Шишков разделя работата по гръцката газова връзка на 2 етапа, не дава краен срок

1937
Шишков разделя работата по гръцката газова връзка на 2 етапа, не дава краен срок
Снимка: Пресцентър на държавния глава

След среща с инвеститорите на газовата връзка България - Гърция министърът на регионалното развитие Иван Шишков се е разбрал обектът да се раздели на два етапа, като най-неотложното да попадне в етап №1.

"Установихме, че има забавяне на строителството и неизвършени строително-монтажни работи. Декларирали сме пълно съдействие на цялата държава, за да може да потече възможно най-скоро газ по тръбата. Разбрали сме се да разделим обекта на два етапа – най-неотложното да е в първия етап. Поискахме от инвеститора, поради това, че ще му помагаме, но и ще го следим, да ни представят мрежови график. Не само с крайната дата, а ден по ден, за да могат да бъдат контролирани", обяви Шишков на брифинг в МРРБ след срещата със строители, проектанти и инвеститори.

Министър Шишков: Газовата връзка с Гърция ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава

Междусистемната газова връзка Гърция-България ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава, за да бъде въведена в на...

"Това е единственият начин, по който да гарантираме изкъсо следенето на процеса и да осигурим всички държавни институции да са на разположение за максимално бързо завършване на проекта. Не мога да кажа срок, очаквам утре до края на деня мрежовия график. Разчитаме те да отговорят на скоростта на строителство адекватно, така че газовата връзка максимално бързо да бъде въведена в експлоатация. Искаме бързина и качество за завършване на първия етап, това е неотложно, за да може да се осигури газ за България", заяви още Шишков.

Преди срещата той каза, че газовата връзка с Гърция ще се ползва с най-големи привилегии в цялата държава.

Интересното беше, че зам.-министърът на енергетиката и член на междуведомствения щаб за енергийната криза Еленко Божков отказа да отговаря на всякакви въпроси, включително свързани с проверка в министерството му какво е свършено за последните 6 месеца по интерконектора.

Шишков показа няколко листа със забележките от отделни институции. „Не е завършен поради изтървани срокове от строителя. Не мога да знам държавата дали е виновна, или не, колко упражнява контрол. Гледаме напред – ще искаме точен мрежови график и да следим по него", каза той. Попитан дали вече са задействани неустойки към строителя, той отговори: "Би трябвало да са влезли в такъв режим. МРРБ не е възложител".

"Капитал": Служебното правителство на Радев саботира газовата връзка с Гърция

Влизането в експлоатация на ключовата за България газова връзка с Гърция може да се забави заради саботаж от служебното правителство, н...

"Всички институции ще работят така, все едно са държавна приемателна комисия, за да може всеки детайл да се изчиства в рамките на строителството, а не да се чакат после срокове. Мислим абсолютно в една посока със строителите и проектантите", допълни той и каза, че разговорът бил конструктивен.

Представител на възложителите – един от изпълнителните директори на дружеството "Ай Си Джи Би" от българска страна – потвърди това, което каза министърът.

В петък излезе информация, че служебният кабинет, назначен от Румен Радев, саботира газовата връзка България - Гърция, като е отказано вписването на Надзорния съвет на преносния оператор "Ай Си Джи Би". Отделно дойде и изненадващото решение на служебния енергиен министър Росен Христов въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода. От Министерството на енергетиката отрекоха да извършват саботаж и казаха, че Агенция по вписванията е спряла вписването на Надзорния съвет заради грешка в едно от имената.
Прочетете целия материал на следния линк: https://www.actualno.com/politics/ministyr-shishkov-gazovata-vryzka-s-gyrcija-shte-se-polzva-s-naj-golemi-privilegii-v-cjalata-dyrjava-news_1794419.html © Actualno.com

В петък излезе информация, че служебният кабинет, назначен от Румен Радев, саботира газовата връзка България - Гърция, като е отказано вписването на Надзорния съвет на преносния оператор "Ай Си Джи Би". Отделно дойде и изненадващото решение на служебния енергиен министър Росен Христов въобще да отмени въпросните назначения, които са задължително условие, поставено от регулаторите на България и Гърция, за сертифицирането на газопровода.

От Министерството на енергетиката отрекоха да извършват саботаж и казаха, че Агенция по вписванията е спряла вписването на Надзорния съвет заради грешка в едно от имената.

Започва седмица на протести под надслов #ГАZwithme

Пълна седмица на протести започва от 8 август, понеделник, озаглавени #ГАZwithme. Един от тях вече се проведе в петък пред президе...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Киселова за избора на следващия председател на НС: Той е потенциален кандидат за прамиер

"Левицата" с нов залп срещу Корнелия Нинова - отново е замесена Ваня Григорова

НС ще има поне още едно заседание, за да забранят депутатите рекламата на хазарт

"Не пипай там, където не ти е работа": Ицо Хазарта каза защо цялата задкулисна машина премазва ПП-ДБ

Заплатите на военните скачат 30%, реши парламентът

"Няма как да излъжеш всички и завинаги": Главчев се похвали с раздаване на пари

"Не влязохме в сглобки и договорки": БСП отчете работата си в 49-ия парламент (ВИДЕО)

Кирил Петков: Пеевски не би посмял да ми каже тези неща, ако бяхме без охрана (ВИДЕО)

Хореограф се закле като депутат от ГЕРБ в последния ден на парламента

Вицепрезидентът: Отстраняването на Росен Желязков е странно

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика