РБ с в поправки в Закона за електронните съобщения, които затварят вратата за злоупотреби

906
РБ с в поправки в Закона за електронните съобщения, които затварят вратата за злоупотреби

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов и Мартин Димитров внасят днес поправки в приетия миналата седмица Законопроект за изменение и допълнение на Закона за електронните съобщения (ЗИД на ЗЕС).

Миналата седмица по време на дебатите в пленарна зала Петър Славов предупреди, че непрецизните текстове на законопроекта, който принципно има добър замисъл, могат да се използват с користни цели. Още тогава двамата реформатори, които не подкрепиха промените в закона, казаха че ще внесат поправки, които да затворят вратата за злоупотреби.

РБ: Най-късно до края на юли трябва да изберем нов шеф на КФН

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Мартин Димитров и Петър Славов внасят днес проект за решение за избор на нов пр...

„Предлаганите промени прецизират приетия законопроект на първо гласуване в съответствие с мотивите на вносителя, а именно – съответните служби да могат да изискват от операторите на данни по ЗЕС информация за местонахождението (респективно последното известно местонахождение, където лицето е засечено) на лица, обявени за издирване, за които има данни, че са станали или могат да станат жертва на тежко престъпление – отвличане, трафик на хора и т.н.“ , пишат в своите мотиви Славов и Димитров

Гражданите в Реформаторския блок предлагат думите „издирване на лица“ да бъдат заменени с „лица, обявени за издирване“, както е официалният юридически термин. Според тях използваните в законопроекта думи „издирване на лица“ могат да имат прекалено широк прочит, докато прецизирания текст, който те внасят, изисква образуване на досъдебно или съдебно производство.

„На второ място, „обоснованото предположение“, което съответната служба ще формира за извършено (респективно-опасност от извършване) тежко престъпление, следва да се базира на конкретно събрана информация и данни, а да не е субективно формирана и така да се създава предпоставка за злоупотреби. По този начин и впоследствие-при извършването на преценка от компетентния съд по искането, съдебният състав ще може да си формира независима преценка на база доказателства, относно основателността на „обоснованото предположение“, пише още в мотивите на Петър Славов и Мартин Димитров. 

Двамата реформатори отбелязват също, че предложения им съответстват на решение №2 от 12 март 2015г. на Конституционния съд, когато редица текстове от Закона за електронните съобщения бяха отменени поради противоконституционност. 

Кой ще подкрепи ветото на президента за ИК? Има ли договорки?

Днес, 18 май, парламентът се очаква да гласува за ветото на президента Росен Плевнелиев по Изборния кодекс (ИК). Мотивите на държавния ...

На практика предложенията на Славов и Димитров удовлетворяват напълно исканията, както на вносителите, така и на представителите на гражданското общество, които се обявиха против приетите текстове, поради опасността да се повторят казуси като аферата „Червеи“ и други подобни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика