Сачева призна за проблеми със Закона за личната помощ, Мая Илиева разкри лъжа

9206
Сачева призна за проблеми със Закона за личната помощ, Мая Илиева разкри лъжа
Снимка: Ива Иванова / Аctualno.com

До 30 юни трябва да бъде направен пълен преглед и анализ на действието на Закона за личната помощ, така че да можем заедно да вземем решения. Те не са единствено и само финансови, но в никакъв случай не би трябвало да пренебрегваме и финансовия аспект, защото недостигът, който имаме към момента, при очакваното нарастване на броя на потребителите, може да възникне на 230 милиона лева в бюджета. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на парламентарния контрол.

"Всяко допълнително забавяне на влизането в сила на Закона за социалните услуги води след себе си не просто до финансови, но и до човешки проблеми, добави тя.

Деница Сачева: Протестът на майките е изцяло политически, законът няма да бъде отменен

„Законът за личната помощ няма да бъде отменян. В него обаче има текст, който ме задължава в срок до 30 юни тази година да внеса ...

По-рано през деня протестиращата медицинска сестра Мая Илиева каза, че не е вярно, че 50% от всички приходи на болниците отивали за заплати, а 50% само от плащаното от НЗОК за болниците. Затова и потърсили обяснение от здравния министър и депутатите за неизпълненото обещание.

По вреmе на контрола Сачева призна още, че Законът за личната помощ не е универсална панацея, но посочи важността трите закона, отнасящи се за хората с увреждания, трябва да работят заедно.

В Министерството на труда и социалната политика не са постъпвали сигнали за общини, в които се отказва приемането на заявления по Закона за личната помощ, посочи Сачева. Ако народните представители разполагат с такива сигнали, от МТСП са готови веднага да направят проверки и да разгледат всеки един случай, твърди тя.

Министърът допълни, че проблемите със Закона за личната помощ далеч не са само финансови. Те са свързани и с възможността на общините да осигурят необходимия капацитет, както и от гледна точка на възможностите за индивидуални оценки в такъв голям размер. Министърът отново припомни, че Законът за личната помощ беше приет при ясна отрицателна обосновка от Министерството на финансите.

Майките от "Системата ни убива" подготвят протести, искат оставка на Сачева

Оставката на министър Деница Сачева поискаха Майките на деца с увреждания от „Системата ни убива“. Това стана ясно по врем...

Законов ангажимент на МТСП е да осъществява държавната политика за предоставяне на лична помощ на хора с увреждания, заяви Деница Сачева и допълни, че по данни на Агенцията за социално подпомагане за периода от 1 април 2019 година до 28 февруари 2020 година, общият брой на подадени заявления - декларации за изготвяне на индивидуална оценка за потребностите за включване в механизма на личната помощ е в размер на 30 013.

За 28 708 е установено, че отговорят на условията по закон. На тях са издадени направления за съответния брой часове. Очаква се поетапното им заявяване за предоставяне на подкрепата пред съответната общинска администрация. Към посочения период са сключени 22 560 трудови договори с асистенти за оказване на необходимата грижа на ползвателите. Броят на асистентите е 22 362, като асистентите са основно хора от семейното обкръжение на ползвателя.

Броят на прекратените договори за този период е 1850 , като прекратяването е поради различни причини като смърт на ползвателя на личната помощ, искане на човека, който я ползва или на асистента, изтичане на срока на индивидуалната оценка на потребностите.

Плащанията се извършват, като за септември 2019 година по бюджетите на общините са преведени 2 млн. 412 хиляди и 530 лева, за октомври - 4 милиона 232 хиляди лева, за ноември - 5 млн. 518 хиляди и 200 лева, за декември - 7 милиона 748 хиляди и 180 лева , за януари - 13 милиона 798 хиляди и 70 лева.

"Политически зоопарк" в парламента: Определения "терористки" и прекъснато заседание

Заради безредици в залата заседанието на парламента бе прекъснато за 15 минути. Ситуацията ескалира след декларациите на БСП и ГЕРБ.В ...

Сачева обърна внимание, че Законът за социалните услуги също беше изстрадан като Закона за личната помощ, но това не пречи в момента да се създават допълнителни предпоставки за това да се подкопава доверието в него и да се търси механизъм допълнително да бъде отложено неговото влизане в сила чрез сезиране на Конституционния съд.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

БНТ "забрави" да излъчи пълното интервю със служебния премиер, липсва ключова част за Даниел Митов

Димитър Главчев: Нямам намерение да предлагам друг външен министър

Мартин Димитров, ПП-ДБ: Има спешна нужда от предоговаряне по казуса "Боташ"

Росен Карадимов: До месец и половина ще изработим новата стратегия на ББР

Бойко Пенков се завръща в МЗ, премиерът назначи шестима заместник-министри

Асен Василев: Сделката "Боташ" е изключително неизгодна, плащаме по 1 млн. на ден

Ивайло Мирчев: Договорът с „Боташ“ е една от най-лошите сделки в историята на България

Младите приемат членството ни в ЕС за даденост: Оценка на Европарламента в България

Митов изпрати официално писмо до премиера, за да се откаже от външно министерство

Още уволнения на зам.-министри в кабинета Главчев

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика