Румен Петков: Енергийната ни сигурност зависи от арогантните действия на САЩ

7260
Румен Петков: Енергийната ни сигурност зависи от арогантните действия на САЩ
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

Въпросът за енергийната сигурност на Европа се удря от Съединените щати и безумните санкции, които те налагат по Северен поток и спирането на Южен поток, заяви пред медиите председателят на АБВ Румен Петков.

„Сега е моментът България да каже още веднъж, че е готова да изгради Южен поток, за да бъдем гарантът за газовата сигурност на нашия регион. Енергийната ни сигурност зависи от арогантните действия на САЩ“, категоричен бе Петков.

Румен Петков с идея за нов шеф на Булгартрансгаз - г-жа Лорер

Лидерът на АБВ Румен Петков отново поиска от управляващите уволнения в енергетиката. "Ако нямат кандидатура за Булгартрансгаз, по-естес...

Председателят на АБВ Румен Петков представи пред медиите официален документ от ЕК, изобличаващ лъжите на правителството в газовия сектор. Става въпрос за извадка от директива и фиш към нея от 19 ноември 2021 година. Във въпросния документ са разписани сроковете за въвеждане в експлоатация на газовата връзка Комотини-Стара Загора, като параметрите на времевия порядък са подадени от българска страна. Петков припомни, че въпросният проект започна през 2009 година, деформиран фундаментално и корумпиран от правителствата на Бойко Борисов.

„Двете последни служебни правителства, както и настоящото правителство, хвърлиха огромни усилия да убедят обществото, че проектът ще бъде завършен на 31 декември 2021 година и въведен в експлоатация на 1 юли следващата година. Няма такъв случай в световната история, в който процесът на въвеждане в експлоатация да е шест месеца. Никой не отговори какви са технологичните причини за това“.

В горепосочения документ разписаният срок за въвеждане в експлоатация на газовата връзка е октомври месец 2023 година, обясни председателят на АБВ.

„Това означава, че или министър-председателят Кирил Петков е тежко заблуден, или той тежко ни заблуждава. И когато ние говорим години наред, че ръководството на ICGB гарантира провала на проекта и невъзможността да получаваме азерски газ, никой не обръща внимание“.

Румен Петков и Иван Гранитски представиха пред Н. Пр. Елеонора Митрофанова Инициативния комитет за отбелязването на годишнината от Освобождението на България

Председателят на ПП АБВ Румен Петков и чл. кор. Иван Гранитски, председател на Инициативен комитет, който ще работи за отбелязването на...

Румен Петков допуска, че някой от българска страна, вероятно ръководството на ICGB, е съобщило в ЕК различни срокове от тези, които са представени пред българското общество.

„Който и да поеме ръководството на „Булгаргаз“ от днес, той няма отговор на два въпроса – на коя точка иска газ на 1 юли от азерска страна и как този газ влиза в България, на коя дата. Значи има мотивирани хора във всички власти, които не се смущават от тези неща“.

2 млн. евро са загубите на ден за държавата ни от това, че не получава азерски газ.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Ракетата-носител на Гешев: Да размърдаме ситуацията

Ваня Григорова се регистрира в ЦИК за предстоящите избори

Признание за постигнатото в ЕП: Елена Йончева за номинацията си от ДПС

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com