Румяна Ченалова твърди, че Сотир Цацаров е "политически избор"

6294
Румяна Ченалова твърди, че Сотир Цацаров е "политически избор"
Снимка: БГНЕС

"За разлика от Вас, аз не съм политически избор". С тези думи бившата съдийка от Софийски градски съд Румяна Ченалова се обръща към главния прокурор Сотир Цацаров в писмо, разпространено до медиите.

Поводът за него е изказване на обвинител №1, че „аферата КТБ ще бъде пратена в съда напролет. Времето на Ченалова също наближава“.

Нов запис от "Яневагейт": Министърът да яде бой

Ежедневната порция записи с разговори между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова...

„Не съм поласкана от специалното Ви внимание към мен, но съм учудена, че чрез подобни твърдения давате знак на подчинените Ви прокурори и съдиите, че съм извършила престъпление и трябва да бъда осъдена. Все пак кариерното им израстване зависи от ВСС, а Вие сте представител на мнозинството в него”, коментира Ченалова, която подозира, че ще стане клиент на Темида заради писмата, с които е сезирала европейските институции за корупционни схеми на високо ниво.

Тя пита защо твърденията за задкулисни практики от публикуваните в „Бивол” записи (за които се твърди, че са с участието на нея, адв. Момчил Мондешки и бившата шефка на СГС Владимира Янева - бел. ред.) не се проверяват „подобно на записите, известни като „Ало Ваньо“ и „Ти си го избра“ (става въпрос за Вашия избор)”.

„Защо господин главен прокурор прокуратурата избирателно се самосезира от публикации в медии и телевизионни предавания? Защо анонимните сигнали в определени случай са основание, а в други не за начало на наказателно преследване?”, пита още Румяна Ченалова в писмото си.

Тя поставя и още въпроси – за прокурорския контрол по продължили с години разследвания, приключили с провал; за „прескачането” на закона при командироването на някои обвинители и за сегашния формат на съдебната реформа, в който няма възможност за контрол върху дейността на главния прокурор, отбелязва още bTV.

"Яневагейт": Могат да те слушат и две години, има врътки. Цецо и Бойко с това удрят

Нови разкрития за неограничено и произволно подслушване от страна на „службите“ прави съдия Владимира Янева в следващата по...

„Да, страхът, контролът върху медиите са лостовете за управление на всяко псевдодемократично общество. Да, свободата е най – висшата човешка ценност и възможността да я загубиш сковава хората и ги превръща в безволеви примирени същества. Но винаги някой може да каже „Царят е гол!“ Истината. Е, аз искам да кажа истината на вашите прокурори – предайте им”, пише в края на писмото си Румяна Ченалова.

И продължава: „Българите са твърд и търпелив народ, господин Главен прокурор. Българите не са прост народ, както смята премиерът на Република България. Може би са отчаяни, може би са уплашени но са издържливи”.

Actualno.com припомня, че през последните дни в публичното пространство се появиха на порции нови записи по аферата "Яневагейт".

В пследният изтекъл запис на разговорите между бившия председател на Софийски градски съд Владимира Янева, нейната колежка Румяна Ченалова и Момчил Мондешки се разкрива кой според участниците е "долен" и кой трябва да "яде бой". Мондешки "предлага" бой да ядат тогавашният правосъден министър Христо Иванов и членът на Висшия съдебен съвет (ВСС). По-рано пък в друг запис подробно биват обяснявани похватите, които се използват от силните на деня в България в играта на тронове в съдебната ни система.

Запис от "Двете каки": Той главният прокурор ми звънна много късно

Нова порция записи от разговора между съдийките Владимира Янева и Румяна Ченалова беше публикувана от сайта „Биволъ“. В нег...

Припомнете си всичко, свързано с аферата "Яневагейт", ТУК

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Антоанета Цонева: 80% от ръководните постове в РИК-овете са на ГЕРБ и ДПС

ГЕРБ, ДПС и БСП провалиха първото заседание на комисията за "Турски поток"

Кога идват първите осем F-16 Block 70? Министърът на отбраната с график

Въпреки трусовете: ПП-ДБ обявиха, че се явяват заедно на изборите 2 в 1

Рашков напусна комисията за "Митниците": ДПС го "захапаха" за снимките, а той обеща да ги научи да не купуват гласове

Бивш главен секретар на МВР: Стефан Димитров е ходил и на банкет на КАТ

Тристранката обсъжда утре обезщетенията при безработица

Обвинените в контрабанда са били при Петя Банкова и при Асен Василев

След бурна драма: Главчев вече е и премиер, и външен министър

„Съвместна работа с ГЕРБ и ДПС е невъзможна“: Средна Европейска Класа се отделя от ПП-ДБ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика