контакти между България и Русия и след създалото се напрежение и тежки реплики от българска страна, а и не само, не може да очакваме, че стане нещо революционно.

Първанов отбеляза, че прагматичното е „Турски поток“ да мине през България. „По времето на „Южен поток“ ние бяхме елемент на голям транзит, от който можехме да печелим не 30 млн., а 10 пъти повече. Но да търгуваме с газ, няма как да стане. В България това, което може да се случи, са едни 15 млрд. куб./м. да бъдат транзитирани и да печелим от такси. За нас също трябва да остане – трябва да бъде уговорено количество, което да подпомага нашата икономика. Нашият късмет е, че имаме стратегическо разположение, не е защото сме много ценни“, каза още Първанов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Калоян Методиев: Радев и Борисов се договориха за контролирана игра на управляващ и опозиция

"Врачуване" и нумерология: Как партиите разчетоха номерата си за изборите на 9 юни?

"Зелено движение" и ПП-ДБ отново заедно, но по места

Ето кои са номерата на партиите и коалициите за изборите на 9 юни (ВИДЕО)

Изплащат със седмица по-рано украинската помощ на земеделците

От юни се възобновяват полетите София - Баку

"Ню Йорк таймс": Риск от авторитаризъм в България след още избори? (СНИМКИ)

Европейските "зелени" са готови да се борят за по-силна Европа и равенство между всички страни

Политолог прогнозира пренареждане в редиците на ГЕРБ след вота

Коя е партията с най-стабилен електорат?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика