Румен Радев: С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на санкциите срещу Русия

4782
Румен Радев: С удоволствие ще подкрепя всеки акт на отмяна на санкциите срещу Русия
Снимка: БГНЕС

Санкциите срещу Русия - те вредят, това е ясно, с удоволствие ще подкрепя всеки акта на отмяна на тези санкции. Президентът самостоятелно не може да инициира един такъв акт. Рано или късно ще се стигне до това решение.

Това заяви президентът Румен Радев в интервю за bTV.

Не съм канил Путин, имах само принципен разговор, но в най—скоро време и ще го поканя за 140-годишнината от освобождението на България. Нямам намерение да правя компромиси с историята заради обсесията на шепа депутати, допълни още той.

От ГЕРБ смятат мотивите на Радев за ветото върху Закона за концесиите за твърде общи

​По отношение на ветото на президента (върху Закона за концесиите - бел. ред.), ние имаме непрекъснат стремеж да съобразим волята на дъ...

На въпрос дали Русия е враг Румен Радев каза:

"България не трябва да третира никоя държава като враг, ние трябва да развиваме нашите отношения на една прагматична основа."

По темата за уседналостта на българските граждани, той посочи, че иска българите зад граница да гласуват. „Това е една връзка с България, но в никакъв случай да не гласуват под строй – това, което видяхме. Трябва такива законови инициативи да се осъществят, че на този срамен акт да бъде сложен край“, каза още държавният глава.

Относно мястото на ДАНС президентът заяви:

"Мястото на ДАНС като оперативен орган е към МС. Но мястото на Дирекция „Корупция” в ДАНС категорично не е под шапката на МС. Как си представяте Дирекция „Корупция” да събира информация и да разследва срещу своя принципал.

Ето какво пише в заплашителните SMS-и до Корнелия Нинова (СНИМКА)

Абсолютни глупости – с тези думи изпратилият заплашителен SMS до лидера на БСП Корнелия Нинова и Кемил Рамадан коментира факта, ч...

Не почива на никаква логика в тази дирекция да събираш информация и да разследваш своя принципал, своя началник.

Да вземем санирането - защо има множество жалби за некачествено саниране, от гражданите всякакви жалби, от ДАНС нито един ред. Не визирам кабинета на Борисов, Орешарски или Станишев, просто според мен още тогава е заложено това несъстоятелно място на тази дирекция, уточни Радев.

Попитан дали може да се справим при терористичен акт, президентът отговори: Ако ви кажа, че сме готови сигурно ще ви излъжа.

„Водещите държави в Европа не могат да се справят с това и това е факт. По големият проблем е къде стоим по отношение на тероризма. В момента има един смут и всеки, който казва, че няма страх, не е вярно. Има страх и той прониква постепенно в душите на всички. Европа не може да се развива ако сме наистина подвластни на страха”, коментира още Радев.

По думите му най-скандално назначение е това на Георги Костов като шеф на Митниците. На въпрос какви са отношенията му сега с Корнелия Нинова, президентът заяви, че са делови и се чуват, макар и рядко. Относно това дали има влияние от страна на БСП, Радев коментира: „Мисля, че и тази обсесия на някои медии вече омръзна. Не, не ми влияе БСП. Но аз ще остана задължен на г-жа Корнелия Нинова, защото тя беше човека, който издигна моята кандидатура и пое целия огромен риск с нея. Ще остана задължен на тези 2 млн. българи, които гласуваха за мен“.

Радев отказа достъп до стенограма от среща за КТБ

Президентът Румен Радев отказа на сайта "Биволъ" достъп до стенограмата от среща при предшественика му Росен Плевнелиев по темата КТБ о...

Президентът заяви, че отношенията му с премиера Бойко Борисов са делови-конструктивни. „И по отношение за назначеният за началник на отбраната, и за главен секретар на МВР. Обсъдихме моите предстоящи посещения в Гърция и Румъния в края на месеца, затова какви проекти, какъв състав от МС ще бъде с мен. Ние трябва да движим тези проекти. Обсъдихме и поканата към френския президент Манюел Макрон. Не мога да пропусна и недоумението от някои назначения, които се вършат“, допълни той. Като най-скандално назначение държавният глава определи това на бившия главен секретар на МВР Георги Костов като шеф на Митниците.

Във връзка с първата дама Десислава Радева, държавният глава уточни: „Съпругата ми има същите и кабинет, и правомощия, каквито е имала съпругата на г-н Петър Стоянов и г-н Георги Първанов. Нейното присъствие тук е факт. Мога да кажа, че благодарение на нейните усилия и активна подкрепа инициативата „Подкрепи една мечта“ придоби съвсем нов облик, стана много по-полярна за българската общественост. До края на май има най-много събрани средства от всички години досега, а годината не е приключила“.

На зрителски въпрос каква е ролята на първата дама в подкрепата към делата на президента, като често я описват като сив кардинал, Радев коментира: „Това ме разсмива, защото моята съпруга е изключително прям, открит и честен човек. Такъв човек не може да бъде сив кардинал. Това е човек, на който имам пълно доверие, споделям много неща, тя е моя опора. Благодаря й, че ме подкрепя, въпреки че върху нея се излива голяма помия, която е предназначена да атакува мен. Тя понася всичко“.

Президентът заяви, че се старае да бъде обединител на нацията.

Вижте какво коментира Румен Радев за стенограмата за КТБ, реформата в съдебната системасектор "Сигурност", инцидентът с хеликоптера в Черно море в първата част на интервюто.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Даниел Митов се отказа да бъде външен министър (ВИДЕО)

Политолог: ПП-ДБ искат да покажат, че ГЕРБ, ДПС и Радев играят заедно, за да ги унищожат

На първо четене: Вдигат заплатите на военните с 30%

"Не е честно": Борисов не е доволен, че всички го питат за Митов (ВИДЕО)

Желязков с първи думи за исканата му оставка (ВИДЕО)

"Не съм предлагал нищо": Срещата премиер-президент приключи безславно

БСП иска оставката на Росен Желязков

Войната в Близкия Изток помага на Путин, трябва военна помощ за Украйна: Говори министърът на отбраната

Радев и Главчев обсъждат исканите смени в кабинета

Борислав Цеков: Ако внесат вот на недоверие, ще нарушат Конституцията

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com