СГС отмени отказа на прокуратурата да разследва опита за убийство на Пеевски

18831
СГС отмени отказа на прокуратурата да разследва опита за убийство на Пеевски
Снимка: БГНЕС

Софийският градски съд (СГС) е отменил отказа на прокуратурата да разследва опита за убийство на бившия депутат от ДПС Делян Пеевски, в който бяха обвинени Георги Христов, Венцислав Върбанов и Красимир Методиев, съобщиха от съда.

Преди близо десет дни, на 30 юли СГС е отменил постановление на Софийска градска прокуратура от 30.06.2014 г., с което е прекратено наказателното производство за убийството на Делян Пеевски. Сред част от мотивите на 11 състав на СГС е липсата на последователен и непротиворечив анализ на фактите и доказателства от фактическа и правна страна. Освен това съдът не споделя становището на прокуратурата за изчерпан потенциал за събиране на доказателства.

"Разпитът на анонимен свидетел с идентификационен номер 1 е общ и неконкретизиран и по начина, по който е направен, е изначално непозволяващ да бъде проверен за достоверност. Не е посочено защо се приемат за достоверни показанията на анонимния свидетел, ако те до момента по никакъв начин не са проверени от други доказателствени способи, както и защо прокурорът счита за изчерпани способите за проверка, при условие, че най-малкото възможно е преповтарянето на разпита чрез задаване на прецизни и конкретни въпроси от разследващите.

Отделно от това за този свидетел не са спазени изискванията на процесуалния закон като са нарушени правилата за равнопоставеност на страните в процеса. Препис от протокола за разпита му не е предявен на обвиняемите лица и защитата, както изисква чл. 141, ал.2 от НПК, с което те са били лишени от възможността да задават въпроси на свидетеля и по този начин оборят обстоятелствата, които той е посочил. Обвиняемите са привлечени под наказателна отговорност на 12.06.2014 г., а разпитът на анонимния свидетел е бил проведен на 13.06.2014 г., което означава, че им е било дължимо запознаване с показанията му при горната законова хипотеза.

Правните изводи на прокурора са вътрешно противоречиви относно това кое престъпление приема за недоказано и кое – за въобще не проявено в правния мир. Относно престъплението по чл. 115 вр. чл. 18 ал.1 вр. чл. 20, ал.2 вр. ал.1 от НК в постановлението е посочено, че от доказателствата по делото не може да се направи единственият възможен извод, че е започнало изпълнение на деянието от тримата обвиняеми, насочено към умъртвяване на Делян Пеевски, както и доказателствата не са категорични обвиняемите да са предприели конкретни действия в тази посока. Същевременно демонстрирания извод за недостатъчно доказателствено обезпечаване не е съпроводен с посочване кои са всъщност доказателствата, които не позволяват категорично да се счита, че такова престъпление не е предприето, а в диспозитивната част на постановлението недоказаността се мотивира единствено по отношение на престъпление по чл. 117 от НК.

В постановлението дори не се споменава относимостта по разследването на веществените доказателства, приобщени вследствие проведените процесуално-следствени действия – претърсвания и изземания, в хода на които от различни обекти на територията на гр. София и гр. Перник са иззети множество документи, компютърни информационни системи и други носители на компютърни данни, както и пари. На така приобщените веществени доказателства не е провеждан оглед нито чрез друг способ е изведена налична информация. Не е известно имат ли относимост към предмета на разследването и способстват ли за неговото изясняване и въобще каква е била идеята такъв значим обем от предмети, книжа и компютърни информационни системи да бъдат приобщавани по разследване."

Според съдия Мариета Райкова изводът в постановлението на СГП, с който се прегражда пътя на наказателното производство, е незаконосъобразен, необоснован и постановен при наличие на съществени процесуални нарушения.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика