РБ видя неизпълнение на предизборните обещания в първите 100 дни на кабинета

1471
РБ видя неизпълнение на предизборните обещания в първите 100 дни на кабинета
Снимка: БГНЕС

Отказ от реформи и отстъпление от предизборните обещания на коалиционните партньори. Така от Реформаторския блок оценяват първите 100 дни на управлението в позиция, изпратена до медиите.

Обществото не получи ясен отговор правени ли са задкулисни договорки между ГЕРБ и БСП за съвместна работа. Вместо това през изминалите месеци парламентът генерираше предимно скандали около свалени имунитети и оттеглени законопроекти. Всички важни проблеми бяха изместени от дневния ред на Народното събрание и правителството от скандалите около НДК, закупуването на самолети, изнудването за суджуци, пишат от РБ.

РБ: Мажоритарната система ще създаде възможност за голямо купуване на гласове

Мажоритарната система създава много недостатъци. Във Франция вече върви дебат за промяната на тази система. В България мажоритарната с...

Притеснително е, че борбата с корупцията се изразява единствено в отлагателни действия от страна на мнозинството, оценяват реформаторите. Доказателство за това е поредното изтегляне във времето на сериозните дебати по приемането на закона и публикуването му в последния ден на юли. Те се опасяват, че новият орган може да стане поредния раздут и нефункциониращ орган, върху който няма обществен контрол.

Съдебната реформа беше замразена, а изборът на членове на ВСС от парламентарната квота се очертава отново да се случи непрозрачно, след пазарлък между онези, които трябва да ги посочат.

Относно декларираната идея на правителството да отпаднат някои административни тежести - свидетелството за съдимост да се издава по електронен път и регистрите в КАТ да са с облекчен режим за гражданите, реформаторите смятат, че административната реформа е отложена. "Българските граждани ще продължат да "куриерстват" между отделните администрации. За електронно правителство дори не става и дума. Рекламираната програма за саниране започна да се пропуква, защото наяве излязоха корупционните похвати за изпълнението й", се казва в позицията на РБ.

А с всеки изминал ден на бездействие на властта и институциите, гражданите се чувстват все по-несигурни да излязат на улицата.

Радев отговорил на РБ, че Путин не е канен за патрон на тържествата за 3 март

"Ние в Реформаторския блок (РБ) сме убедени, че Освобождението на България от Османската империя е плод преди всичко на подвига на бълг...

Реформаторският блок приветстваме усилията за завършване и надграждане на наравеното през последните десетилетия по отношение на Македония от президента Желев, правителството на ОДС и последвалите го кабинети. След няколко месеца България ще бъде председател на Съвета на Европейския съюз, а страната ни все още няма отговор за това как искаме да изглежда Европа, нито дори е стартиран публичен дебат.

Председателството на ЕС е шанс България да покаже пред Европа различно лице - на силна държава, в която корупцията се наказва, да покажем, че страната ни е от най-старите на континента и сме дали много за развитието на Европа. Възможност е българите да разберат, че ЕС не е бездънна каса с пари и бюрократична общност, която ни се кара.

ЕС е обединение за развитие, в което България може и трябва да бъде пълноправен, а не второстепенен партньор. Но мнозинството няма план как да направи това, смятат реформаторите.

Председателството не са плочките в НДК, нито снимката на Борисов до Юнкер, то е България и Европа рамо до рамо, в желанието си за по-добра среда за гражданите, се казва в позицията на РБ за първите 100 дни на правителството.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика