Румен Радев: В 19.10 ч. на сайта на президентството ще бъде публикувана първата стенограма за КТБ

6497
Румен Радев: В 19.10 ч. на сайта на президентството ще бъде публикувана първата стенограма за КТБ
Снимка: БГНЕС

10 минути след края на разговора стенограмата за КТБ ще бъде на публикувана. Премахнати са само имената на банки и финансови институции, различни от КТБ. Що не отнася до втората стенограма, първо ще преценя кога и дали – първата стенограма ще бъде тест зали заслужаваме прозрачност.

Това заяви президентът Румен Радев в интервю за bTV, което се очаква да приключи в 19 ч.

Президентът поясни, че за двете години от мандата на Росен Плевнелиев има две искания, а само от началото на неговия има 18. „Дали всички искат прозрачност или някой иска да създава кризи в банковия сектор“, запита Радев.

„Това е злоупотреба с реалните решения на Софийския административен съд. Той не задължава президентската институция да публикува стенограми. Съдът казва много ясно, че президентската институция може да върне своето решение за отказ с други мотиви или да прецени възможността за частично оповестяване. Имах много ясни мотиви, че ще публикувам тези стенограми. Имам резерви и причините да има отказ в началото на моя мандат са ясни. Няма как да ги публикувам в предизборния дебат или в консултациите за съставянето на нов кабинет“, заяви преди това Радев. По думите му това са едни митични стенограми, в които се насажда убеждението, че ще лъсне за КТБ кой колко е крал.

Сектор "Сигурност и отбрана"

Трябва да стабилизираме сектор „Сигурност и отбрана“, каза още президентът Румен Радев. „Всички видове въоръжени сили са еднакво важни – водят се съвместни бойни действия в една съвременна операция. Видовете въоръжени сили не могат един без друг и трябва да бъдат развивани хармонично и около това се обединихме, но нека е ясно едно – в 3-годишната бюджетна прогноза няма достатъчно пари за решението на всички проблеми, но има целеви средства за проектите за многоцелевите изтребители и многофункционалните патрулни кораби – около 2,3 млрд. лв.“, каза Румен Радев. По думите му вместо тези пари да отидат само за тези два проекта, това което е предложил е да се обърне внимание на всички в сектор „Сигурност“ като тези пари се разсрочат, без да спира изпълнението на проектите за един дълъг период от 15-20 години. „И с ресурса всяка година, да има пари и за проекта на Сухопътни войски, да има пари за заплата, но и което е много да има пари за подготовка, да не стават инциденти като днешния“, заяви той. „Очаквам бързи и конкретни действия“, добави президентът.

Държавният глава заяви, че идеята за връщането на казармата е добра и има пряко отношение с възпитанието на младежите, но в момента няма как това да стане . „Иска много средства, иска време, иска и разбиране на обществото. Трябва да се фокусираме върху професионалната ни армия, защото тя е неокомплектована - ние нея не можем да издържаме“, заяви той.

Инцидентът с падналия хеликоптер в Черно море

Във връзка с трагичния инцидент в Черно море и недостатъчните часове на летците, президента коментира: "Много са емоциите – основно състрадание, но и гняв. Гняв, че ние като държава не можем все още да се организираме и въпреки, че този проблем е ясен, въпреки, че наистина авиацията и като цяла армията ни остана малка, ние все още се туткаме и не можем да осигурим тези ресурси, които поне да гарантират една пълноценна и безопасна подготовка. Не само в авиацията, и във военноморските сили, в сухопътните войски, навсякъде. Това е изключително важно. Ако ние мислим за живота на нашите военнослужещи, най-сетне трябва да го направим. Въпросът е в приоритетите, въпросът е в отношението, в разбирането на тези проблеми. След проведения Консултативен съвет аз наистина съм доволен, че ние постигнахме консенсус. Поставих доста сгъстени срокове как може наличните ресурси да бъдат разпределени най-добре, така че да имаме приоритет върху личния състав".

Ангел Найденов: Ген. Радев е отказал назначаването на общ служебен кабинет с негово участие

"С връщането на мандата от БСП направихме още една голяма крачка към предсрочните избори. Съмнявам се, че Реформаторите ще направят каб...

Разговорът с Лозан Панов

Идеята на Лозан Панов, за вадене на прокуратурата от съдебната власт, ми се вижда алогична, коментира още Румен Радев във връзка със срещите му с председателя на ВАС Георги Колев, председателят на ВКС Лозан Панов и главния прокурор Сотир Цацаров.

„Организирах тези срещи, защото дебатът за съдебната реформа е много полезен в нашето общество. Всички чакаме съдебната система да се превърне в тази, която ще гарантира справедливост, истинска война с корупцията“, заяви той. „Аз не мога да бъда арбитър. Президентът има наистина ограничени правомощия. Той назначава тези големите трима с указ по предложение на съдебната система. Но президентът трябва да знае проблемите в системата, трябва да знае вижданията на ръководителите на отделните органи в тази система“, каза още Румен Радев.

Във връзка с инцидента с колата на Лозан Панов, държавният глава коментира: „Бях информиран за инцидента от г-н Лозан Панов. Знаете случая, излезе в публичното пространство. Веднага говорих с началника на НСО, той е извършил служебна проверка. Случаят вече е във Военно-окръжна прокуратура“.

На въпрос има ли забавяне в уведомяването на прокуратурата, президентът отговори: „Има забавяне. Не мога да кажа в момента да кажа защо. Говорил съм с началника на НСО. Разбрах за случая от г-н Лозан Панов. Началникът е предприел веднага всички действия в неговата компетентност, като е организирал служебна проверка– техническа експертиза, преглед на камери на гаражи, паркинги и т.н.“

Ненчев се оправда с Румен Радев за ремонта на МиГ-овете

"Чувствам се омерзен. Тук се казва, че действително съм разпоредил договор към РСК за МиГ-овете, след което първото нещо, което казват,...

Относно това как приема идеите на Лозан Панов – главният прокурор да бъде изваден от съдебната система, да се свика ВНС, Радев обясни: „Самият претекст за вадене на главния прокурор от съдебната власт, за да се орежат неговите правомощия и недосегаемост, каквито има в момента, ми се вижда алогична. Когато го изведем от тази съдебна власт и го направим абсолютно самостоятелен орган ще го направим още по-недосегаем“.

„Що се отнася до свикване на ВНС, в глава 9 на Конституцията, която се надявам, че г-н Лозан Панов е чел, много ясно пише, че за да се свика такова Велико народно събрание трябва да има проект за промяна на сегашната Конституция или изцяло нова. Г-н Панов не ми представи такъв, нахвърли ми някакви мъгляви идеи. Но не може да поставя на президента задача да изготви такъв проект. Не е президентът органа, който проект за нова Конституция“, допълни той.

На въпрос защо към него се отправят тези искания, държавният глава заяви: „Мисля, че има политически елемент в тези искания. Аз му го и написал много преди да му го кажа на живо, казал съм го и в публичното пространство“.

Държавният глава поясни, че за свикване на ВНС трябва да е много ясно какво означава това. „Проблемите не са само в прокуратурата. Проблеми има в цялата съдебна система, проблеми има и в НС, което не работи вече втори месец, проблем има с недоверието в политическите партии и това референдумът го показа много ясно. Трябва да знаем защо ще свикваме такова ВНС – само, за да орежем правомощията на главния прокурор ли?“, попита Радев и уточни, че обикновено ВНС се свиква, когато имаме искане за промяна на формата и устройството на държавното управление. „В програмата на ПП ГЕРБ също има виждане за свикване на ВНС и промяна в Конституцията, макар и да не се казва каква. Нека г-н Панов отиде при ПП ГЕРБ и да уточнят, да съберат всички възможни искания и да подложим нещата на дебат“, поясни той.

Вижте какво пише в стенограмата за КТБ

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Шефът на НЗОК ще съди Лена Бориславова за клевета

Радан Кънев: В Брюксел не се чува нищо от скандалите у нас

Д-р Петър Москов: През последните две години маските паднаха, обществото ни няма посока

Кабинетът освободи Вяра Тодева и още 5 областни управители за сметка на кадри на ГЕРБ (СНИМКИ)

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за премиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика