X
 
 

Рашков: Структурната реформа в МВР е извършена на 98%, но някои депутати не разбират от материята

10703
Рашков: Структурната реформа в МВР е извършена на 98%, но някои депутати не разбират от материята
Снимка: БГНЕС

Министърът на вътрешните работи и ръководителите на МВР дадоха подробни данни за реформата във ведомството, а Бойко Рашков обвини всички народни представители, които на заявили, че не се е справил с нея.

Минаха 6 месеца от правителството и ръководството на МВР, което беше формирано през декември. Тези дни, предвид политическите сътресения, станахме до днес свидетели на разнопосочни изказвания. Вероятно ще чуваме такива и в близките дни. Онези битки, които се развиват в политическата сфера, за съжаление, се отразяват на министерствата, в частност и на МВР. Дават се най-често произволни оценки, издаващи непознаване на работата на МВР и оценки, обслужващи политическите тези, които се застъпват от една или друга политическа партия.

Сподели с твоите приятели

В пълно противоречие – злонамерени критики към МВР. МВР, в частност министъра и политическото ръководство, не се било справило с реформите. Какво показва това? Че тези хора са в парламента повече от година, но не знаят защо са в НС. Те не познават работата на отделните ведомства, които всеки петък контролират. Една година министрите на България са повече време на парламентарен контрол, отколкото на работните си места. Някои депутати са напълно неподготвени по материята, по която се опитват да вземат отношение.
Както виждате, реформи в МВР са предприети, извършват се и някои от тях са завършени, на фона на твърденията, че реформи не се извършвали. Защото министърът „нямал смелостта“. Друг е въпросът, че реформи не се вършат за ден, седмица или месец. Подчертавам, че 20 години нито един ръководител в МВР не се е замислял за структурата на това министерство – дали тя отговаря на съвременните условия, обстановка като политическа, икономическа, демографска. Затова диспропорциите, натрупани във времето, са толкова крещящи, че не може да ги отминем с бездействие, както се е правило досега.
Ясно е, че в структурната част 98% от промените, които са се наложили, са извършени и са приключили.
Колегите дадоха примери, че 12 или 13 РПУ-та са трансформирани. Пренасочваме състав, там където е по-необходим. Имайте предвид, че тази реформа не е направена от министъра на вътрешните работи, който и да е той. Направена е съвместно с целия ръководен състав на МВР в центъра и по места. Нашите идеи бяха изпратени на всички директори на регионални дирекции, водеха се разговори поотделно с всеки от тях, когато съвпаднаха оценките дали да се запази една структурна част, или не – тогава се взе решение да бъдат трансформирани съответните поделения на МВР. В тази част реформата е извършена на 100%. Преценете колко струва оценката на един депутат, че министърът не извършвал промените.
Един ръководител на главна дирекция на МВР в началото с недоверие и приятелски се обърна към мен и каза: „Такива опити са правени много досега, но никой не е успял, ще ви стисна ръката, ако успеете“. И ми стисна ръката преди седмица и половина.
Промените станаха с вътрешноведомствени актове. При добра оценка те обективно могат да бъдат направени. Никой не ми е спускал заповеди, разпореждания – нито от МС, нито от парламента. Промените се налагат обективно, положителни са и са полезни за държавата и обществото.
Другата част от реформата, която касае законодателната власт, вече не зависи от министъра на вътрешните работи, а от волята на политическите партии. Ние сме подготвили проект на закон, по силата на който ще изменим така Закона за МВР, съгласувано с парламентарните сили ,че някои от службите на МВР, които нямат самостоятелни функции, да бъдат изведени в агенции под егидата на Министерски съвет. Става дума за ГД „Противопожарна безопасност“ и за 112. Обсъждаме към тази нова агенция да се включат и други звена. Искаме да се създаде такава служба, която да е силна, мощна и технологично обезпечена. Да има самостоятелен бюджет, да не зависи от никого. Законопроектът е готов, топката е в НС.
Реформата продължава и по други линии. В по-голямата част от структурните елементи за сигурността, забелязвате, че има намаление на броя на извършени престъпления. Има увеличаване на разкриваемостта на престъпленията – убийства, за наркотични вещества и др. Имаме леко завишаване на броя на тежките ПТП-та и броя на загиналите – има такава тенденция от началото на годината. Това наложи промени в закона за пътищата. Публично предложихме нашия проект на обсъждане в Академията на МВР. Намираме, че ако се приемат поне някое от тези предложения, ще се създадат основите за това да не се увеличават в бъдеще броят на ПТП-тата със смъртни случаи.
На следващо място, известно е, че много от нашите проверки, които пращаме на прокуратурата, приключват с пълно мълчание и бездействие. Това ние сме го отбелязвали и по повод ОПГ, които разследваме и по които все още съществуващата Спецпрокуратура бездейства. Посочихме 25 случая на дела, които тя не придвижва от 5 години насам. Сезирахме Инспектората на ВСС за проверка защо се бавят тези дела и защо България позволява на ОПГ-та, вместо да бъдат респектирани, са оставени свободно да извършват престъпна дейност. Съмняваме се целта да не е някой да се възползва от тези престъпни групи – имаме такива данни. Затова предложихме МВР сами да образуват производства и да уведомяват за това прокуратурата. Искаме по-разширена оперативна самостоятелност за повдигане на обвинения, за извършване на действия за съдебен контрол – СРС, претърсване, изземване. Преди повече от 20 г. е установен съдебен контрол върху тези действия, чрез които се посяга неприкосновено на всеки един български гражданин. Точно тази посредническа роля на прокуратурата се проявява в интерес на извършителите на престъпления, имаме данни за това.
Един пример е АМ „Хемус“. Други проекти, по които работим, са свързани със Закона за българските лични документи. Не е само проблемът с дрехите на служителите на МВР, които сме решили с интендантството на МО, не е само проблемът предишните управляващи – които направиха така, че към бюджета на МВР са прикачени като кърлежи редица частни сервизи, които получават от МВР ежегодни бюджетни средства и не могат да се справят със задачите си заради липса на кадрови и технически капацитет. Предстои да се направи мащабна промяна, която ще освободи бюджета на МВР от зависимостта му с различни такива ремонтни структури. От друга страна, ще осигури възможност на службите на МВР да ползват нови автомобили – поддръжката ще се извършва от тези, които спечелят обществената поръчка.
За съжаление, една част от очакваните промени зависят от парламента, който не е много експедитивен за придвижване на законопроектите. Това е особено валидно за последните дни.Министърът на вътрешните работи и ръководителите на МВР дадоха подробни данни за реформата във ведомството, а Бойко Рашков обвини всички народни представители, които на заявили, че не се е справил с нея.

Рашков показа снимки: Парите за "Хемус" са отишли за луксозни вили

Министърът на вътрешните работи Бойко Рашков показа снимки, на които е изобразено къде са отишли парите от авансовите плащания за строе...

"Дават се най-често произволни оценки, издаващи непознаване на работата на МВР и оценки, обслужващи политическите тези, които се застъпват от една или друга политическа партия", каза Рашков. "Има злонамерени критики към МВР. МВР, в частност министъра и политическото ръководство, не се било справило с реформите. Какво показва това? Че тези хора са в парламента повече от година, но не знаят защо са в НС. Те не познава работата на отделните ведомства, които всеки петък те контролират. Една година министрите на България са повече време на парламентарен контрол, отколкото на работните си места. Някои депутати са напълно неподготвени по материята, по която се опитват да вземат отношение".

"Както виждате, реформи в МВР са предприети, извършват се и някои от тях са завършени, на фона на твърденията, че реформи не се извършвали. Защото министърът „нямал смелостта“. Друг е въпросът, че реформи не се вършат за ден, седмица или месец. Подчертавам, че 20 години нито един ръководител в МВР не се е замислял за структурата на това министерство – дали тя отговаря на съвременните условия, обстановка като политическа, икономическа, демографска. Затова диспропорциите, натрупани във времето, са толкова крещящи, че не може да ги отминем с бездействие, както се е правило досега", добави той.

Рашков заяви, че в структурната част 98% от промените, които са се наложили, са извършени и са приключили. 12 или 13 РПУ-та са трансформирани. Това означава пренасочваме състав, там където е по-необходим.

"Имайте предвид, че тази реформа не е направена от министъра на вътрешните работи, който и да е той. Направена е съвместно с целия ръководен състав на МВР по места. Нашите идеи бяха изпратени на всички директори на регионални дирекции, водеха се разговори поотделно с всеки от тях. Когато съвпаднаха оценките дали да се запази една структурна част, или не – тогава се взе решение да бъдат трансформирани съответните поделения на МВР. В тази част реформата е извършена на 100%. Преценете колко струва оценката на един депутат, че министърът не извършвал промените", смята Рашков.

"Един ръководител на главна дирекция на МВР в началото с недоверие и приятелски се обърна към мен и каза: „Такива опити са правени много досега, но никой не е успял, ще ви стисна ръката, ако успеете“. И ми стисна ръката преди седмица и половина", добави той.

Минчев: Още днес ще бъде внесено предложението Бойко Рашков да оглави Антикорупционната комисия

"През днешния ден “Продължаваме промяната” ще внесе предложението за промяна в състава на Антикорупционната комисия –...

Промените са станали с вътрешноведомствени актове. "Никой не ми е спускал заповеди, разпореждания – нито от МС, нито от парламента. Промените се налагат обективно, положителни са и са полезни за държавата и обществото", твърди министърът.

Другата част от реформата, която касае законодателната власт, не зависи от министъра на вътрешните работи, а от волята на политическите партии. "Ние сме подготвили проект на закон, по силата на който ще изменим така Закона за МВР, съгласувано с парламентарните сили ,че някои от службите на МВР, които нямат самостоятелни функции, да бъдат изведени в агенции под егидата на Министерски съвет. Става дума за ГД „Противопожарна безопасност“ и за 112. Обсъждаме към тази нова агенция да се включат и други звена. Искаме да се създаде такава служба, която да е силна, мощна и технологично обезпечена. Да има самостоятелен бюджет, да не зависи от никого. Законопроектът е готов, топката е в НС", заяви Рашков.

Реформата продължава и по други линии. В по-голямата част от структурните елементи за сигурността има намаление на броя на извършените престъпления. Има увеличаване на разкриваемостта на престъпленията – убийства, за наркотични вещества и др., се видя от докладите на МВР. Налице е леко завишаване на броя на тежките ПТП-та и броя на загиналите – има такава тенденция от началото на годината. Това наложи промени в закона за пътищата. "Публично предложихме нашия проект на обсъждане в Академията на МВР. Намираме, че ако се приемат поне някое от тези предложения, ще се създадат основите за това да не се увеличават в бъдеще броят на ПТП-тата със смъртни случаи", каза Рашков.

"На следващо място, известно е, че много от нашите проверки, които пращаме на прокуратурата, приключват с пълно мълчание и бездействие. Това ние сме го отбелязвали и по повод ОПГ, които разследваме и по които все още съществуващата Спецпрокуратура бездейства. Посочихме 25 случая на дела, които тя не придвижва от 5 години насам. Сезирахме Инспектората на ВСС за проверка защо се бавят тези дела и защо България позволява на ОПГ-та, вместо да бъдат респектирани, са оставени свободно да извършват престъпна дейност. Съмняваме се целта да не е някой да се възползва от тези престъпни групи – имаме такива данни. Затова предложихме МВР сами да образуват производства и да уведомяват за това прокуратурата".

"Искаме по-разширена оперативна самостоятелност за повдигане на обвинения, за извършване на действия за съдебен контрол – СРС, претърсване, изземване. Преди повече от 20 г. е установен съдебен контрол върху тези действия, чрез които се посяга неприкосновено на всеки един български гражданин. Точно тази посредническа роля на прокуратурата се проявява в интерес на извършителите на престъпления, имаме данни за това", твърди Рашков.

Борбата с корупцията: Иван Демерджиев коментира пред Actualno.com защо не е станал заместник на Бойко Рашков

"Моите професионални компетенции са в сферата на правото. Аз мога да бъда полезен за съдебната реформа. Да, мога да бъда полезен и в сф...

"Един пример е АМ „Хемус“. Други проекти, по които работим, са свързани със Закона за българските лични документи. Не е само проблемът с дрехите на служителите на МВР, които сме решили с интендантството на МО, не е само проблемът предишните управляващи – които направиха така, че към бюджета на МВР са прикачени като кърлежи редица частни сервизи, които получават от МВР ежегодни бюджетни средства и не могат да се справят със задачите си заради липса на кадрови и технически капацитет. Предстои да се направи мащабна промяна, която ще освободи бюджета на МВР от зависимостта му с различни такива ремонтни структури. От друга страна, ще осигури възможност на службите на МВР да ползват нови автомобили – поддръжката ще се извършва от тези, които спечелят обществената поръчка.

За съжаление, една част от очакваните промени зависят от парламента, който не е много експедитивен за придвижване на законопроектите. Това е особено валидно за последните дни", заяви Бойко Рашков.

Вижте всички актуални новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Проф. Пламен Киров: Българският народ не емигрира, той се евакуира

Радев: Справянето с енергийната криза в Европа изисква нови подходи

Мартин Табаков: Може ли един ден Румен Радев да наложи вето на пълноправното членство на Украйна в НАТО?

След изборния крах: Слави Трифонов се връща към телевизията

2022 година: Пети развод на Бойко Борисов с парламента

Работодателите към Донев: Енергийни компенсации и догодина

И младежкото БСП недоволства от Нинова: Промяната е наложителна

СЕМ към политиците: Дръжте се цивилизовано с медиите

Иво Христов: Допускам, че бъдещият кабинет може да бъде нареден под външен натиск

ДБ осъди поведението на Костадинов и му напомни, че дължи отговори

Етикети:

Най-важното за коронавируса четете тук
Заедно можем!
Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд ЕООД

IBAN: BG53UBBS80021021528420

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика