X
 
 
 

Сашо Дончев предположи защо Георги Гергов му е направил среща с Цацаров

5222 0
photo of Сашо Дончев предположи защо Георги Гергов му е направил среща с Цацаров
Заради сигнал до Европейската комисия срещу редица държавни енергийни дружества относно монополно положение – това е предположението на бизнесмена Сашо Дончев защо се е състояла срещата му с главния прокурор Сотир Цацаров.

По думите на Дончев става въпрос за Българския енергиен холдинг (БЕХ), „Булгаргаз“, „Булгартрансгаз“ и „Газекспорт“, срещу които компанията му „Овергаз Инк” е подала сигнал за господстващо положение. Бизнесменът уточни, че прокуратурата му е пратила писмо относно случая с искане за повече информация и той го е показал на Цацаров. "Попитах го - за това ли е всичко. Главният прокурор отвърна, че това са по-скоро частни въпроси. Казах му - вие сте началник, разберете се", поясни Дончев.

Цацаров поиска промени в Закона за изповеданията и Изборния кодекс

Цялата информация за турските граждани, които бяха експулсирани, е класифицирана. Това е реакция, защото някой е преминал с поведението...

Припомняме, че „Овергаз Инк” е собственик на компанията „Овергаз Мрежи”. „Овергаз Мрежи” държи сериозна част от газоразпределителната мрежа в България, а в края на лятото на миналата година „Газпром” обяви, че продава дела си от 50% в „Овергаз Инк”, с което Дончев на практика упражнява изцяло контрол върху мрежа, собственост на "Овергаз Мрежи".

В средата на 2011 година "Овергаз" подаде оплакване в Европейската комисия, че без мотиви не е допускана до газопреносната мрежа на страната от "Булгартрансгаз". Обяснението на газопреносното дружество винаги е било, че капацитетът му е вече резервиран, най-вече от "Газпром". На практика тогава "Овергаз" се оказва в ситуация, в която се оплаква от единия си акционер. Не е и тайна, че през годините "Овергаз" започна да настъпва по-успешно на пазара на индустриалните клиенти в България заради по-конкуретни цени, което е в ущърб на "Булгартрансгаз".

Оказа се, че срещата между Дончев и Цацаров била в ЦУМ, а посредник е бизнесменът Георги Гергов – от години значителен фактор в БСП и член на Изпълнителното бюро на социалистите, като той участваше като отговорник по коалиционната политика в срещата на червените и ГЕРБ, на която Бойко Борисов предложи на Корнелия Нинова да стане председател на Народното събрание. Няколко дни по-късно държавата реши да се откаже от дела си в Пловдивския панаир, като даде 20% на Пловдив и 29% - на Варна. Във Варна Общинският съвет одобри решението, като в подкрепа на това гласуваха общинските съветници и на ГЕРБ, и на БСП. Неофициално се заговори, че тези 29% ще бъдат взети от Гергов в замяна на дяловете на бизнесмена на в дружеството „Търговски дом”.

Георги Гергов: БСП е заспала, трябва ново ръководство

Трябва да има промяна в БСП. Това означава и смяна на лидера. Михаил Миков и Янаки Стоилов са от старото ръководство. Това заяви Георги...

Пред BIT Дончев обясни, че е поискал проверка от Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства кой и на какво основание го подслушва, ако някой наистина го подслушва. Причината - след като говорил по телефона с журналиста Сашо Диков и му разказал как главният прокурор е направил опит да му окаже натиск, на следващия ден получил съобщение от бизнесмена Георги Гергов: "Много говориш по телефона".

Не ми е за пръв път, поясни Дончев, който си припомни как като президент през 2004 година тогавашният президент Георги Първанов е искал да сложи "свой човек" в борда на "Овергаз". Според слуховете става въпрос за Петър Манджуков - сега Дончев не спомена име.

Дончев поговори малко и за положението в България като цяло в светлината на разговора си със Сотир Цацаров. Не проведохме разговора какво общество искаме след 1989 година – дали с превес на десните или на левите. Десните са тези, които виждат по-малка роля на държавата – само за опазване на границите и сигурността, защото са по-уверени, че ще се справят с живота. Левите са по-неуверени дали могат да реализират мечтите си и затова искат по-силна държавна роля. Ние обаче не говорихме какъв модел искаме – махнахме само Член първи от Конститутцията и си продължихме както преди 1989 година, беше тезата на бизнесмена.

Actualno.com

Етикети:

0 Коментара

Кафене

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.