Реформаторите внесоха измененията на Изборния кодекс за машинното броене на бюлетините

6535
Реформаторите внесоха измененията на Изборния кодекс за машинното броене на бюлетините

Депутати от ПГ на Реформаторският блок внесоха в деловодството на Народното събрание измененията в Изборния кодекс за въвеждане на машинно броене на хартиените бюлетини, предава БГНЕС.

"Това е решението на ситуации като тая в „Арена Армеец” и решение на проблема със сгрешените и нечетивни протоколи, бавното броене и изборните манипулации", коментира при внасянето Димитър Делчев, секретар на парламентарната група на РБ от ДБГ. Основни вносители са именно народните представители от „Движение България на гражданите” от Реформаторите.

Проф. Константинов: Срам и позор - една европейската държава да не може да си напечата бюлетините

Предложението за бюлетините да се печатат в Румъния е смешно. То показва колко болезнено се борим с проблемите, които сами си създаваме...

В измененията освен въвеждането на около 12 хиляди машини за преброяване на бюлетините в съответния брой секции в страната, се предвижда терминалите да генерират автоматично протоколите, а при броенето да присъстват членовете на СИК и наблюдатели, които накрая подписват автоматично генерирания от машината протокол.

Така ще стане невъзможно да се правят злоумишлени или други поправки в протоколите, обясни заместник-председателят на ДБГ Настимир Ананиев.

Според предложението на РБ, съставът на РИК се увеличава почти двойно – съответно на 17- или 21-членен съгласно големината на общината. ОИК София вече ще има 61 души, в Пловдив и Варна ОИК ще са с по 35 човека, а останалите общини с до 100 хиляди жители запазват сегашния брой на членовете на ОИК, е вписано още предложението.

Депутатите от РБ предлагат СИК да се намалят до 5-членни състави, като се въвежда и по един технически сътрудник, който да оперира с машината за броене. В мотивите е вписано, че така се намалява съответно и сумата за издръжка на СИК.

До 15 хил. лева глоба за агитация и мошеничества с бюлетини

Работата по текстовете от Изборния кодекс продължава с пълна сила, предаде Агенция "Фокус". Народните представители уточниха какви ще ...

Машинното броене е различно от машинното гласуване и не трябва двете неща да се бъркат, подчерта Настимир Ананиев като допълни, че правилата за въвеждане на машинното гласуване си остават в сила и трябва да се върви поетапно към него.

На специална пресконференция тази седмица от ДБГ посочиха, че средната стойност на една машина е сравнима с цената на сканиращите устройства в паспортните служби и граничните пунктове - около 1000 лева, без ДДС, като сметнаха, че за снабдяването на всяка секция в страната с терминал за броене ще се нужни около 12 млн. лева като дългосрочна инвестиция, тъй като едни и същи машини ще се ползват за различен вид избори и бюлетини. За сравнение, посочиха депутатите от ДБГ, последните избори с референдума струваха на бюджета около 50 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика