Корумпираната медийна среда доведе до липса на контрол на властта, смята разследващ журналист

1455
Корумпираната медийна среда доведе до липса на контрол на властта, смята разследващ журналист
Снимка: Getty Images/Guliver

"Тежкото отравяне на медийната среда в България, до което доведе комбинацията от монополизирана издателска и разпространителска дейност, предизвика пълен колакс на регионалната журналистика." До този извод е стигнал разследващият журналист Спас Спасов, който работи повече от 15 години като кореспондент за "Капитал" и "Дневник" във Варна.

Той разкри редица примери за различни нарушения на лица и групи, представляващи местната власт, които в даден момент са прикривани, заради зависимата и корумпирана медийна среда.

На дъното

Забележете: Да се говори за бедността отдавна е десета глуха на медиите. Темата няма как да издържи на сензационния порой от прихващачи...

Първият пример, който той посочи, е от Варна.

"В момента правителството се опитва да използва местната администрация във Варна като подставено лице, през което да даде на Георги Гергов 43 милиона лева за открит паркинг в центъра на града. От този факт не произтича дори квартална свада във Варна, камо ли сериозна медийна реакция. Отговорът защо това се случва е корумпираната медийна среда", заяви Спасов.

Според анализ на Асоциацията на европейските журналисти, един от най-разпространените методи за влияние в регионалната преса са договорите за т.нар. информационно обслужване, които медиите сключват с общинските администрации. На практика става дума за официализирани договорки за продажба на аудитория срещу гаранции за оцеляване на медиите във вътрешността на страната. В най-неприкрития си вариант договорите включват клаузи за опазване на добрия имидж на местните администрации.

"Деформацията на медийната среда води до безконтролно упражняване на местната власт, до корупционни практики при възлагането на обществени поръчки, откровените до наглост конфликти на интереси и неприкритото срастване на властта по места със структурите на сивия сектор в бизнеса. В още по-безскрупулния си вариант и директно с огранизираната престъпност", твърди Спасов като даде няколко примера в тази посока.

"В Смолян, за да бъде спечелена обществена поръчка за доставка на пелети от родителите на Делян Добрев, беше създадена цяла схема за възлагане на обществена поръчка, специално за тях. Това стана известно благодарение на една-единствена медия, нефинансирана от местната администрация.

Запалиха гума пред дома на фоторепортер в Бургас

Неизвестни лица запалиха входната врата на апартамента на фоторепортера от вестник "Черноморски фар" Борислав Пенков. Пожарът е възник...

Във Варна единият от заместник-кметовете се оказа, че е включен в списъците като социално слаб, нуждаещ се от жилище, за да си купи апартамент на данъчна оценка.

Отново във Варна, семейство Данови - баща и син, бяха членове на общинския съвет и то в продължение на два мандата. Разбра се, че докато са били в общинския съвет, са се занимавали с пране на пари, организиране на престъпна група, сводничество и склоняване към проституция. Бяха осъдени за това в края на мандата, когато нещата станаха невъзможни за прикриване."

До всичко това води развалената медийна среда, категоричен е Спасов. Той разказа още за разследване, което прави за "Дневник" преди 2 години, което показа, че 10 произволно избрани български общини са похарчили за период от 3 години, в периода 2013-2015 г. близо 3 милиона лева за купуването на влияние в местни медии.

"С тези пари са били купени 90% от медиите по места. От данните които събрах тогава, се оказа, че голяма част от парите са били изсипвани за радио и телевизионни предавания с напълно контролирано съдържание. На първите три места се оказаха Бургас, Варна и Монтана. В Търговище, кметът на града сключва еднолично договори, като определя на кои медии да плаща, колко да плати и за какви услуги да го направи."

В следствие на корупцията, качеството на регионалната журналистика става много ниско, заяви още журналистът. 

Делян Пеевски обяви, че се оттегля от активна издателска дейност

Повече от пет месеца Комисията за защита на конкуренцията не се произнася по искането за одобрение на сделката за придобиването на &bdq...

"След проучване на медийната среда, препоръките на самите журналисти са осигураване на професионална и правна помощ за журналистите по места, организиррането на обучиения на регионално ниво и подкрепата за разследващата журналистика от националните медии, каквато към момента липсва," завърши той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ОБЩЕСТВО:

Почина режисьорката Мариана Евстатиева-Биолчева

Звуците от Антарктида оживяват в интерактивна фотоизложба на Моста на влюбените на НДК

Сдружение обвинява АПИ и МРРБ в лобизъм заради пътната маркировка у нас

Миньори и енергетици на автопротест в София

Митрополит Антоний: Трябва ни деен патриарх, защото обществото има нужда от светлина и опора

С над 200 км/ч: Шофьор се заби в багер на Околовръстното в София (СНИМКИ)

Експерт се надява новите влакове на БДЖ да са от това хилядолетие

Областният управител на София обясни каква ще е съдбата на Паметника на Съветската армия

70% от хората искат нова пенсионна реформа

Жълт код за силни дъждове в седем области на страната

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com