Румен Радев: Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България

13183
Румен Радев: Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България
Снимка: БГНЕС

Русия дава знаци за трупано с десетилетия недоверие към България. Смятам, че ние ще надживеем и ще превъзмогнем това недоверие, защото то не съответства на интересите и на духовната близост с нашите народи. Това заяви президентът Румен Радев в интервю за предаването "Панорама" по БНТ. За нас е важно да имаме пряка тръба за газа от Русия към България, стана ясно още от думите на държавния глава. 

Енергийните проекти

"Турски поток" е важен, стига да мине през България, счита Румен Радев. По думите му трябва непременно да завършим интерконекторите, защото само чрез тях можем да постигнем диверсификация и конкурентни цени. "Но нека не се заблуждаваме, че само с тези интерконектори България ще се превърне в енергиен център", предупреди Радев.

Според него АЕЦ "Белене" ще ни даде енергийна сигурност за в бъдеще. Радев смята, че България трябва да участва и много по-активно в европейските иновационни фондове, за внедряване на екологично чиста енергия.

Кризата между Русия и Украйна

Не съм си сменял нито за момент позицията. И сега твърдя, че моряците не бива да плащат цената на политическата амбиция. Никой няма интерес от милитаризирането от Черно море. А такова явно настъпва, коментира държавният глава темата с кризата в отношенията между Русия и Украйна след провокацията в Керченския пролив.

Радев отбеляза, че Европа не бива да става заложник на украинските вътрешнополитически амбиции. В този конфликт има повече от две страни. Трябва да търсим решения около принципи, а не да посочваме кой е виновен, тъй като това ни отдалечава от решаването на конфликта, категоричен бе президентът.

Радев в Катовице - защитава Парижкото споразумение, но ЕС да не пречи на руския газ

България е твърдо решена да подкрепи приемането на правилата за прилагане на Парижкото споразумение за климата на днешната конференция,...

Демокрацията, стабилността, бедността...

Демокрацията е застрашена от чувството за справедливост, корупцията и отчайващото състояние на медиите.​ Мога да добавя избо​рните​ правила, да не забравя и отчайващо​то​ ниско доверие на българския парламент. Демокрацията е застрашена и от липсата на отчетност и отговорност​, смята Радев.​ Аз не съм избран, за ​да ​премълчавам истината. Напротив - да я изговарям и ​отстоявам​. Добре знаете, че правител​ството​ разполага с бюджета​, посочи държавният глава. ​​

Фотосесиите не са мой патент. Не съм избран, за да приглас​ям​ на правителство​то​. Няма нищо опасно в плурал​изма​. Напротив - опасно е отсъствието на взаимен контрол между институциите​, каза Румен Радев.​ Не приемам внушени​ето,​ че виждате ли, проблемите ​в​ България са в резултат от липсата на диалог между м​е​н и правителтвото. Ще спомена бедността, несправедливостта, които са трупани с десетилетия. Това прави труден диалога с мен. Не може да има съглашателство и единение в името на корупционния комфорт и на гърба на българските граждани​, категоричен беше президентът.​​​

Приех парламентарните сили по време на консултациите за съставяне на правителство. Но днес правителството не изпълнява собствената си програма. Аз не искам да обсъждам б​у​ксуващи програми. Аз съм готов да обсъждам визия за бъдещето и “Визия на България” на БСП прави усилия в тази посока. Очаквам решителна визия за справяне с корупцията, за справяне със спада на чуждестранните инвестиции​, подчерта Радев​

​По думите му трябва да се пресекат възможностите за злоупотреби в изборния процес и да се работи за стратегическа алтернатива. Що се касае до дневния ред на обществото, мисля, че най-важното е да осигурим възможност за широко представителство на гражданите в управленските решения и в контрола на управляващите. ​Радев се обяви и за по-активни методи за разкриване и пресичане на корупционни практики по високите етажи. ​Той поиска мащабна реформа на институциите, тъй като така според него щяла да се ограничи колективната безотговорност.

Радев: Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален

Рискът от ескалация на конфликта между Русия и Украйна е реален, но Европа в никакъв случай не трябва да става заложник на украинската ...

Като президент, не мога да създавам партия, но бих подкрепил всяко усилие за изграждане на демократична алтернатива срещу корупцията, беззаконието и автокрацията, отговори държавният глава на въпрос дали ще прави политическа формация.

Няма кой да управи българското правосъдие освен нас самите и затова илюзията, че Европейската комисия милее за нашето правосъдие, трябва да я изживеем по-бързо, коментира частичното отпадане на Механизма за сътрудничество и проверка на ЕК над България държавният глава. 

Президентът благодари своята съпруга Десислава Радев затова, че "въпреки режисираните истерии от самото начало, тя продължава да стои до мен. Дори в тази среда, тя върши много неща", каза държавният глава и изброи някои инициативи, които първата дама е подела. Съпругата ми не шофира в автомобил на НСО, изрично посочи още Радев.

Той коментира и състоянието на медийната среда у нас, като отбеляза, че има свръхконцентрация на медийна собственост.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Атанасов с нови разкрития за Калин Стоянов, не отговори ясно дали ПП-ДБ е плътно зад Бойко Рашков

Елена Йончева предпочете Пеевски пред Борисов, но не му вярва

След скандалите с МВР и митниците: Над 9% разлика между ГЕРБ и ПП-ДБ

Последен ден за регистрация на партиите за изборите 2 в 1

Кабинетът "Главчев" на първа среща със земеделския сектор

Делян Пеевски лично поканил Елена Йончева да влезе в листата на ДПС за евровота

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика