Симеонов недоволства от отхвърлената забрана за пушене на наргиле на закрито

1787
Симеонов недоволства от отхвърлената забрана за пушене на наргиле на закрито
Снимка: БГНЕС

Неудовлетворени сме от отхвърлянето на забраната за пушене на наргиле в закрити помещения. Това каза лидерът на НФСБ Валери Симеонов по време на брифинг в Народното събрание, предаде „Фокус“.

„Тук сме, за да изразим позицията на НФСБ по повод на току-що разглеждания в зала законопроект за здравето, свързан с ограничение при ползването на наргилета, на лули на водна основа и т.н., свързани с тютюневите изделия.

Ние сме изключително неудовлетворени от току-що приетите текстове на второ четене, по-скоро на част от нашите предложения, които не бяха приети, които са очаквани от обществото, напълно разбираеми и в интерес на здравето на българските граждани.

Отхвърлиха въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито

Парламентът отхвърли въвеждането на забрана за пушене на наргиле на закрито. Тя бе заложена в измененията в Закона за здравето, но не б...

Все пак чрез току-що приетите промени в Закона за здравето се забрани употребата на въпросните лули на водна основа от лица до 18 години. Честото, тъй като тази практика за подражание на по-възрастните, дай Боже, ще бъде прекъсната.

Това вече се превърна в една опасна мода. Много често деца, ученици с одобрението на родителите дори провеждат рождени дни в такива наргиле барове“, поясни още Симеонов.

По думите му истината е, че никой не може да гарантира съставът на смесите, които се използват при този вид пушене. „Всички изследвания показват, че те нанасят много сериозни вреди. Много често съставът е неясен, произходът на субстанциите също. Има регистрирани случаи на припадъци. Излишно е да ви губя времето и да ви убеждавам във вредата от употребата на едни нерегламентирани съставки“, каза още Симеонов.

„Лошата новина обаче следва веднага след това. В същия законопроект, който сме внесли и който току-що беше разглеждан, ние предложихме и забрана за използването на този вид наргилета и водни лули в закрити помещения. С други думи предложихме да бъдат уеднаквени с режима за забрана на тютюневи изделия в закрити помещения“, допълни още лидерът на НФСБ.

Масово деца пушат наргиле у нас, патриотите искат забраната му на закрито

Масово тийнейджърите у нас пушат наргиле. Това сочат данните на Световната здравна организация (СЗО), които "Обединени патриоти" са при...

„Ние считаме, че такава забрана трябва да бъде въведена“, подчерта Симеонов. Според него не е допустимо да бъде забранено тютюнопушеното в закрити помещения, а пушенето на лули на водна основа да не бъде забранено.

„Всъщност сме тук да изразим своето несъгласие и неудовлетворение от това, че въпросните текстове бяха отхвърлени. Има една неразбираема от нас незаинтересованост, едно прехвърляне на отговорността между здравната комисия и министерство на здравеопазването.

В резултат на това тези текстове тотално отпаднаха, те няма да бъдат предложени на нотификация, тъй като това било работа на Министерство на здравеопазването, като че ли Министерството не е министерство на Република България, а на планетата Марс“, каза още Симеонов.

Той посочи, че не вижда какъв е бил проблемът ръководството на комисията да поиска нотификация на тези текстове още във фазата на тяхното обсъждане между първо и второ четене, каквато е практика за много закони. „Такова обаче не беше предложено, което ни кара да подозираме наличието на фирмени интереси, които са повлияли на това решение“, допълни още той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

На комисия: Депутатите приеха спешни промени за служебните премиери

Подуправителят на БНБ каза би ли приел да е служебен премиер

И бившият депутат от ДПС Петър Чобанов не иска да е служебен премиер

Омбудсманът: Не мога да съм служебен премиер, ще подам оставка

“В грешка сте”: Атанасов обясни, че няма да има двойни депутатски заплати (ВИДЕО)

Денков за 20 г. България в НАТО: Съюзната сила е най-мощното послание за агресорите

Борисов търси Настимир Ананиев зад фикуса: Вижте да няма някой (ВИДЕО и СНИМКА)

Пеевски за 20 г. България в НАТО: Атлантическите ценности нямат алтернатива

Тошко Йорданов за двойните депутатски заплати: Надявам се хората да се вбесят

Радев не изключи сценария да не може да назначи служебен кабинет

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика