Сидеров преди КСНС: Референдумът е лицемерен, искам имунитета на Плевнелиев

17919
Сидеров преди КСНС: Референдумът е лицемерен, искам имунитета на Плевнелиев
Снимка: БГНЕС

Не съм против да се реализират референдуми. Това е наша идея. Аз съм против лицемерието. Плевнелиев имаше прекрасната властова възможност да направи референдум като част от правителството. Сега смятам, че това решение е конюнктурно, политическа игра с цел да привлича внимание и да размътва водата. Това каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров преди да влезе на заседанието на започналия вече Консултативен съвет за национална сигурност, предаде „Фокус”.

„Не смятам, че това изявление е искрено. Иначе аз съм за референдуми. Важно е и по какви въпроси. Тук се разминаваме с него. Предлагахме му референдуми за „Белене”, за Турция. Тогава каза, че няма нужда. Българският народ не беше попитан за Европейския съюз, за НАТО, за лисабонски договор – някои държави направиха референдуми по тези въпроси. За референдуми съм, но трябва подредим въпросите. Второ – да улесним отговорите. И ако искаме да бъде като в Швейцария, трябва решението от референдума да става задължително закон. Ако го направим така, тук ще се решат много въпроси, които сега се преписват на Конституцията, на Изборния закон. Допитването до народа е много хубаво нещо, ако се прави, както трябва, по въпроси, които засягат наистина интереса на гражданите и с променен закон за референдумите”, обясни Сидеров.

Плевнелиев свиква КСНС на 4 февруари

На 4 февруари, в 13 ч. на "Дондуков" 2 президентът Росен Плевнелиев свиква заседание на Консултативния съвет за национална сигурност. ...

"Референдумите са много хубаво нещо и ние сме за допитване до народа по важни въпроси. Но тук е моят контравъпрос към Плевнелиев е защо като бяха ГЕРБ на власт те не инициираха това. Не направиха нито един референдум, дори се противопоставиха на референдума за „Белене” с всички сили", заяви Сидеров.

„В плана „Сидеров” предлагаме промяна в Закона за допитванията до народа. Защото в момента и да се правят допитвания, няма смисъл, тъй като стават много трудно и имат пожелателен, а не задължителен характер. Поправките са готови и смятаме сега да внесем”, добави Сидеров.

„На първи прочит на докладите виждам, че липсват много важни теми, като доходите на българите. Липсва стратегически приоритет те да се изравняват с европейските. Няма за енергетиката нищо сериозно в доклада на премиера. Това ще бъдат критичните ни бележки в дискусията”, каза още Волен Сидеров.

Той заяви още, че ще посъветва президента Росен Плевнелиев да си свали имунитета, за да бъде разследван за пране на пари, прехвърляне на крупни суми, всичко, което се знае от публичните данни.

КСНС през февруари заради европейските проекти

През февруари ще се проведе заседание на Консултативния съвет по национална сигурност (КСНС) по темата за финансирането на проекти от Е...

Сидеров обясни, че няма да има съгласие от всички партии на заседанието, защото специално критиката на „Атака” към президента Плевнелиев е сериозна.

„Критиката ни и към правителството е, че много бързо трябва да се поставят темите за АЕЦ „Козлодуй” и АЕЦ „Белене”. Тази седмица внасяме още едно решение – в 2-месечен срок правителството да предприеме мерки да възстанови проекта „Белене”, който беше спрян от ГЕРБ. Смятаме, че това е жизнено необходимо, защото се губи време, и след 5 - 6 месеца може да стане късно и необратимо”, обясни Сидеров.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика