С атака по Калин Стоянов: Бойко Рашков отговори защо е назначил жената на "Нотариуса" в МВР

10809
С атака по Калин Стоянов: Бойко Рашков отговори защо е назначил жената на "Нотариуса" в МВР
Снимка: БГНЕС

Депутатът от "Продължаваме промяната - Демократична България" Бойко Рашков отговори на МВР относно назначаването на съпругата на Мартин Божанов - Нотариуса.

От думите му се разбра, че през октомври-ноември 2020 г., когато министър на вътрешните работи беше Христо Терзийски (ГЕРБ), Главната дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) е обявила външен конкурс за разследващ полицай - практика, която тази служба не е познавала, според Рашков. Тогава начело на ГДБОП е Любомир Янев.

"Изтича конкурсът и има няколко души, които са издържали изпитите. В списъка е и Гергана Божанова, която е външен кандидат в смисъл, че тя не е била служител на МВР", отбеляза той и добави, че в практиката на ГДБОП нямало нито един външен конкурс за назначаването на външен кандидат, а всички били от служби на МВР, защото "поне малко трябва да разбират от полицейска работа, а тя е била сервитьорка в "SS club" на Божанов".

Още: Вътрешният министър реагира: Не познавам и не съм се срещал с Нотариуса

В предаването "Денят с Веселин Дремджиев" Рашков подчерта още, че "очевидно този конкурс е обявен много преди аз да стана министър на вътрешните работи, защото моята и нашата информация е, че между Божанов и тогавашния директор на ГДБОП е имало доста здрава връзка, иначе няма обяснение как така съпругата на Божанов изведнъж се явява и печели този конкурс".

Снимка: БГНЕС

Припомняме, че Бойко Рашков бе министър на вътрешните работи в периода май 2021 - юли 2022 г., а по този повод от вътрешното ведомство публикуваха документ за назначаване на съпругата на Мартин Божанов, под който се вижда печат с името на Рашков. Припомняме, че докато е служебен министър на вътрешните работи през 2021 г., Рашков назначи Калин Стоянов за шеф на ГДБОП.

В същото съобщение обаче стана ясно, че Калин Стоянов и ведомството му не желаят да отговорят на въпроса дали Гергана Божанова е била доброволен сътрудник на органите на МВР, тъй като това било държавна тайна.

Що се отнася до заповедта, която той е подписал за назначаването на Гергана Божанова в МВР, тя по думите на Рашков е заповед, която е бил длъжен да подпише, независимо че той е бил "на една седмица министър" и му е било невъзможно да проучва всички хора, на които подписва заповеди, които били общи заповеди за назначение и че между тях е била и съпругата на Божанов, за когото той към онзи момент не е имал понятие кой е той.

Още: Рашков: ГЕРБ и ДПС саботират комисията за Нотариуса (ВИДЕО)

Калин Стоянов е "света вода ненапита"

"Докато служителите на ГДБОП много добре са знаели за чия съпруга става дума, директорът на тази служба е знаел за коя съпруга става дума, може би Калин Стоянов, който сега се прави на незнаещ, на света вода ненапита, е знаел за коя съпруга става дума", изтъкна Бойко Рашков за министъра на вътрешните работи в оставка, допълвайки, че според него политиката на ръководството на МВР през 2020 г. е била такава - да назначат съпругата на Мартин Божанов в ГДБОП.

Във връзка с публикацията на МВР Рашков посочи, че ведомството по думите му е показало завършващия етап на една процедура, а "са скрили умишлено, и това е в стила на Калин Стоянов междудругото, скриват главното - конкурсът, който не съм обявявал аз, подборът на кандидатите не съм го правил аз - подборът на тези, които са издържали конкурса, е направен много преди аз въобще да мисля, че бих могъл да стана министър на вътрешните работи и което се вписва успешно като поведение в тази прикритост на сегашния министър на вътрешните работи и за когото ние всички знаем неговата пристрастност към определена политическа партия", каза Рашков, който очевидно визираше ГЕРБ.

Още: "Теч на информация": Калин Стоянов е разговарял по телефона с Нотариуса, смята BIRD

Експерт ли е Калин Стоянов?

На въпрос как коментира думите на бъдещия служебен премиер Димитър Главчев, че Калин Стоянов е експерт и че може да остане на поста и в следващия кабинет, Рашков подчерта, че има съмнения и колебания доколко Стоянов е експерт и ги е бил казвал още когато се е обсъждало неговото назначение.

"За съжаление моята дума не тежеше толкова, колкото на друг от "Продължаваме промяната" (бел.ред. съпредседателя на партията Кирил Петков) и на Борисов, които тогава са решавали кадровите въпроси. И от това, че Борисов е предложил на Кирил Петков да бъде назначен Калин Стоянов за вътрешен министър, аз бях против, но моето мнение нямаше значение към онзи момент", коментира не за пръв път Рашков този въпрос, цитиран от "Дневник".

Преди дни пък премиерът Николай Денков подчерта, че вътрешният министър към момента прикрива връзки по случаите с "Нотариуса" и "Осемте джуджета".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Каракачанов: Трябват решения и воля за подпомагане на младите семейства

Нинова регистрира в ЦИК листата на БСП за евровота, водачът е ясен

Крум Зарков: Страната ни се намира в ситуация на безвластие

Ваня Григорова похвали Нинова за лявото обединение, но листите вече били формирани

ГЕРБ: Подкрепяме проекта за изграждането на държавна национална детска болница

Кирил Петков: Не съм разпитван, не вярвам на ДАНС и прокуратурата

ПП-ДБ дава на прокуратурата и ДАНС решението за частна детска болница

Пеевски: Служебното правителство незабавно да отмени решението си за частната детска болница

ПП изключи депутата Стоян Георгиев

Радев призова кабинетът да преосмисли решението за частна детска болница

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика