Реформатори предлагат отпадане на задължението за зимни гуми

2894
Реформатори предлагат отпадане на задължението за зимни гуми
Снимка: Thinkstock

Депутатите от Гражданската квота на Реформаторския блок Петър Славов, Мартин внасят днес в Закона за движение по пътищата (ЗДвП).

Двамата реформатори предлагат премахване на задължителното използване на зимни гуми за периода от ноември до април, както и отнемането на шофьорска книжка на място за срок до 3 месеца, когато водачът превишава скоростта с 40 км/ч в населено място или с повече от 50 км/ч извънградско.

Павлова: Трябват по-сериозни санкции за каращите без зимни гуми

Трябва да има по-сериозни санкции за тези, които не спазват изискването да се кара със зимни гуми, когато става въпрос за леки автомоби...

„Задължителното използване на зимни гуми за периода ноември – април от годината за всички МПС не е оправдано и ненужно ще натовари бюджета на домакинствата, които през зимния сезон използват автомобила си само в населените места и не пътуват по републиканската пътна мрежа. Още повече, през месеците март и април често се достигат температури над 20 градуса, при които използването на зимни гуми не само е ненужно, но може да увреди качествата на последните.

Вместо това се предлага нов параграф, с който се допълва чл. 9 във връзка със задължителната употреба на вериги. Дава се възможност на водачи на леки автомобили и автомобили с категория N1, поставили на всички колела на автомобилите си зимни гуми, да имат право на преценка, дали при поставен знак „задължителни вериги за сняг, в кой момент да ги поставят“, пишат в своите мотиви народните представители.

Другото предложение на гражданите в РБ е свързано с предложеното в първоначалния вид на законопроекта наказания от до 3 години затвор за превишаване на скоростта с над 60 км/ч.

След като още миналата седмица Петър Славов и Мартин Димитров предложиха да то да отпадне, сега внасят далеч по-разумна алтернатива. Тяхното предложение е на шофьори, значително превишаващи максималната допустима скорост, да бъде отнемана шофьорската книжка на момента при констатиране на нарушението. Срокът на принудителната административна мярка е до решаване на въпросът за вината на водача или до 3 месеца.

Промени предвиждат шофьорите да остават без книжка, ако нямат зимни гуми

Зимните гуми да станат задължителни за колите за периода от 1 ноември до 1 април. Това предвижда нов проект за промени на Закона за дви...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика