ЕК прекратява частично наблюдението над България*

4309
ЕК прекратява частично наблюдението над България*
Снимка: iStock/Guliver

Европейската комисия (ЕК) частично прекратява наблюдението над България по Механизма за сътрудничество и проверка (МСП) и е готова да го отмени изцяло през 2019 година, "ако напредъкът продължава". Това се казва в прессъобщение на Брюксел, като се посочва, че ЕК е приела най-новия си доклад относно стъпките, предприети от България в изпълнение на поетите от нея ангажименти, по отношение на съдебната реформа, борбата с корупцията и организираната престъпност в контекста на мониторинговия механизъм.

В днешния доклад се разглежда напредъкът, отбелязан през последната година, с оглед на изпълнението на 17-те окончателни препоръки, отправени от Комисията в доклада от януари 2017 г., и се оценяват положително продължаващите усилия и решимост на България в изпълнението на тези препоръки. Комисията е убедена, че ако задържи настоящата положителна тенденция, страната ни ще съумее да изпълни всички оставащи препоръки и съответно оставащите показатели. Това ще даде възможност процесът по МСП за България да приключи преди края на мандата на настоящата Комисия — в съответствие с насоката, изразена от председателя Жан-Клод Юнкер в началото на мандата му.

През дванадесетте месеца след последния доклад от ноември 2017 г. България продължи да полага усилия за изпълнение на препоръките, отправени в доклада от януари 2017 година, отчита Брюксел. Комисията счита, че няколко препоръки вече са изпълнени, а редица други са съвсем близо до етапа на изпълнение. Въз основа на това три от шестте показателя (за независимостта на съдебната власт, законодателната рамка и организираната престъпност) могат да се считат за временно прекратени. От Комисията се изисква наблюдението да продължи, за да се потвърди тази оценка, тъй като в някои случаи действията са в ход. Засега остава наблюдението що се отнася до съдебната реформа, борбата с корупцията по високите етажи на властта и борбата с корупцията като цяло. ЕК предупреждава и, че се влошава медийната среда, което е допълнителен лакмус за механизма.

България очаква позитивен доклад на Еврокомисията

Позитивен доклад на Eвропейската комисия (ЕК) очаква България за напредъка по механизма за сътрудничество и проверка, предаде БГНЕС. Е...

Първият заместник-председател на ЕК Франс Тимерманс заяви: "В доклада се отчита, че България продължава да отбелязва стабилен напредък в изпълнението на окончателните препоръки, които отправихме през януари 2017 г. Тези реформи са необходими за ефективната борба с корупцията и организираната престъпност. Убеден съм, че ако настоящата положителна тенденция продължи и ако напредъкът се запази трайно и необратимо, процесът по МСП за България може да бъде приключен преди края на мандата на настоящата Комисия".

Комисията вярва, че България ще продължи усилията си за реформи и ще бъде в състояние да изпълни всички оставащи препоръки. Брюксел ще продължи да следи отблизо напредъка и ще направи допълнителна оценка на постигнатите резултати преди края на настоящия мандат на Комисията. ЕК очаква, че с това процесът по МСП за България ще бъде приключен. За да постигне тази цел, България се приканва да продължи да следва настоящата положителна тенденция, насочена към изпълнението на всички оставащи препоръки, завършва прессъобщението на Брюксел.

Коментарът на България

България е постигнала значителен напредък. За първи път се счита, че три от шестте показателя са временно затворени. Това заяви вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева относно доклада на ЕК по Механизма за сътрудничество и проверка. Това е нещо, което мен лично много ме радва, посочи още Захариева. В заключение се отчита много позитивно и работата на Висшия съдебен съвет. Отчетена е работата както на съдебната власт, така и работата на Съдебната система във всичките и звена, коментира първият ни дипломат.

ЕК ни подхвана за мръсния въздух, престъпните пари и жп транспорта

С ежемесечния пакет от решения във връзка с нарушения от страна на държавите членки Европейската комисия (ЕК) предприема правни действи...

Докладът е положителен, обективен, докладът ясно очертава постигнатите резултати и най-важното - необратимостта на осъществените реформи, подчерта и правосъдният министър Цецка Цачева. По думите ѝ три от показателите се считат за временно затворени. В доклада ясно се дефинира възможността за приключване на Механизма в рамките на мандата на тази Европейска комисия, отбеляза Цачева. Дадена е изключително висока оценка на усилията на правителството и Народното събрание за противодействието на корупцията по високите етажи на властта, изтъкна още министърът на правосъдието.

Приемам като една обективна оценка тази за борбата с организираната престъпност, отбеляза и вътрешният министър Младен Маринов. По думите му оценката се базира и на международната дейност на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП). МВР направи множество стъпки и продължава да прави такива по укрепване на капацитета на ГДБОП. Независимо от тези положителни оценки, това ни кара да бъдем още по-отговорни, заяви Маринов. Продължаваме работа по отношение на корупцията във взаимодействие с всички институции. На първо място работим за сигурността на българските граждани, категоричен бе още още силовият министър.

* Новината е обновена в 17:06 ч.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Зеленски: Украйна се нуждае от най-малко седем ПВО системи "Пейтриът" (ВИДЕО)

Макрон: Ще направя всичко възможно, за да туширам напрежението между Ливан и Израел

Как Русия разсипва електроцентралите на Украйна

С бомби и мощни атаки: Русия хвърля всички сили за Часов Яр

Една седмица в засада: Буданов разкри как е свален руския бомбардировач Ту-22 МЗ (ВИДЕО)

Шолц: Войната в Украйна може да се проточи още няколко години

Киев има право да удря военни цели в Русия: Министрите на отбраната на НАТО потвърдиха подкрепа за Украйна

Оп, грешка: Проруски сепаратисти убили американски путинист, твърди жена му

ЕС представя следващата седмица нов пакет санкции срещу Русия

Висш руски командир е сред жертвите на удар със Storm Shadow (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа