X
 
 

Румен Радев: Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята

5349 14
photo of Румен Радев: Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята
Снимка: БГНЕС
Преди 76 години на Гарнизонното стрелбище в София угасна един от най-ярките поети на България, написа президентът Румен Радев в профила си в социалната мрежа Фейсбук по повод годишнината от разстрела на поета и неговите другари Антон Иванов, Петър Богданов, Георги Минчев, Атанас Романов и Антон Попов. По-рано през деня в София се състоя и възпоменателен митинг-поклонение.

"Никола Вапцаров се осмели да предизвика историята от името на малкия човек, останал извън нейните празни контури. И ако днес стиховете му продължават да ни окриляват и смущават, то е, за да ни напомнят, че да хленчим не ще ни помогне. Че между нас и надеждата за утрешния ден са барикадите на живота, които единствено делата и ръцете ни могат да срутят.

АБВ иска от Румен Радев да наложи вето върху Закона за лова и опазване на дивеча

"Видно от сайта на Народното събрание, на 11 юли 2018 година едновременно на първо и второ четене, в нарушение на духа на Правилника за...

Разстрелът не съкруши гласа на поета, не ни отне Вапцаровата убеденост в прогреса – технически, човешки, обществен, социален - напредък за всички, за безброя. Упованието, че дори когато животът без милост ни връзва крилата, с главите си можем да счупим ледовете, да снемем слънцето при нас. Защото вярата е също така нужна на човека, както и хлябът.

Оставил приживе само една стихосбирка, Никола Вапцаров доказа, че талантът не се измерва с обема на творчеството. И от дистанцията на отминалите години все по-ясно виждаме как със силата на своя стих и съвест поетът надживява палачите си – и физическите, и тези от ново време", написа президентът.

Поклон пред паметта на Никола Вапцаров!

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 2 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • вапцаров се обяви за македонец 8 вапцаров се обяви за македонец преди 1 година Профил на трол?
  и наистина предизвика историята в услуга на русия и по заповед на московския коминтерн и историята го погледна мноого строго с очите на хилядите избити българи от Македония , чиято вина беше че не се отказаха като вапцаров от рода си в полза на чужди интереси
 •  Янко Сакъзов 7 Янко Сакъзов преди 1 година Профил на трол?
  ''ДРУГАРЮ'' ПРаЗИДЕНТ радев , ОТГОВОРИ НА БЪЛГАРИТЕ /без комунистите , те не са българи/ , ЗАЩО БЪЛГАРИЯ ЗАСТРЕЛЯ Н.ВАПЦАРОВ , ЗАЕДНО С ГРУПА НЕЛЕГАЛНИ ТЕРОРИСТИ УБИЙЦИ , КОМУНИСТИ ? ЗАЩО , БЕ , РАДЕВ ? ЗАЩО ВЯРВАШ НА КОМУНИСТИТЕ ? ЩЕ ТИ ОТГОВОРА В ОЧИТЕ - ЗАЩОТО, ЛИЧНО ТИ, СИ КОМУНИСТ , А КОМУНИЗМЪТ Е ОБЯВЕН ЗА ПРЕСТЪПЕН В БЪЛГАРИЯ , СЪЩО КАТО НЕГОВИТЕ РОЖБИ - НАЦИОНАЛ- виж още ›› СОЦИАЛИЗМА НА АДОЛФ ШИКЪЛГРУБЕР ХИТЛЕР И ФАШИЗМЪТ НА БЕНИТО МУСОЛИНИ ! ВЯРВАШ ЛИ ,ЧЕ Н.ВАПЦАРОВ Е РАЗСТРЕЛЯН ЗАРАДИ НЕГОВИТЕ ''МОТОРНИ ПЕСНИ'' ? ТИ , ВЪОБЩЕ , ПОЗНАВАШ ЛИ ЖИВОТА НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ ПРЕСТЪПНИК Н.ВАПЦАРОВ ?? ЧУВАЛ ЛИ СИ НЯКОГА ИМЕТО НА ГОЛЕМИЯ БЪЛГАРСКИ ПОЕТ , ДИПЛОМАТ , ПРАВИСТ , УЧЕН ТЕОДОР ТРАЯНОВ ? ЗНАМ , ЧЕ НЕ СИ И....ТОВА Е ДОСТАТЪЧНО !
 • Анонимен 7.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Срамната следосвобожденска история на България не запо4ва от 1944-та година !Тя , продължава и до днес с напъните за лустрация , с безотговорното тълкуване на фактите , от кито А. Доган се възползва по всякакъв на4ин .От 1923-та година , ДО ДНЕС , е избит преследван и изтезаван , 4есто по най-безмилостен на4ин , толкова български народ , 4е 4ервените кхмери в Кампу4ия , биха се изненадали .Про4ет виж още ›› и романа на А. Страшимиров ХОРО и ще ти увисне 4енето !И дано се по4ешеш по кухата глава !
  : 5 !
 • Янко Сакъзов 7.2 Янко Сакъзов преди 1 година Профил на трол?
  7.1 , червен макак , по един гнусен начин се опитваш да омаловажиш кървавите престъпления на комунистите ! Не ни навирай в очите червения палач Пол Пот !!! Когато се е проливала българска кръв , там винаги сте вие , комунистите ! Напиши кога не е било така ! Ще напишеш , ама друг път ! Дали за кървавя атентат в ''Св.Неделя'', дали коминтерновската буна 1923 г., дали подвод виж още ›› ничарите- убийци от сесесере и....край нямат !!! Държавата се зашити от тези бандити , тя беше длъжна да го направи и срещу комунистическите убийци шумкари , които шетаха из горите , обираха села и мандри , убиваха невинни държавни чиновници и като чуеха за полиция или жандармерия , бягаха като зайци ! Хванеха ли ги , прошка нямаше,защото това бяха разбойници и ваши дядовци и бащи ! А след 1944 г.....!!!!! Сега, защо сте живи , кой ви е простил и защо......?
  : 2 !
 • но в бурята ще бъдем пак с теб народе мой... 6 но в бурята ще бъдем пак с теб народе мой... преди 1 година Профил на трол?
  интересно с кой народ е в бурята лирическия герой - с руския или с македонския, защото авторът се е отказал от българската си принадлежност и е развивал доста скъпо платена подривна дейност срещу държавата на българския
 • DrMihail Nikolov 6.1 DrMihail Nikolov преди 1 година Профил на трол?
  Samo sociopati moralni degenerati moze da pljujat taka!Vsjako obstestvo ima svoite BOKLUCI!
  : 5 !
 • НЕ ПО ДУМИТЕ, А ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ... 5 НЕ ПО ДУМИТЕ, А ПО ДЕЛАТА ЩЕ ГИ ПОЗНАЕТЕ ... преди 1 година Профил на трол?
  Вапцаров е ЧЛЕН на нелегална, Финансирана от чужда държава група за диверсии, заловен въоръжен и при обиска е открито голямо количество тротил - и днес би бил определен като опасен терорист. Осъден и разстрелян по тогавашния ЗЗД защото е война , а той саботира за вражеска държава. След преврата през 1944г. под дулата на руската армия Вапцаров е поставен заедно с Христо Ботев и днес и двамата са виж още ›› познати с етикета поети-революциенери. НО Ботев пише и загива мечтаейки за свободна!! България, а Вапцаров за обратното - чете Маркс, Ленин,Манифеста на комунистическата партия. Там, сред десетината точки е напр. и "отнемане собствеността на всички бегълци и бунтовници" - т.е. превръщането на държавата в затвор за гражданите - както й стана - сбъднаха му се мечтите - разстрелваха на място всеки дръзнал да напусне руския лагер. Едва ли има извинение и прошка за такива като Вапцаров, прегърнали подобна точна програма за държавно управление на терор. Друг прочут терорист и шеф на ВМРО Ванче Михайлов разказва,че преспивайки в къщата на бащата Вапцаров - македонският воевода Йонко е спал в стаята на никола и сутринта попитал Йонко: "Да си чувал някога да съм крал?". Йонко отрича, разбира се, а Ванче му казва, че видял книги на Маркс, Ленин и ги хвърлил в кладенеца. И заявил, че не трябва на младия Никола да се разрешават подобни четива. Е, не книгите водят сина му на разстрел, а делата му. В къщата е отсядал и цар Борис III Обединител, но точно той отхвърля молбата за помилване на човек, който работи срещу държавата си в полза на друга държава.
 • Запознат 4 Запознат преди 1 година Профил на трол?
  Вапцаров е слуга на съветските окупатори, изпратен да действа срещу родината си.Прочетете записките на ПЛЕМЕНИКА му.Той описва нещата така както са ,че Вапцаров е "употребен".
 • резидент червен решетников не е чел даже за червенокожия винету 4.1 резидент червен решетников не е чел даже за червенокожия винету преди 1 година Профил на трол?
  не е чел и спомени за Вапцаров от бойка: Набивал пържолки и червено винце, а и специалитети за закуска и не са празнували български празници, а деня на Червената армия с пищна почерпка - Яжте и пийте, другари! - викал Николчо като разпоредител на тържеството - руските терористи като Вапцаров добре са поминували докато предизвиквали историята... май още преди разстрела е червей - червив от пари виж още ›› и с червива продажна душица ...
  : 2 !
 • ВАПЦАРОВ Е ЕДИН ОТ РУСКИТЕ ЕНИЧЕРИ ПРЕДАЛИ И ПРЕДАВАЩИ И ДО ДНЕС БЪЛГАРИЯ 3 ВАПЦАРОВ Е ЕДИН ОТ РУСКИТЕ ЕНИЧЕРИ ПРЕДАЛИ И ПРЕДАВАЩИ И ДО ДНЕС БЪЛГАРИЯ преди 1 година Профил на трол?
  Майката на платения руски терорист Вапцаров пише молба за милост до Цар Борис III: „Молбата ми е милост, милост, Ваше Величество, подарете живота му, на моя отговорност ще се старая да му въздействувам, да стане добър Българин”. Разбира се и помияра Вапцаров пише до Цар Борис III молба за помилване както и др. петима от бандата. И пред съда Вапцаров се отрича от показанията, които е дал при разс виж още ›› ледването, но е осъден на смърт - веднъж продажник - цял живот продажник.. Тия терористи - руски еничери са били към 1000 , и ако е искал Цар Борис III , Царство България е могло да се справи. Никога това предателство на Царя няма да му бъде простено... СЛЕД РУСКАТА ОКУПАЦИЯ на България септември Започва невиждан кървав терор, като без съд и присъда са избити десетки хиляди хора. На първо място според указанията на комунистите това са хора от интелигенцията и управляващи­те до 1944 г. – учители, кметове, полицаи, висши офицери, тър­говци, адвокати, съдии, по-богати българи, членове на патрио­тични организации, свещеници... Официалната цифра, съобщена от властта на руските еничери няколко години по-късно е 138 000 души(за страна от 7 милиона). Но действителните цифри са по-високи.Във всички села и градове – училища, затвори и казарми били пре­пълнени с арестувани хора, към които били отправени абсурдни обвинения от типа на: „отговорен за катастрофата“, „отявлен фашист“, „народен враг“, „капиталист“ и така нататък. След ка­то били извършени тези масови арести, в продължение на мно­го дни арестуваните били подложени на нечовешки мъчения, бой, душене, пускане на ток и други. След това дошла кодирана за­повед от София, която гласяла: „Докарайте арестуваните в Со­фия!“— Това била паролата на комунистите всички арестувани да бъдат избити и разстреляни без съд и присъдаРазлични източници посочват, че в периода 1944-1945 г. комунистите избиват без съд и присъда между 25 000-35 000 души, които са цветът на нацията. Съюз „Истина“ разполага с документи и свидетелства за около 25 000 избити след 9 сеп­тември 1944 г. и около 250 000 репресирани в лагери и затвори, където има данни за убити още над 1000 души, и то по най-зверски начин. Между 1946 и 1985 г. 339 души са убити в райо­на на границите на НРБ при опит да напуснат нелегално стра­ната. Тези числа обаче според мен са силно занижени (може да се каже, че много документи липсват и са унищожени!). В сво­ите „Спомени“ царица Йоана твърди, че официалната статис­тика посочва 138 000 избити българи след 9 септември 1944 г. Някои дори говорят за 300 000 убити, но явно в това число се посочват и репресираните. Всъщност последното твърдение не е лишено от логика, тъй като преминалите през комунистичес­ките концлагери и затвори (86 концлагера и 29 затвора!) бяха смачкани от физическия и психически терор. Над тях беше из­вършен духовен Геноцид и повечето бяха унищожени като лич­ности и доведени до пълна деградация и унижение!… Много от тези хора не доживяха спокойно края на дните си и умряха преж­девременно от болести, глад, безработица, влошено здравос­ловно състояние и мизерия В началото на 1945 г. по указания на Георги Димитров и Трайчо Костов се изпращат български групи за обучение в НКВД в Москва. През юли 1945 г. по настояване на Георги Димитров от Москва за София заминават трима полковници: Стружников, Глу-бенко и Зеленски в качеството си на съветници при министъра на вътрешните работи Антон ЮговПо-късно в репресивния апарат се включват и други съвет­ски специалисти, предаващи на българските комунисти своя опит в терора и убийствата по същия начин както обучаваха през 30-те години немските специалисти от „Гестапо“ и „СС“ – факт, който и до сега се крие от историците! Набутването на България във война с Германия струва на страната близо 160 милиарда лева (1945 г.) и 40 000 жертви в жива сила (8337 убити, 9155 изчезнали и 22 958 ранени, България воюва с Германия, на нашата държава е отказан статут на съвоюваща страна и България е об­ложена с огромни репарации и средства за издръжка на 600 000 души от „освободителната“ (а всъщност окупационна!) съветс­ка войска. Този грабеж възлиза на близо 40 милиарда Тоталният финансов и материален грабеж продължава и с „драконовските закони“ за национализация, отчуждаване на „ед­рата градска собственост“ и насилствената колективизация в сел­ското стопанство.
 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  Всички предатели виновни за убийствата на Н.Вапцаров и на други антифашисти на гарнизонното стрелбище в София, виновни за включването на България във ВСВ на страната на Хитлеристка Германия и последвалите бомбандировки на нашите градове от англо-американската авиация си получиха заслуженото с присъдите на Народния съд и сега по форумите се проявяват техните наследници.
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  2 , написаното от теб говори или за комунистически бяс или за простотия ! Та комунистите бяха съюзници на нацистите и фашистите до 1944 г. ! Имахте си и договор за обща борба срещу англо-френско-американския империализъм !? Нали така ? Кой посрещна в София Вермахта и SS с ревове ''Хайл Хитлер !''и ''Да живее Сталин !'' Вие , комунистите ! Вашият поет Д.По виж още ›› лянов написа за SS ''Ода за синеоките рицари '' !! Да я прочетеш , простако !!
  : 1 !
 • ТАКА Е - вапцаров се е отрекъл от българския си произход 1 ТАКА Е - вапцаров се е отрекъл от българския си произход преди 1 година Профил на трол?
  Никола Вапцаров е високо платен руски терорист / убиец - руска слуга от забранената руска терористична антибългарска банда - БКП. Отказал се от българския си произход , и се писал .. македонец " по плана на русия за създаване на македонска нация , която след руската окупация на Царство България сеп 1944 г. е факт.... През целия си окаян животец, тоя помияр и предател, както и брат му Бор виж още ›› ис, обслужва чуждата , враждебната на България империя - русия изби милиони българи, асимилира милиони българи създавайки нацийки на принципа ,, разделяй и владей ", окупира два пъти България, обявява два пъти война на България , измисля славяни и славянство за да заличи българските колонии и културно наследство и т.н. много са нещата.... Вапцаров е финансиран и въоражен въ Царство България да убива , да прави атентати , ограбва / краде , да подрива държавата и законната власт ,за да заличи България и да станем 16 - та Руска република - Задунайска Губерния и заради такива като него станахме след злокобния сеп. 1944
 • руския агент вапцаров е активен участник в Соболевата акция с/у независимостта на България 1.1 руския агент вапцаров е активен участник в Соболевата акция с/у независимостта на България преди 1 година Профил на трол?
  След сключването на Пакта Молотов-Рибентроп в Москва 1939 бълг.комунисти обявяват за голяма заплаха за световния мир англо-френския империализъм - в стенограмите и официалните съобщения се говори за съюз м/у 4-те държави:Германия, Италия, Япония и СССР, а на 13.11.1940г. в Берлин Молотов иска България - Гл сек на външните работи на СССР Соболев идва тук на 26.11.1940г.и предлага България да се п виж още ›› рисъеди към компанията Хитлер- Сталин - бг комунистите организират ПОДПИСКА в подкрепа на присъединяването към оста берлин, москва(това е т.нар. след 1944г ''анти''фашистка соболева акция)В телеграма германския посланик в Москва пише до Берлин: “СССР е готов да приеме пакта на 4-те държави при условия:1.германските войски да се разкарат от Финландия, 2. СССР да окупира България и Проливите - ето за това е идвал Соболев в България: предлага срещу договор за защита, Царство България да предостави на русия военни бази в Бургас и Варна. Малко преди това подобни руски договори са сключени с Литва, Латвия и Естония и вече са обявени за руски републики. България отказва и влиза в пакта март 1941 г. - бг комунистите посрещат войските на Вермахта в България с хляб и сол като съюзник на СъветскаРусия, НО Молотов протестира пред Шуленбург: “...присъединяването на България е при условия , МНОГО различаващи се от заявлението на съветското правителство от ноември1940." Хитлер НЕ предава България , но когато обявява война на СССР - юни 1942 бгкомунистите почват да мразят Хитлер и минават на режим тероризъм за подготвка на ефективна руска окупация и преврат. Още на декември1940г в дома на Вапцарови в Банско е направен обиск и руския агент е арестуван - у него са намерени голямо количество пари. Края на декември е освободен под гаранция до разглеждане на преписката от прокурора.Началото на юни 1941 г. Вапцаров е арестуван отново в София е откаран в Разложкото полицейско управление във връзка с образуваното там наказателно дело по участието му в Соболевата акция за проруска пропаганда. Оттам е интерниран за 3 месеца в Годеч до произнасянето на съда. При организирания процес по реда на Закона за защита на държавата е оправдан. Закона за защита на държавата е закон от 1924 г. създаден от великана - Александър Цанков спасил Царство България през 1923 г. от руската слуга пияницата Александър Стамболийски ( БЗНС ортаците на БКП ) , който е искал да заличи Царство България като я направи руска провинция. ,,Закона за защита на държавата" счита за политически престъпления следните действия: членство в забранени организации, въоръжена форма на борба, действия срущу въоръжените сили на държавата, организации финансирани от чужди държави. След завръщането на Вапцаров в София септември 1941 г. е включен в група за терористична дейност против държавата.( 1-ва на Балканския полуостров и 6-та в Европа по просперитет ).Вапцаров работи с терориста / убиец, руска слуга Цвятко Радойнов, който е влязъл нелегално в страната, начело на група руски терористи още през лятото на 1941 г. Радойнов става ръководител на „минноподривната комисия“ към ЦК на БКП , чиято задача са терористични атаки срещу държавните институции въ Царство България и с/у немските войски. Вапцаров е касиер. За дейността си терориста Вапцаров получава 5 пъти по-висока заплата от средната за България, тъй като терористичната антибългарска организация е щедро финасирана от русия. През март 1942 година след много терористични атентати, убийства и грабежи са извършени арести на руските слуги / терористи = шумкари / комунисти . Арестувани са 60 руски еничери и са им повдигнати обвинения по реда на ЗЗД за сътрудничество и помагателство на терористична група финансирана от чужда държава и за организиране на дейност целяща насилствена промяна на установения държавен ред, както и за подривна дейност срещу съюзническите немски войски. В дома на Вапцаров са открити пистолет, огромен брой пари , Взривни материали,шифровани записки, агитационни материали и други уличаващи го в конспиративна дейност доказателства. Вапцаров признава за нелегалната си дейност. На 6 юли 1942 г. започва процесът.
  : 3 !
Нагоре