Рашко Младенов: Постарах се тези 3 месеца да бъда един оперативен работник

3627
Рашко Младенов: Постарах се тези 3 месеца да бъда един оперативен работник
Снимка: БГНЕС

За тези три месеца усилията ми бяха в това колкото се може и където да се помогне на културните институции в рамките на Министерство на културата (МК). Това заяви служебният министър на културата Рашко Младенов, предаде БГНЕС.

Младенов представи отчет за свършеното от него и екипа му в мандата на служебния кабинет.

Той обясни, че за тези три месеца е успял да установи какво се случва в (МК). „Постарах се за тези 3 месеца да бъда един оперативен работник. За мен беше по-сложно разгадаването и навлизането в паметници на културата и изобразителното изкуство, където се затруднявах при взимането на решения. За 3 месеца бях оперативен работник, който се стараеше, предвид нуждите и изискванията на всички организации в МК, за проблеми, които могат да се решат без да имам партиен или парламентарен гръб за вземане на по-крайни решения. Усилията ми бяха в това колкото се може и където да се помогне на културните институции в рамките на МК“, поясни Младенов, цитиран от БГНЕС.

Той посочи, че веднага след встъпването си в министерството е обявил, че ще бъдат обявени конкурси за директори на културни институти, които от години не са били обявявани или им е изтекъл срокът и ги е обявил. „Процедурите по приключването им завършиха преди 2-3 седмици. Законът не изисква време за провеждането им и реших да оставя това на следващото ръководство с постоянен мандат, за да не се повтори случката с конкурса за Софийската филхармония, проведен в последните дни от предишния министър”, разясни Рашко Младенов. Той, обаче коментира, че към конкурсите не е имало никакъв интерес и са се явили същите хора, въпреки вдигането на шум, че едни и същи хора са директори в продължение на много години.

Министърът на културата разясни, че въпреки желанието му ръководеното от него ведомство няма юридическата, а не финансовата възможност за предоставяне на парична помощ на няколко културни института.

Младенов посочи, че в продължение на два месеца екип в МК е изработило предложение за промяна в методиката в сценичните изкуства. Преди две седмици е провел срещи с директорите на театрите, музикалните институти и оперите, на които е била предложена промяната в методиката, за да може ако се хареса от хората в тези сфери да принудят следващото ръководство сериозно да погледне на това.

В основата на промяната седяло премахването на билетчето, за което толкова години спорим дали е добро, защото от няколко години насам бюджетът за сценичните изкуства, от недоимъците, които идваха на края на всяка година, и които предишният министър успя да наваксва, да прибавя по 10 млн. лв., се натрупа една сума, която позволява друг подход към тази методика. Разглеждане на всеки културен институт по отделно - мястото, където се намира, интересът към него, репертоарът, интересът на зрителите към театъра, техните възможности на местно ниво“, обясни Рашко Младенов. „Всичко това да бъде разгледано поотделно за всеки един институт и на всеки един годишно да се залага конкретна сум в рамките на делегирания бюджет, която да гарантира стабилност като заплати и част от дейността и от там нататък всички приходи да остават за самия институт“, посочи той и добави, че директорите на театрите се съгласили с него.

Младенов обясни, че днес е била издадена заповед, с която 13 културни института, чиито сграден фон е в тежко състояние, са били обезпечени за ремонти до края на годината. Няма културен институт, който да е поискал помощ от МК за състоянието на сградния си фонд и да не я е получил, посочи министърът на културата.

Служебният министър обеща: Ремонт на Националната библиотека ще има

Ремонт на Националната библиотека ще бъде направен. Това обеща в ефира на bTV служебният министър на културата Рашко Младенов, след кат...

Културната програма за председателството е готова отдавна, стана ясно от думите му, но има известно разминаване с общината, което не позволило всички страни да я подпишат и работата по нея продължава. Младенов обясни, че той лично е бил поел грижата за организацията и провеждането на трите концерта по време на председателството. „Бях подготвил екип, който да подготви тези концерти. В тях са предвидени да участват едни от най-големите световноизвестни български музиканти. Там падна една сериозна работа. Надявам се да се доразвие, защото вече значително закъсняваме за тази културна програма“, призна служебният министър.

Рашко Младенов посочи, че като е стъпил на поста си е казал, че той и предният министър на културата Вежди Рашидов имат различни естетики и разбирания за работата в Министерство на културата. „Много ще зависи от човека, който дойде на мое място и не знам какво да препоръчам, така че да се следва линия, по която аз вървя и по начина, по който аз работя. От имената, които се спрягат за министър на културата не виждам хора, които биха работили по този начин. Вероятно има и други начини. Ще дойде човек, който ще има гръб и парламент за 4 години, а аз бях самичък, без такива възможности. Не знам кой ще бъде следващият министър на културата“, твърди Младенов.

Той заяви, че за тези три месеца се е сблъскал с много неща, които са отлагани във времето. „От 6 години се работи по една културна стратегия за България. Никой не пристъпва към реда, по който това трябва да стигне до парламента, за да се стигне до една истинска стратегия“, посочи министърът.

Зам.-министърът на културата Боряна Христова заяви от своя страна, че за тези 3 месеца не е променян нито един статут на културен паметник.

Преди това на официална церемония доц. Елена Иванова бе наградена от служебния министър на културата с почетния знак „Златен век“ – печат на Симеон Велики, и с Грамота за високи творчески постижения и принос в развитието на българската култура. Доц. Елена Иванова е един от най-талантливите сценографи и костюмографи в съвременния български театър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Николай Денков: Трябва да обвинят пудела, че има пачки

Плажове вече по закон трябва да са достъпни хора с увреждания

Началникът на отбраната и генерал от НАТО обсъдиха засилване на ПВО на Алианса

Докладът на временната комисия за "Митниците" отива в прокуратурата

Винаги двама, винаги: ГЕРБ вече говори за Пеевски и Борисов като за едно

Главчев пред близки на отвлечени български моряци: Работим активно да се приберат скоро

БСП ще поиска отлагане на либерализацията с три години (ВИДЕО)

Забраната за реклама на хазарта мина на комисия, но едва ли ще стане факт

Петков: Пеевски и Борисов не притежават тази държава (ВИДЕО)

ПП-ДБ, БСП, "Възраждане" и ИТН свалиха председателя на парламента (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика