Скандален Местан: Не застрашаваме националната сигурност, ако агитираме на турски

11823
Скандален Местан: Не застрашаваме националната сигурност, ако агитираме на турски
Снимка: БГНЕС

"Не съм съгласен с внушенията, че ако на ДПС се разреши правото да агитира на майчин език, едва ли не ще бъдат застрашени националният интерес и националната сигурност на България. Правят се внушения, че това крие риска събитията от Западните Балкани да се случат и в България". Това заяви днес на възпоменателен митинг в Джебел лидерът на ДПС Лютви Местан, предаде БГНЕС .

Според Местан въпросните внушения означават "дълбоко непознаване на българския етнически модел, на същността и философията на най-отговорната, патриотична и национална партия ДПС". Местан екзалтира участниците в митинга, като увери, че в ръцете на избирателите няма да се видят оръжия или камъни, а цвете. "Нашият модел е синоним на мира и толерантността, с тях отговаряме на омразата. Аз отивам да водя делото на живота си, но вие оставате на площада и няма да ме придружавате до съда, оставате на площада", настоя лидерът на ДПС.

Той обаче наелектризира хората на площада с информацията, че в една телевизия тече анкета с въпроса "Съгласни ли сте ДПС да агитира на турски език?". "Що за въпрос – на 8-ата година от членството на България в ЕС, 91% отговарят, че не са съгласни, само 9% са. Правата на човека затова са свещени, именно защото са неприкосновени и не зависят от ничия друга воля. Затова са уредени в международни договори", извика Местан от трибуната. Той подчерта, че Европейската конвенция за правата на човека е ратифицирана от българския парламент по конституционен ред и по тази причина има предимство пред вътрешните закони, поради което той се позовава на нея.

Глоба за агитация на майчин език

От трибуната на митинга политикът размаха листове с 11 наказателни постановления, с които на него и на други депутати са наложени глоби по 2000 лева и обясни защо. "Причината е, че по време на предизборната кампания миналата година сме си позволили да говорим с вас на нашия съкровен майчин език. Аз съм принуден да се подписвам като нарушител в демократична България, където е престъпление да говориш на майчиния си език. Парламентарната демокрация постигна много, но фактът, че председател на парламентарна група може да бъде глобен означава, че имаме много път да извървим, за да достигнем европейските стандарти за правата и свободите на гражданите", акцентира той.

Днес лидерът на ДПС се яви на обжалването в съда на глобата. Делото бе отлагано два пъти поради неявяването на спорещите страни, а днес в залата на Районния съд в родопското градче се явиха всички, в това число и председателят на ЦИК Ивелина Алексиева. Стана ясно, че ЦИК е взела решението си да глоби лидера на ДПС на базата на субтитри от предаването на Нова телевизия "Господари на ефира", с които речта на Местан пред предизборния митинг край село Подкова се превежда от турски на български. Публичната проява, отнасяща се за делото, е от 29 септември м.г., а решението за акта и глобата ЦИК е взела единодушно на 15 октомври м.г. "В процедурата по съставянето на акта са ползвани субтитрите от записа в "Господари на ефира".

"Как преценихте, че съм извършил нарушение на закона – ако изрека сентенция на латински, нарушител ли ще бъда? Известно ли ви е в хода на други политически кампании да е използван английски език? Нарушени са международни договори, по които България е страна" , запита и коментира в съдебната зала политикът. Как преценихте, че съм извършил нарушение на закона – ако изрека сентенция на латински, нарушител ли ще бъда? Известно ли ви е в хода на други политически кампании да е използван английски език? Нарушени са международни договори, по които България е страна" , запита и коментира в съдебната зала политикът.

Местан разтълкува и единствената глоба от само 681 лева, но откри в числото предупредителен знак. "Малко по-особен гаваз на властта е решил да ни наложи точно такава глоба, ще ви припомня – 681 г. е основана България. И въпросният областен управител с тази особена глоба все едно ми казва "внимавай, това е нашата държава, ти тук си чужденец и ако искаш да живееш тук, ще се откажеш от езика и идентичността си и тогава можеш да живееш тук". От този площад му отговарям, че ние също сме деца на тази земя и страна, и няма да я напуснем. Забравете 1989 г., важното е тук да отвоюваме правата си, а не да избягаме от България", посочи той. Местан информира многолюдния площад, че трябва предсрочно да напусне митинга, за да отиде в Момчилград, където в Районния съд се гледа делото по жалбата му срещу наложената глоба за употребата на турски език по време на предизборните митинги.

Реакцията

По традиция лидери на изселнически организации призоваха хората на площада да не се страхуват, а "на инат" да говорят на майчиния си език. Председателят на най-влиятелната такава организация Балгьоч д-р Юксел Йозкан изрази съжаление, че и България е приела декларация за "така наречения арменски геноцид от 1915 г." и призова историята да бъде оставена на историците.

Особен акцент в днешния възпоменателен митинг бе присъствието на посланика на Турция у нас Сюлейман Гьокче, на предшественика му Тахсин Бурджуоглу, на настоящия генерален консул на южната съседка в Пловдив Алпер Акташ. На трибуната се качиха и кандидат-депутати за Меджлиса от трите основни партии в Турция, в това число и от управляващата ПСР, които са изселници от Джебелско, а това се случва за пръв път. Вотът за Националното събрание на Турция е на 7 юни.

Лютви Местан: Естествено е и ние да подкрепим Паси за кмет на София

Няма нищо по-естествено от това ДПС като либерална партия да подкрепи яркия либерал Соломон Паси за кмет на София, заяви Лютви Местан...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Политика