Руският посланик: В България много над 50% от хората са русофили

24230
Руският посланик: В България много над 50% от хората са русофили
Снимка: БГНЕС

Може би ще се учудите или не, но хората, които се смятат за русофили, са много повече от половината население на България. Това заяви в предаването „Още от деня” на БНТ руският посланик в България Юрий Исаков.

Убедени сме, че влизането на България в ЕС и НАТО не трябва да накърнява двустранните отношения с Русия, подчерта руският посланик. Политическият диалог между нас продължава – нека напомня, че миналата година външният ни министър Сергей Лавров дойде в България, даде доказателство Исаков. Той включи и посещението на Волен Сидеров в Крим като част от добрите българо-руски отношения. Същото направи и за лидера на АБВ Георги Първанов, който е бил в Москва на конференция за сигурността. Дойде и вашият икономически министър Божидар Лукарски, който сам каза, че политическата конюнктура не трябва да влияе на икономиката между България и Русия.

Руският посланик: Паметникът на съветската армия е за съветския освободител, който спаси Европа

Паметникът на съветската армия в София не паметник не на тоталитаризма и на някакъв режим, това е паметник на съветския освободител, бл...

Безспорно историята влияе положително върху отношенията между България и Русия. Самият Исаков се причисли от българската част от населението, които смятат, че отношенията между двете страни има положително въздействие. Ние помним, че кирилицата е дошла от България. Не забравяме и редицата руско-турска войни, включително Освободителната война. Въпреки спекулациите за имперските амбиции на Русия, много руски военни са отишли на война за свободата на България „от сърце”, каза още Исаков.

Икономика

Относно икономическите отношения между страните и традицията българското Черноморие да има голяма посещаемост от руснаци, Исаков не можа да потвърди, че ще има 50% спад през тази година спрямо миналата. Посланикът призна, че спад на руски турсити ще има и посочи като една от основните причини спада на рублата. Сега да дойдеш на ваканция в България е два пъти по-скъпо, заяви Исаков, който не обели и дума дали нарочно Русия не води политика за намаляване на руските туристи в България. България ще е една от основните дестинации на руския турист – същото ще е и по отношение на купуването на имоти, добави той.

Исаков призна, че проектите „Южен поток” и „Белене” са били повлияни от геополитиката. „Южен поток” беше спрян заради ЕС, но българското правителство спря фактически строителните работи, каза той и отново изрази руската позиция, че „трябва да се помисли кой е виновен”. Исаков напомни и, че при посещението си в Будапеща Владимир Путин не е изключил да има разклонение от „Турски поток” – заместникът на „Южен поток”, за България. Бих запазил оптимизъм в това отношение, каза руският посланик.
Украйна

Между 25-30% ще се движи спадът на руските туристи по Черноморието

Между 25-30% ще се движи спадът на руските туристи по Южното Черноморие за сезон 2015. Това сочи анализът на Бургаската регионална тури...

Попитан дали Русия ще гарантира териториалната цялост на Украйна и няма да има стъпки в Крим, Исаков разграничи Крим и Севастопол от Донбас.

Геополитика

"Не виждаме реален мирен изход в Донбас. Основата за мирен изход са Минските договорености, а отделно Донецката и Луганската републики са готови да са част от украинската територия като автономии. Трябва да има Закон за амнистия, реформа на украинската конституция, да има разрешение какъв език да се ползва в Донецк и Луганск, те да могат да са автономни субекти от Украйна, заяви Исаков. Той направи сравнение по отношение на ползването на езика с Квебек в Канада. Трябва САЩ и ЕС да мотивират Киев за вземане на добри и уравновесени решения, за да има мирно решение на конфликта в Украйна. Москва прави всичко възможно същото да се случи в Донецк и Луганск", подчерта Исаков.

За финал руският посланик отрече, че неговата страна има имперски, агресивни намерения. "Нека видим чии военни бази къде са и така ще преценим кой с какви намерения е" , припомни той. Има рецидиви на Студената война по отношение на „имперската ни политика”. Медиите култивират фобии – говоря за медиите на западните ни партньори, като този „тонус” оправдава съществуването на НАТО, смята Исаков.

Туристическият поток от Русия е намалял с 40%

Туристическият поток от Русия се е съкратил с 40% или с 1,3 млн. пътувания в първото тримесечие на тази година, сочи доклад на руската ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика