Радан Кънев: Цацаров не може да се бори срещу нещо, чийто продукт е

8467
Радан Кънев: Цацаров не може да се бори срещу нещо, чийто продукт е
Снимка: БГНЕС

Главният прокурор Сотир Цацаров е свръховластен и неконтролируем. Това заяви лидерът на ДСБ и съпредседател на Реформаторския блок Радан Кънев.

„Сотир Цацаров наследи тези правомощия и си ги защитава”, подчерта още Кънев, който в медийни изяви през миналата седмица нарече главния прокурор „водевилна фигура” и обяви, че „Цацаров не може да се бори срещу нещо, чийто продукт е”.

Постигнахме съгласие за съдебната реформа и се появи Цацаров, който прави само театрални изпълнения

Целта на съдебната реформа е предвидимост – бизнесът да няма страх, че мутри ще дойдат да му вземат всичко, че ще дойде чиновник,...

„Реформаторският блок смята, че българската прокуратура трябва да има по-малко правомощия, да бъде децентрализирана, а не властта да бъде съсредоточена в един човек, и с повече контрол”, посочи още Радан Кънев пред БТВ. „Имах срещи с посланици на няколко западни държави и те споделиха, че подобна фигура, върху която няма никакъв обществен, политически или криминален контрол, не може да има в демокрацията”, допълни депутатът от Реформаторския блок. „Историята на прокуратурата в прехода е история на неуспехи – длъжни сме да бъдем критични към система, която не е ефективна”, продължи той.

След като в интервю Сотир Цацаров се оплака от опити да бъде „пришит” към Делян Пеевски, Радан Кънев отхвърли предположението, че зад тези опити се крие именно Реформаторският блок: „Това, което ние много искаме, е да разшием ГЕРБ и Главна прокуратура от Пеевски, не да пришием.”

Кънев защити предложението за създаване на две прокуратури. „Трябва да създадем независима от нас институция, която да създава страх у нас, политиците. Ако ще да се изпоарестуват с другата прокуратура – трябва да има основателен страх във властта – не всички във властта са честни и които не са честни, трябва да бъдат изплашени”, заяви лидерът на Реформаторския блок.

Кънев призна, че не е изненадан от инициативата на ДПС за вот на недоверие в сферата на здравеопазването. „Очаквах, че първият вот на недоверие ще е конкретно срещу Петър. Стреля се по силните министри – така и опозицията се чува по-добре и стои по-плътно в очите на симпатизантите си”, подчерта той.

Радан Кънев видя саботаж за съдебната реформа - от Цацаров

Нека разграничим две неща, които стават по отношение на съдебната реформа. Едното нещо е, че правосъдната реформа успя, категоричен беш...

„Интересното е, че няма конкретни атаки срещу предложенията на Москов – и в здравната комисия стана ясно, че ДПС подкрепя инициативите на министъра, но политически са най-големите му противници”, отбеляза още лидерът на реформаторите.

Атаките срещу други министри от квотата на Реформаторския блок – на образованието - Тодор Танев, и на отбраната - Николай Ненчев, той нарече „поредната депесарска интрига”, която не заслужава коментар. „Депесарските интриги не са безобидни в българската политика, но ние в Реформаторския блок ги наричаме с истинските им имена”, посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика