Радан Кънев: КФН се прояви като бухалка, "Аз съм Дневник, Капитал и Медиапул"

25979
Радан Кънев: КФН се прояви като бухалка, "Аз съм Дневник, Капитал и Медиапул"
Снимка: БГНЕС

Наложената вчера, 14 януари, рекордна глоба на "Икономедиа" предизвика и политическа реакция. След като "Капитал" официално обяви глобата, която всъщност представлява две отделни наказания - от 50 хил. лева заради материал за дивидента от 2013 година на "Софарма" и от 100 хил. лева заради материал за движението на акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) веднага след кризата в банката, лидерът на ДСБ Радан Кънев подкрепи медийната група на Иво Прокопиев.

Кънев написа статус във Facebook, в който каза дословно следното: "И да кажем освен Je suis Charlie и "Аз съм Капитал, Дневник и Медиапул" - независимо дали симпатизираме на редакционната им политика и дали те симпатизират на нас." Тъмносиният политик посочи с пръст КФН и обяви налагането на глобите срещу "Икономедиа" за "проява като бухалка". Ето какво още казва Кънев:

"Икономедиа": Мавродиев ни репресира с глоби заради делото срещу Брендо

Рекордна глоба от 150 хил. лева отнесе Икономедиа заради статии във вестник „Капитал”. Това предизвика истински бунт на жур...

"Teмата ‪#‎КФН‬ става необятна - КТБ, излишен смут и несигурност около пенсионните фондове, липса на адекватен държавен надзор.

Но днес темата не е КФН и финансова стабилност, а свобода на словото. Държавните контролни институции демонстрират системна безпомощност и липса на капацитет, когато изпълняват присъщите си функции. Но могат да бъдат учудващо ефективни, когато изпълняват поръчки срещу медийната свобода. Че КФН се прояви като бухалка, видяхме всички. Остава да видим - ‪#‎Koй‬ държи бухалката.

Тепърва ще обсъждаме правомощията и доверието в персоналното ръководство на комисията - по повод КТБ в миналото и пенсионните фондове днес.

Но днес имаме цялото основание да поискаме оставката на ръководството на КФН заради нарушаване на основни свободи. И да обсъдим допустимо ли е изобщо в демократична държава да се упражнява контрол върху медиите, и то от органи с различни контролни функции? Не е ли това класически тоталитарен похват?

Може просто да не вземате парите на Lafka, г-н Прокопиев

Ако може, нека Lafka да не рекламира при нас. С тези думи издателят на вестниците "Капитал" и "Капитал Daily" Иво Прокопиев отчаяно с...

И да кажем освен Je suis Charlie и "Аз съм Капитал, Дневник и Медиапул" - независимо дали симпатизираме на редакционната им политика и дали те симпатизират на нас."

Според журналистите от "Капитал" отношението на КФН към вестника се дължи на председателя на комисията Стоян Мавродиев. Причината била материали в миналото, в които се разкривало, че Мавродиев е подписал пълномощни за офшорни дружества, през които са изпрани пари от наркотрафик по делото срещу Евелин Банев-Брендо.

В жлъчен коментар собственикът на ПИК Недялко Недялков заяви, че "сега е времето да сме "Шарлита", но и "Прокопита". "Прокопитата" са "Шарлитата" по български. Техният джихадист-изедник се казва Стоян Мавродиев от КФН. Радан също е "Прокопи", както е видно от позицията му във Facebook, продължава Недялков. Нека сега го попитам – ако КФН бе глобила не "Капитал", а примерно "Земя"? Или "Дума"? "Труд"? "Телеграф"? Пак ли щеше да излезе с подобен призив, пак ли щеше да е толкова принципен, задава въпроси Недялков. И не коментира дали все пак глобите са адекватни или не.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com