"Российская газета": България си сътрудничи с Русия само на думи

8250
"Российская газета": България си сътрудничи с Русия само на думи
Снимка: БГНЕС

България само на думи е готова да си сътрудничи с Русия, когато нещата стигнат до дела – трябва да гледаме какво ще решат в големите западни столици. Зад „завесата от приказки“ за сътрудничество се скриват целенасочени удари по руските политически и икономически интереси. Това пише в свой коментар държавният официоз на Русия "Российская газета"

Затварянето на българското небе за руските самолети с хуманитарни товари за Сирия, а също така повишеното внимание на българските митнически служби към „Лукойл“ накара Москва да поиска обяснение от българския посланик Бойко Коцев, какво София иска да постигне в двустранните отношения. Какво е отговорил българският дипломат за момента не е ясно, пише "Российская газета". Ето и продължението:

Овчаров се опасява, че има натиск върху "Лукойл" заради САЩ

Представителят на държавата има за задача да следи производството на „Лукойл”. Според мен от тази гледна точка годината е д...

"Въпреки че над половината българи се отнасят със симпатии към Русия, последните политически стъпки на България трудно могат да бъдат определени като приятелски. В същото време за „вътрешна употреба“ акцентът се поставя не върху конкретните действия на българското правителство, а върху уж някаква „задочната обмяна на реплики“ между министър-председателя Бойко Борисов и външния министър Сергей Лавров. Видите ли, по думите на Лавров, българският премиер обявил, че енергийните проекти /“Южен поток“, АЕЦ „Белене“ и петролопровода Бургас-Александруполис/ са били спрени заради интересите на САЩ. Борисов не се съгласи с тази трактовка и отбеляза, че „руснаците продават най-скъпия газ на своите братя православни славяни – българите“. И всичко това се случва на фона на редовните изказвания на официалните лица за абстрактната готовност да изграждат сътрудничество с Русия.

Но зад подобна „завеса от приказки“ се крият неоспоримите факти за целенасочени удари не само по политиката на Русия, но и по бизнеса с руско участие. Рафинерията „Лукойл-Нефтохим“, най-голямата и съвременна от този тип в страната, получи отказ да продава купено от държавния резерв гориво с вече платен акциз. Българите възприеха отказа за смесването на гориво с биокомпоненти* за нарушение на закона, а компанията – за намеса в своите вътрешни работи. В същото време в България като мантра повтарят, че „Южен поток“ ще се върне, дори на още по-изгодни за страната условия...

По същество през последната година София убедително доказа, че е готова да разговаря с Москва за всичко взаимноизгодно, полезно и нужно. Но щом се стигне до дела, то може смело да се гледа на отношенията по един или друг въпрос във Вашингтон, Берлин и Брюксел и да се направи 100-процентова прогноза. Българският бюджет сериозно зависи от външни инвестиции, независимо дали става дума за заеми или пари от еврофондовете. А кой плаща... Мнението на обикновените граждани, симпатизиращи на „братята-славяни“, си оставя тяхно лично мнение. „Ние сме малка страна и не можем да се противопоставим на Европа и САЩ“. Това е най-честият отговор на българина".

Източник: БГНЕС

"Лукойл" откри голямо находище на газ в Румъния

Руската компания "Лукойл" е открила големи залежи на газ в шелфа на Румъния, гласи съобщение на компанията, предаде БГНЕС. Находището ...

* Според изрично уточнение в сайта на ДАМТН, съгласно чл. 47 от Закон за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), лицата, които пускат на пазара течни горива от нефтен произход в транспорта, са длъжни в определени срокове да предлагат горивата за дизелови и бензинови двигатели смесени с биогорива със съответното процентно съотношение, а крайните разпространители са длъжни да предоставят на пазара тези горива, смесени с биокомпонент, два месеца по-късно от икономическите субекти, които ги пускат на пазара.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика