РБ: Мажоритарната избирателна система е опасна за България

1844
РБ: Мажоритарната избирателна система е опасна за България

Мажоритарната избирателна система с абсолютно мнозинство от два тура е опасна за България. Това заяви Димитър Делчев от Реформаторския блок.

„Тя ще доведе до изборна система, която води до това, че в парламента ще влизат повече хора с нелегални прякори. Тази система ще е по-скъпа и повече хора ще се чувстват непредставени. Чуваме гласа на хората, които гласуваха на референдума и знаем, че мажоритарният елемент не е достатъчно силен. Най-вероятно ГЕРБ, БСП и ДПС ще спечелят от тази система, но няма да спечелят българските граждани. Призоваваме да има истински дебат за бъдещето на изборната система в България, на който домакин да бъде Народното събрание, където този въпрос ще бъде решаван”, посочи Делчев.

Реформаторът Делчев смята, че олигархията има интерес от мажоритарни избори

Преобладаващото мнение беше, че Реформаторският блок (РБ) не може да участва в правителство в рамките на този парламент, тъй като това ...

Антони Тренчев от РБ заяви, че е на път да влезе в НС е един закон на омбудсмана, който твърди, че възпроизвежда волята от референдума. „Заявявам съвсем отговорно, че това категорично не е така. Този законопроект не дава абсолютно мнозинство, така както хората го поискаха на референдума, той предлага обикновено мнозинство“, каза Тренчев.

Според него не е добре да се подвеждат хората, че технологично решение, каквото е смяната на изборната система, ще е панацеята и ще излекува проблемите на нашето общество и на демокрацията.

„Няма как да не признаем референдума, това не са всички български граждани, но е едно много сериозно мнозинство сред хората, които пожелаха мажоритарен елемент“, посочи депутатът от РБ. Тренчев допълни, че едно от предложенията, които сериозно обмисляли от РБ е за преференции без праг.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика