Решението на съда за парк Странджа е взето с липсваща екологична оценка

15433
Решението на съда за парк Странджа е взето с липсваща екологична оценка
Снимка: БГНЕС

"Решението на съда по отношение на това какво се предвижда в парк „Странджа", е взето с липсваща екологична оценка. Така че решението на съда е уникално - без такава оценка не може да има решение на съда, но той е преценил, че това е допустим пропуск". Това заяви за сутрешния блок на бТВ Стефан Златаров, бивш директор на парк „Странджа".

Новият устройствен план на Царево, станал известен като казуса „Странджа", ще бъде разглеждан утре от депутатите.

"Мотивите ни да искаме изслушване на тримата отговорни министри са основно два - първо, предни няколко години имаше наказателна процедура на ЕК за неспазване на европейското законодателство имено заради създаването на Новия устройствен план на Царево, след което тази процедура спря, за да може да се изчакат съдебните решения. И понеже сега излезе решение на ВАС, и евентуално влизане на устройствения план може да доведе до нова наказателна процедура от страна на ЕК.

Вторият мотив да искаме изслушване е това, че и в медиите, и в обществото има много въпроси относно застрояването на Природен парк „Странджа". Ние не сме против инвестиционния проект, просто искаме да се спазва както нашето законодателства, така и това на ЕС", заяви Александър Ненков от ГЕРБ.

"Природен парк „Странджа" задължително трябва да се запази". Това заяви от своя страна Борислав Гуцанов от КБ. „Има начин как това да се случи, в закона е определен начин за частично изменение на Общия устройствен план. То може да бъде поискано или от кмета, или от министъра на регионалното развитие", допълни той.

Трима министри ще говорят за "Странджа" на 31 януари

В петък, 31 януари, Народното събрание ще изслуша трима министри във връзка със скандала с парк "Странджа". Това са министърът на околн...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика