Румен Петков: В коалиционното споразумение има груби грешки

5930
Румен Петков: В коалиционното споразумение има груби грешки
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

В рамките на коалиционното споразумение на "Продължаваме промяната" с партньорските партии се допускат груби грешки, предупреди лидерът на АБВ Румен Петков. Като пример, той посочи замисленото трансформиране на КПКОНПИ. "Идеята да се направи нова агенция за борба с корупцията с разследващи функции не е добра идея", категоричен е Петков. "Трябва да си даваме сметка, че всички инспекторати на министерствата, концентрирани в такава агенция, ще дадат своя "съществен принос" в доотравянето на институционалната атмосфера", каза той и припомни, че такъв инструмент България е имала в миналото – Комитета за Държавна сигурност.

Лидерът на БАВ изрази неодобрение и на някои предвидени преструктурирания в изпълнителната власт, които според него, могат да блокират администрацията за 6 месеца напред и които се нуждаят от субординация и координация с ЕК. "Стигнем ли до такъв тип блокаж, трябва да се носи персонална отговорност", отсече Петков.

Румен Петков: Минеков трябва да бъде уволнен веднага!

За незабавно уволняване на министъра на културата, настояха от АБВ. Повод за искането им е издадена  заповед от министър Минеков н...

Той и представителят на АБВ в парламента Владимир Маринов потвърдиха заявеното си намерение да отстояват свои позиции, различаващи се от тези на парламентарната група на "БСП за България". Като такъв пример Маринов посочи анонсираното изваждане на агенциията по храните и тази по горите от земеделското министерство, както и на АПИ от регионалното министерство. Според Петков, ваденето на агенции и разпределянето им в други ведомства не кореспондира с европейските регламенти и директиви. Определени сектори ще загубят единството си и ще е под въпрос как ще работят програмите, какво ще се случи с Плана за възстановяване и с програмите за новия програмен период.

Иначе, АБВ подкрепят предлаганите от първата политическа сила структура и състав на Министерския съвет. "Разчитаме на силно правителство, правителство, което да скъса с практиките на 11 – 12 години порочно управление на ГЕРБ и компания и вярваме, че излъчените министри и премиер могат да бъдат тези хора, които да направят така, че българинът в най-кратки срокове да усети, че има държава", заяви Маринов.

Новото правителството, според Румен Петков няма да има 100 дни толеранс и посъветва новите министри да бъдат готови за нападки от страна на ГЕРБ и ДПС.

"Има крещяща необходимост да бъде направена инспекция на работата на служебното правителство", алармира лидерът на АБВ. В Министерството на културата, по думите му, ситуацията граничи с абсурда – закриват се отдели, правят се преструктурирания седмица преди разпускането на правителството. Като най-крещящ пример той посочи върнатото от МС предложение за нов устройствен правилник на министерството. Петков алармира и за нередности в министерството на спорта, посочвайки, че там са правени отдавания и преотдавания, фаворизиране на определени федерации и неглижиране на други.

Новото правителство ще завари много тежка ситуация в енергетиката, отбеляза още Петков и припомни ситуацията с цените и положението на електроразпределителните дружества, топлофикациите и проблемите, свързани със забавянето на газовата връзка с Гърция.

Възстановяват Комитета за държавна сигурност, алармира Румен Петков

Това, което се предлага сега, е възстановяване на Комитета по държавна сигурност от 60-те години на миналия век - инспекторатите на вси...

Ние трябва да търсим пропуснати ползи, категоричен е Петков и поясни: "Не просто 90-те хиляди евро на ден за невъвеждане в експлоатация, защото тези 90 000 на ден са несъизмерими с пропуснатите ползи, а по Закона за задълженията и договорите". По негови изчисления, губим 2 милиона лева дневно.

За незабавно уволняване на българските представители в борда на ICGB и процесуално-следствени действия срещу тях, настоя Петков и заяви, че ще отправи питане към вътрешния министър Бойко Рашков докъде е стигнала проверката на МВР по входирания от АБВ сигнал още на 18 юни 2021 за катастрофалните забавяния на проекта. 

Той упрекна отиващото си служебно правителство в съучастие в грабежа, заради мълчанието му по случая и подчерта, че АБВ настояват за ревизия. 

 

 

Румен Петков алармира за зависимост на енергийния министър от ICGB, която води към президентството

За продължаващи зависимости и тревожно състояние на енергетиката алармира лидерът на АБВ Румен Петков. Именно зависимости са причината ...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика