Решението на ЦИК за Кърджали скандализира опонентите на ДПС

26971
Решението на ЦИК за Кърджали скандализира опонентите на ДПС

ЦИК назначи Беркант Барзат от ДПС за председател на РИК в Кърджали, а това предизвика гнева на политическите опоненти, предаде БГНЕС .

Ексдепутатът от Коалиция за България Милко Багдасаров заяви, че вече за БСП няма изненади и че трябва да се свиква с резултатите от дружеското кафе на Местан и Борисов преди месеци в Кърджали. Няма да се подчиним на задкулисните заигравки между ДПС и ГЕРБ, утре в партийната централа ще решим как точно ще подходим, но категорично трябва да обжалваме това решение, посочи той.

Цвета Караянчева, областен координатор на ГЕРБ в Кърджали и бивш депутат разпространи декларация, в която партията й категорично възразява срещу решението на ЦИК да бъде назначен Беркант Барзат от квотата на ДПС за председател на РИК в Кърджали за предстоящите парламентарни избори. Тя припомня грубо нарушение на общинския юрисконсулт по време на евровота от 25 май, когато той нахлул в изборна секция № 61 в града заедно с други активисти на ДПС, но след приключване на гласуването и оказал натиск върху членовете на комисията при броенето на бюлетините, като императивно посочвал кои са действителни и кои не. "Неговата намеса, съпроводена със заплахи от страна на придружителите му, причини сериозни сътресения в работата на СИК № 61 и доведе до влошаване здравословното състояние на председателя, заради което се наложи да бъде повикан екип на Спешна помощ. За тази абсурдна ситуация, при която секретар на РИК грубо се намесва в работата на СИК при установяване на резултатите от гласуването, са надлежно информирани ЦИК и прокуратурата", посочва Караянчева в текста. Според нея е недопустимо Беркант Барзат да бъде дори член на РИК, а в никакъв случай председател. Това решение означава, че ЦИК толерира проявите на агресия и създава сериозни предпоставки за опорочаване на изборния процес, отправя нападки Караянчева.

Тя сезира ВАС заради назначаването на Беркант Барзат.

От партийния офис на ГЕРБ съобщиха, че в жалбата се настоява върховните съдии да преразгледат и отменят решението на ЦИК от 14 август, с което юристът от ДПС Беркант Барзат е поставен начело на изборната комисия.

По-рано днес ГЕРБ разпространи декларация срещу това назначение и се позова на проявена от бившия секретар на РИК агресия, и на допуснати груби нарушения на изборното законодателство по време на евровота през май т.г. Тогава Барзат в качеството си на секретар на РИК се забърка в скандал в секция 61 в община Кърджали, където активисти на ДПС се опитаха да упражнят натиск върху членовете на комисията при броенето на бюлетините, припомнят от местната централа.

ЦИК назначи съставите на районните комисии

Централната избирателна комисия назначи съставите на Районните избирателни комисии за предстоящите предсрочни парламентарни избори на ...

Намерение за жалба до ВАС огласи и ексдепутатът от БСП Милко Багдасаров.

До намесата на ЦИК се стигна, след като по традиция политическите лидери в Кърджали не постигнаха съгласие за състава и разпределението на постовете в РИК. Така след 4 дни централната комисия се произнесе и назначи Барзат за председател, като даде зам.-председателски места на БСП и Атака. Досегашният председател на РИК Даниела Петрова, юрист в областната администрация, ще бъде секретар от квотата на ГЕРБ. Бившият областен управител Иванка Таушанова, младежкият лидер Веселина Юрукова и други двама активисти допълват участието на ГЕРБ в РИК. БСП е с 4 членове, ДПС, Реформаторски блок и България без цензура имат по един член.

За слабото присъствие на ДПС в местната РИК областният лидер Бахри Юмер упрекна президента Росен Плевнелиев и го обвини в тенденциозност. "Навремето, когато трябваше да се определя съставът на ЦИК, президентът оряза квотата на ДПС с 1 брой и го даде на ГЕРБ, а това рефлектира върху разпределението във всички РИК в страната. ДПС има 36 депутати от общо 240, което прави 15% от парламента. По тази логика ние имаме правото на 4-5 председатели на РИК, защо да нямаме най-голяма претенция към поста в Кърджали", коментира Юмер. Той припомни, че на консултациите при областния управител Бисер Николов Атака не е имала представител, което наложило да се разиграе жребий за мястото. По ирония на съдбата Цвета Караянчева тогава изтегли плик с ДПС, но този резултат после отпадна – от Атака пряко са предложили на ЦИК зам.-председател, така загубихме третия от ДПС, посочи Бахри Юмер.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика