Симеонов: Промените в Закона за горивата дават служебна победа на няколко фирми

4321
Симеонов: Промените в Закона за горивата дават служебна победа на няколко фирми
Снимка: БГНЕС

Не мога да приема опитите за ликвидиране на цял един бранш с лобистки закони, за да се даде служебна победа на няколко големи фирми. Това заяви вицепремиерът и лидер на НФСБ Валери Симеонов след среща с представителите на търговците на горива и собственици на малки бензиностанции по повод Закона за горивата, внесен от депутата Емил Димитров.

Вицепремиерът даде брифинг след срещата му с представители на протестиращите, които от няколко дни изразяват недоволството си срещу готвените промени в т. нар. Закон за горивата. Асоциацията на търговците и дистрибуторите на горива се обяви против евентуалните промени в закона, предвиждащи компаниите, които търгуват, складират или транспортират горива, да минат на регистрация към Министерството на икономиката и да имат по-висок уставен капитал – 20 000 лв. за търговци на дребно и до 3 млн. лева за собственици на данъчен склад.

Пореден конфликт - заради нови законови изисквания за търговците на горива

Търговци на горива готвят ефективни стачни действия заради новите промени на пазара, които предстои да станат факт. От бранша се опасяв...

Една демократична държава, каквато е и нашата, има основен ангажимент да подпомага дребните производители. "Всеки опит тези хора да се представят като измамници и хора, които въртят сивия сектор, са само нескопосани аргументи, за да скрие истинския смисъл на този закон“, допълни Симеонов. „Няма как да не се намеся във внасяне на закон без аргументи. Моята позиция е, че ще защитавам интересите на всички такива групи производители, търговци, бизнесмени. Ако си мислите, че се опитвам да вадя политически дивиденти, няма такова нещо, коментира още Симеонов. 

Подводните камъни 

На първо място търговците на горива са притиснати, защото в този си вид законопроектът не може да изпълни целите си, тъй като не включва в обхвата си всички сегменти на пазара, разясни критичните точки по законодателните предложения адвокат Грета Ганева. По думите ѝ една голяма група дейности попадат в една група търговци на дейност. Ще има много проблеми, защото липсва разграничението. Например дистрибуторите - няма ги като самостоятелна група и те ще трябва да попаднат в групата на търговците на едро. За дистрибуторите, които свързват големите търговци с крайните потребители - за тях може да се се окаже невъзможен достъпът до пазара, изрази опасение адвокат Ганева.

Според нея с този законопроект хората ще трябва да плащат гаранции в особено голям размер, че в бъдеще ще бъдат санкционирани. Във връзка с тези обезпечения ние със сигурност ще имаме наказателна процедура.

На следващо място, регистрационният режим има всички характеристики на лицензионен, защото той завършва с административен акт, издаден от съответния министър. Всички тези нови условия представляват такива не само за българските търговци, а за всички онези от държавите членки, които в бъдеще ще искат да оперират на българския пазар, посочи Грета Ганева.

Експерти видяха нормална пазарна логика в ръста на цените на горивата

Това е нормална пазарна логика. Ако има някаква спекула, то това е в отделни бензиностанции, а не навсякъде. Това стана ясно от думите ...

Тя заяви, че трябва да има процедура по съгласие с европейските институции. Липсата на проведена такава процедура е основание за неизпълнения на заложените противоречия в закона. Резултатът от този законопроект ще бъде много тежък удар спрямо търговците и по-специално дистрибуторите. Част от тях ще се наложи да напуснат пазара. Друга част ще останат с много тежки последици, защото те вече са заложили имуществото си. След това този пазар ще бъде зает от големите и ние така създаваме естествените предпоставки за монопол, коментира адвокат Ганева. По думите ѝ при такава ситуация клиентът ще зависи от монополното положение, което ще бъде установено - това означава непредвидими цени и непредвидими последици.

Тревогите на малките търговци

В смисъла на този закон е наложена една и съща банкова гаранция за търговците на едро. Това е пълен абсурд от гледна точка на предприемчиви хора като нас, изрази мнение Георги Паничарски от Националното сдружение на търговците и доставчиците на горива. Ние сме за закон да може да се урежда този бизнес, но не и с този законопроект, който ще убие малкия и средния бизнес. Искам да изразя огромното си разочарование от властта и господин Борисов, коментира още Паничарски.

По думите на Апостол Апостолов от Сдружението този закон е така направен, че "да ни изхвърли тотално от пазара". Ние губим едрите клиенти и поемаме финансов риск. Ние не можем да се преборим с тези сериозни финансови тежести, които ни се поставят. Не сме свършили единия кредит, сега трябва да вземем друг. Не може един да продава за милиони, други за десетки левове, изрази възмущението си Апостолов.

В Бразилия замразиха цената на дизела за два месеца

Президентът на Бразилия Мишел Темер съобщи, че отстъпва през изискванията на превозвачите за цената на дизела. Тяхна стачка заради скъп...

Ангел Даскалов от управителния съвет на Сдружението посочи, че целта на закона е ликвидация на 20-процентния дял на горива, който малките и средните търговци представляват. Даскалов коментира, че апетитите на големите търговци са станали много големи.

Малките и средни търговци на горива още веднъж поясниха, че не са против закон за бранша, но не в този му вид, тъй като не бил в полза на държавата и така щяло да се обслужи едрият капитал. Те призоваха за диалог с управляващото мнозинство, за да се напише един реално работещ закон.

Междувременно вицепремиерът Валери Симеонов не коментира как ще се отрази на коалицията "Обединени патриоти", ако законопроектът бъде приет, тъй като сред вносителите е депутатът Емил Димитров, член на парламентарната им група. Стана ясно, че Симеонов е провел и среща с премиера Борисов, на която е настоял той да разговаря с протестиращите, но такъв разговор не се е състоял.

Промените предстои да бъдат гледани през тази седмица в пленарна зала, а малките търговци на горива ще продължат с протестните си действия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ПОЛИТИКА:

Томислав Дончев: Възможно е да разговаряме с ПП-ДБ отново след изборите

Тагарев: Можем да гледаме с насмешка политици, говорещи за излизане от НАТО

Шефът на БНБ обясни на президента Радев защо не може да стане служебен премиер

Радев се срещна и с втория със забрана от Борисов да става премиер

Шефът на "Сиела норма": При избори 2 в 1 ще имаме машинно гласуване, при различни дати - трудно

Кой ще е служебен премиер? Радев се срещна и с управителя на БНБ

Горица Грънчарова-Кожарева ли е следващият служебен премиер на България? (СНИМКИ)

При избори 2 в 1: Ще има ли машинно гласуване?

Окончателно: Депутатите решиха МВР да пази бежанските центрове

Нинова е изненадана от Борисов, че не дава кадри на ГЕРБ за служебни премиери (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика