Радев свиква втори КСНС - заради корупцията

4951
Радев свиква втори КСНС - заради корупцията
Снимка: БГНЕС

На 9 октомври президентът Румен Радев ще свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС). Темата на КСНС ще е борбата с корупцията, уточняват от пресслужбата на държавния глава.

Припомняме, че темата стана отново актуална, след като в началото на август беше изяснено, че Специализираният наказателен съд ще поеме делата за корупция по високите етажи на властта. Става въпрос за дела срещу министри, депутати, кметове и други представители на държавата. Досега тези дела се гледаха от Софийския градски съд, като вече избуяха опасения, че с промяната се дава възможност за едностранчивост, тъй като Специализираният наказателен съд беше създаден от ГЕРБ.

Нинова към Борисов: На КСНС единствената ви грижа е личното ви оцеляване

На КСНС единствената Ви грижа е Вашето лично и на партията Ви оцеляване, а не националният интерес. Това коментира лидерът на БСП Корне...

Същевременно през целия месец август има политически изказвания относно бъдещия общ антикорупционен орган, който трябва да бъде създаден с нов закон. Припомняме, че антикорупционният закон, изготвен по предложение на партията на Меглена Кунева ДБГ така и не беше приет по време на второто правителство на Бойко Борисов. Тогава пречка се оказа възможността да се подават анонимни сигнали и да се започва разследване по публикации в медиите, но в средата на август правосъдният министър Цецка Цачева защити тезата да може да има проверки за корупция само заради медиен материал. Предвиждаме единният орган "Комисия за противодействие на корупцията" да се избира от Народното събрание при категорично прозрачна процедура, обясни Цачева, коментирайки законопроекта на управляващите.

По същество проектът на управляващите предвижда създаването на нов единен независим орган, който да обединява функциите на съществуващи публични органи и звена с основната роля да извършва реални проверки на декларациите за имущество и интереси, да осъществява производства за установяване на конфликт на интереси и да извършва отнемането на незаконно придобито имущество.

От страна на БСП също беше внесен законопроект по темата с корупцията. Лидерът на червените Корнелия Нинова обяви, че не може да има консенсус с ГЕРБ относно законопроектите и каза следното: "Нашето предложение има съществена разлика в това, че бихме искали и президентът като институция – днес е Румен Радев, утре ще е някой друг, да има отношение. Президентът да назначава председателя, парламента с 2/3 да назначава заместниците и членовете на този антикорупционен орган, изпълнителната власт чрез другите органи, които са към нея – Комисия за конфликт на интереси, за разследване на имущество и други органи, да подава информация".

Проектът на БСП предвижда с борбата по високите етажи на властта да се заеме ресорната дирекция в ДАНС, която да бъде извадена от агенцията, да има разследващи функции, директорът да се назначава от президента, а членовете да се избират от парламента с 2/3 мнозинство.

Според Борисов няма смисъл от КСНС, ако се разсекретяват стенограми (ВИДЕО)

"За КТБ той (бел. ред. - Румен Радев) отговори, че ще я разсекрети, ние какво да кажем?! Въпросът е, че ако това стане практика, Консул...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Стефан Тафров повежда "Да, България" към евроизборите (СНИМКИ)

Жечо Станков внесе доклада за "Боташ" (ВИДЕО)

Служебният кабинет предлага промяна на договора със САЩ за F-16

ПП-ДБ: Има тайна координация между Борисов, Пеевски и Радев (ВИДЕО)

"Досега мълчах, за да няма напрежение": Външният министър обясни отношенията си с Главчев

Денков: Пеевски управлява ГЕРБ. Петков счупи масата на Борисов, когато той започна да лъже

"Съвсем искрено говоря": Главчев бил забравил, че Даниел Митов е зам.-председател на ГЕРБ

"Нямам план "Б" за външно министерство": Премиерът за отказа на Даниел Митов (ВИДЕО)

ИТН: Христо Иванов позволи Борисов да контролира служебния кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика